Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στις 15 Μαΐου εγκρίνει ο ESM το Πρόγραμμα Πανδημίας - Ο Regling προτείνει 10ετή δάνεια ή αγορές στην πρωτογενή αγορά ή παροχές «σε είδος»

tags :
Στις 15 Μαΐου εγκρίνει ο ESM το Πρόγραμμα Πανδημίας - Ο Regling προτείνει 10ετή δάνεια ή αγορές στην πρωτογενή αγορά ή παροχές «σε είδος»
Τα αιτήματα για υποστήριξη από την πανδημική κρίση μπορούν να υποβληθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022
Το σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης της πανδημίας θα εγκρίνει αύριο, 15 Μαΐου 2020, ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης της Ευρωζώνης, ο ESM, το οποίο εκπονήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα περιγράφει λεπτομερώς τα μέτρα πολιτικής και χρηματοδοτικής βοήθειας στα κράτη μέλη.
Ειδικότερα, το Pandemic Crisis Support είναι μια μορφή προληπτικής πιστωτικής γραμμής που στοχεύει να βοηθήσει τα κράτη μέλη, των οποίων οι οικονομικές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί και δυσκολεύονται να υποστηρίξουν την εγχώρια χρηματοδότηση άμεσων και έμμεσων δαπανών υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης λόγω της κρίσης COVID-19.
Το Pandemic Crisis Support θα χρησιμοποιηθεί ειδικά για την κάλυψη μόνο των χρηματοδοτικών αναγκών που προκαλούνται από την κρίση COVID-19, αναφέρει το έγγραφο - προτάσεις του επικεφαλής του ESM, Κ. Regling.
Το Σχέδιο Αντιμετώπισης της Πανδημίας προβλέπει ότι η χρηματοδοτική βοήθεια θα χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη της εγχώριας χρηματοδότησης άμεσων και έμμεσων δαπανών υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης λόγω της κρίσης COVID-19, που προκλήθηκε από τον Φεβρουάριο του 2020, αλλά και τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας της ζώνης του ευρώ και των κρατών μελών της.
Μετά το τέλος της κρίσης COVID-19, τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ θα εξακολουθήσουν να δεσμεύονται στις οικονομικές και χρηματοοικονομικές αρχές, σύμφωνα με τα οικονομικά και δημοσιονομικά πλαίσια συντονισμού και εποπτείας της ΕΕ.
Με βάση τις εκ των προτέρων εκτιμήσεις, τα θεσμικά όργανα εκτιμούν ότι σημαντικοί πόροι - 2% του ΑΕΠ των μελών του ESM, με το 2019 να είναι σημείο αναφοράς - θα πρέπει να διατεθούν ως υποστήριξη πανδημικής κρίσης.
Η ωρίμανση των δανείων θα είναι 10ετή, με κόστος μία προσαύξηση 10 μονάδων βάσης (δηλαδή 0,1%) επιπλέον του κόστους που δανείζεται ο ESM από τις αγορές που είναι σήμερα σχεδόν μηδενικό, ενώ θα υπάρχει μία αρχική προμήθεια 25 μονάδων βάσης και μία ετήσια προμήθεια 0,5 μονάδων βάσης.

Πρόταση οικονομικής βοήθειας

Ο επικεφαλής του ESM, K. Regling δημοσιοποίησε σήμερα και το πλαίσιο της χρηματοδότησης των μελών.
Έτσι, υπό το φως των ανωτέρω, προτείνεται να διατεθεί η υποστήριξη πανδημικής κρίσης με τους ακόλουθους όρους:
1. Η υποστήριξη χορηγείται με βάση την υπάρχουσα πιστωτική γραμμή και μπορεί να περιλαμβάνει και αγορές στις πρωτογενείς αγορές («PMP»), εάν ζητηθεί.
2. Το κονδύλιο χρηματοδοτικής βοήθειας για κάθε υποστήριξη θα είναι το 2% του ΑΕΠ των μελών του ESM, με βάση τα στοιχεία στα τέλη του 2019, και θα χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη της εγχώριας χρηματοδότησης των άμεσων και έμμεσων δαπανών υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης λόγω της κρίσης COVID-19 που προκλήθηκε από τον Φεβρουάριο του 2020.
3. Τα αιτήματα για υποστήριξη από την πανδημική κρίση μπορούν να υποβληθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.
Κατόπιν πρότασης του Διευθύνοντος Συμβούλου, το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να αποφασίσει με αμοιβαία συμφωνία να προσαρμόσει αυτήν την προθεσμία.
Η πρόταση του Διευθύνοντος Συμβούλου θα βασίζεται σε αντικειμενικά στοιχεία σχετικά με την πορεία της κρίσης.
4. Η αρχική περίοδος διαθεσιμότητας για κάθε υποστήριξη θα είναι 12 μήνες, η οποία θα μπορούσε να παραταθεί δύο φορές για 6 μήνες, σύμφωνα με το τυποποιημένο πλαίσιο.
5. Οι εκταμιεύσεις θα γίνονται σε μετρητά (μέσω δανείου ή αγορές στην πρωτογενή αγορά, εάν έχει συμπεριληφθεί διευκόλυνση PMP) ή «σε είδος».
Το πλαίσιο για τις εκταμιεύσεις θα έχει ως εξής:
- Κάθε μέλος μπορεί να αντλήσει την βοήθεια πλήρως σε είδος ή σε μετρητά.
- Κάθε μέλος μπορεί να ζητήσει μία εκταμίευση ανά μήνα.
- Κάθε μέλος μπορεί να αντλήσει έως και το 15% του συνολικού ποσού της Υποστήριξης που έχει εγκριθεί σε μετρητά ανά μήνα.
- Ο ESM μπορεί να συμφωνήσει να παράσχει πρόσθετη ρευστότητα όταν ζητηθεί σχετικά με μια συγκεκριμένη εκταμίευση, σε αναλογική και βέλτιστη βάση.
Για να διευκολυνθεί ο προγραμματισμός, όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενημερώνουν τον ESM για κάθε σχεδιαζόμενο αίτημά τους για ένα συγκεκριμένο μήνα στο τέλος του προηγούμενου μήνα, και επίσης να παρέχουν μια μη δεσμευτική κυλιόμενη τριμηνιαία έκθεση που να δείχνουν τα ποσά που σκοπεύουν να αιτηθούν.
- Οι τυπικές περίοδοι ειδοποίησης είναι 5 εργάσιμων και 10 εργάσιμων ημερών για εκταμιεύσεις έως και 3 δισ. ευρώ και άνω των 3 δισ. ευρώ αντίστοιχα και περίοδοι ειδοποίησης 5 εργάσιμων ημερών για εκταμιεύσεις «σε είδος».
Αρχικά, όλες οι εκταμιεύσεις σε μετρητά θα προέρχονται από ένα κοινό λογαριασμό χρηματοδότησης και το βασικό επιτόκιο που χρεώνεται στους δικαιούχους θα αντικατοπτρίζει το κόστος χρηματοδότησης αυτού του αποθέματος.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος θεωρεί ότι αυτή είναι η καλύτερη πρόταση που μπορεί να εφαρμοστεί εγκαίρως για να καταστεί διαθέσιμη η Υποστήριξη στο άμεσο μέλλον.
Εάν στο μέλλον ο Διευθύνων Σύμβουλος εκτιμήσει ότι υπάρχει ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος χρηματοδότησης του ESM, αντικατοπτρίζοντας, από απόψεως τιμολόγησης, τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της Υποστήριξης Πανδημικής Κρίσης, θα εκπονηθεί ξεχωριστή πρόταση και θα υποβληθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο για απόφαση.
Ο ΕΜΣ θα χρηματοδοτήσει τα δάνεια μέσω της έκδοσης χρηματοοικονομικών μέσων.
Για να αυξηθεί η πρόσβαση σε επενδυτές που εστιάζουν στην ESG, ορισμένα από αυτά τα χρηματοοικονομικά μέσα μπορεί να είναι «Κοινωνικά Ομόλογα» ή παρόμοια, σύμφωνα με τον σκοπό της χρήσης κεφαλαίων, όπως ορίζεται στο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας.
Σύμφωνα με την τρέχουσα πρακτική, τα ομόλογα του ESM που παρέχονται βάσει εκταμίευσης «σε είδος» υπόκεινται σε περιορισμούς πώλησης για τη διατήρηση της χρηματοδοτικής ικανότητας του ESM.
Τα δάνεια θα έχουν μέγιστη μέση διάρκεια 10 ετών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης