Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Το αδιέξοδο της ποσοτικής χαλάρωσης προαναγγέλλει αρνητικά επιτόκια στις ΗΠΑ

Deutsche Bank: Το αδιέξοδο της ποσοτικής χαλάρωσης προαναγγέλλει αρνητικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Μονόδρομος είναι τα αρνητικά επιτόκια, σύμφωνα με την Deutsche Bank
Το αδιέξοδο της ποσοτικής χαλάρωσης αποτελεί προάγγελο των αρνητικών επιτοκίων, σύμφωνα με την Deutsche Bank.
Παρά τα μέτρα που έχει λάβει η ομοσπονδιακή τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Fed) μέχρι τώρα, προκειμένου να μπορέσει να υπάρξει δραστική απάντηση απέναντι στις επιπτώσεις του κορωνοϊού, η νομισματική πολιτική παραμένει πολύ σφιχτή.
Εάν η Fed επιλέξει, εντέλει, όπως φαίνεται, να αποφύγει τα αρνητικά επιτόκια, πρέπει να υπάρξει περαιτέρω επέκταση σε ό,τι αφορά τον ισολογισμό της – κάτι που σημαίνει μεγαλύτερο QE.
Με τις πραγματικές αποδόσεις της αγοράς, βραχυχρόνια, να είναι θετικές, η Deutsche Bank εκτιμά πως το βασικό επιτόκιο βρίσκεται ήδη στη ζώνη του -1%, από 0%, υπονοώντας πως μια μείωση της τάξεως των 100 μονάδων βάσης, ήτοι 1%, είναι σχετικά μια εύκολη απόφαση,
Προηγουμένως η Fed είχε προβεί στην εκτίμηση πως ποσοτική χαλάρωση 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει, σε βραχυπρόθεσμη βάση, την ίδια επίδραση με μια περικοπή του επιτοκίου κατά 3 μονάδες βάσης.
Αυτή η περικοπή σημαίνει το εξής:
Για να παράσχει επιπλέον χαλάρωση 1%, η Fed θα πρέπει να αυξήσει τον ισολογισμό της κατά περίπου 3,3 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Αυτό, αν μη τι άλλο, προβληματίζει τη Fed, καθώς μια τέτοια επέκταση του ισολογισμού προκαλεί διαρθρωτική ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, δεδομένων των έκτακτων αναγκών του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.
Λαμβανομένων υπόψη των προβλέψεων της Deutsche Bank, αυτή η ανισορροπία θα μπορούσε να φτάσει το 1,4 τρισεκατομμύριο δολάρια.
Εντέλει, το επιχείρημα είναι ότι η έλλειψη προσφοράς κάποια στιγμή θα επικρατήσει έναντι της ζήτησης ομολόγων από τη Fed.
Η Fed δεν έχει άλλη επιλογή.
Παρά τη μαζική έγχυση ρευστότητας, που έχει εκτινάξει τον ισολογισμό της Fed από τα 4,2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 6,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, αυτό δεν είναι αρκετό για να εξομαλυνθεί το επιτοκιακό πρόβλημα, καθώς ήδη παρατηρείται έλλειψη δολαρίων.
Η εκτίμηση, λοιπόν, της Deutsche Bank είναι ότι η Fed θα παγιδευτεί εάν δεν μειώσει τα επιτόκια, καθώς, αντί να εισάγει ρευστότητα, αποστραγγίζει την αγορά από αυτή.
Ως εκ τούτου, ο Powell έχει διττό πρόβλημα.
Από τη στιγμή που δεν καθιερώνει τα αρνητικά επιτόκια, θα πρέπει να εξαπολύσει νέο QE – κάτι που θα εγείρει αντιρρήσεις.
Μόνο μια νέα κατάρρευση μπορεί να αποτελέσει άλλοθι.
Τα ομόλογα ύψους 992 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα εκδώσει το αμερικανικό κράτος ίσως δώσουν ένα τέτοιο άλλοθι, καθώς η αγορά, πραγματικά, θα στερέψει από ρευστότητα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης