Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Συγκρατημένη αισιοδοξία και αβεβαιότητα στις αγορές – Διχασμένοι οι αναλυτές για τα μάκρο

Συγκρατημένη αισιοδοξία και αβεβαιότητα στις αγορές – Διχασμένοι οι αναλυτές για τα μάκρο
Θολή αισιοδοξία εν μέσω αβεβαιότητας στις αγορές
Συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά και αυξημένη αβεβαιότητα επικρατούν στις αγορές, με τους αναλυτές μεγάλων επενδυτικών οίκων να διχάζονται.
Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τη 13η Μαΐου έδειξαν πως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει βυθιστεί σε ύφεση από τον Μάρτιο.
Το ερώτημα που αναδύεται τώρα είναι πόσο χειρότερα μπορεί να πάνε τα πράγματα τον Απρίλιο, με τον lockdown να καταλαμβάνει χρονικά όλο τον μήνα.
Οι εκθέσεις για το διαμορφούμενο ΑΕΠ στην Ευρωζώνη και τη Γερμανία θα διαλευκάνουν έτι περαιτέρω το τοπίο και θα παράσχουν περισσότερα στοιχεία για την έκταση της οικονομικής αστάθειας, καθώς επίσης θα δώσουν στο κοινό να καταλάβει αν οι μετοχές έχουν προεξοφλήσει ήδη την όποια κατάρρευση.
Οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές έχουν σημειώσει ανάκαμψη από τα χαμηλά του Μαρτίου, παρά την επιδείνωση των μακροοικονομικών δεδομένων, με τους επενδυτές να εστιάζουν στα νομισματικά και δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης και στη χαλάρωση των δρακόντειων περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας Covid-19.
Βέβαια, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι οι χρηματιστηριακές αγορές έπεσαν νωρίτερα, εν αναμονή της διαπίστωσης του οικονομικού αντίκτυπου του κορωνοϊού.
Μάλιστα, ο Stoxx 600 παραμένει -20% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο.
Και ενώ οι περισσότεροι αναλυτές «βλέπουν», οι απόψεις για την έκτασή της διίστανται.
«Για να κατανοήσουμε τη σχέση των μακροοικονομικών μεγεθών με τις χρηματαγορές, ένα είναι το στοιχείο-κλειδί:
εάν οι μακροοικονομικές συνθήκες δεν επιδεινωθούν, σημαίνει ότι ήρθε ο καιρός να άρουμε τις όποιες επιφυλάξεις έχουμε για τις αξίες» σημειώνει η Unigestion.
Τα πακέτα στήριξης των κεντρικών τραπεζών σίγουρα βοήθησα, ενώ οι πρωτοβουλίες που ελήφθησαν σε δημοσιονομικό επίπεδο παρείχαν άλλο έναν πυλώνα στήριξης απέναντι στις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας.
Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν ήδη δεσμεύσει το 5% του ΑΕΠ τους, ενώ τα πακέτα των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας ανέρχονται στο 11% και το 21% των ΑΕΠ, αντιστοίχως.

Το τμήμα της αγοράς που πρέπει να τυγχάνει προσεκτικής παρακολούθησης είναι αυτό που σχετίζεται με τον οικονομικό κύκλο, καθώς τα δημοσιονομικά μέτρα το επηρεάζουν ιδιαίτερα.
Η αλήθεια είναι πως οι κυκλικές μετοχές, προς το παρόν, καθυστερούν την ανάκαμψη των χρηματαγορών.
Ίσως κάποια βελτίωση στον δείκτη PMI να οδηγούσε σε αύξηση στις τιμές των μετοχών.
Από ιστορικής απόψεως, δεν υπάρχει καλύτερη στρατηγική από το να αγοράζεις αξίες που σχετίζονται με τον οικονομικό κύκλο όταν ο δείκτης PMI δέχεται πιέσεις, όπως επεσήμαναν πρόσφατα οι αναλυτές της Barclays και της Bank of America.
Ωστόσο, δεν μοιράζονται όλοι τα ίδια επίπεδα αισιοδοξίας.
Η Citigroup επιμένει πως το χάσμα μεταξύ κυκλικών και αμυντικών μετοχών θα διευρυνθεί περαιτέρω.

Με την ανάκαμψη να σταματά, τυχόν δεν αιφνίδια θετικά γεγονότα μπορεί να δώσουν εκ νέου ώθηση.
Μια απροσδόκητη αύξηση των κινεζικών εξαγωγών την περασμένη εβδομάδα ενίσχυσε τις ευρωπαϊκές μετοχές, ενώ αν υπάρξουν άλλα καθησυχαστικά στοιχεία μπορεί να αντιστρέψουν την τρέχουσα αβεβαιότητα, σύμφωνα με τον αναλυτή της ActivTrades, Pierre Veyret.
Από την άλλη, σημασία έχουν τα λεγόμενα του προέδρου της Fed, Jerome Powell, που προειδοποίησε για τις συνέπειες της πανδημίας, απέκλεισε τα αρνητικά επιτόκια και έκανε λόγο για την ανάγκη ακόμα πιο επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ΑΕΠ μπορεί να κυμανθεί σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με τις προβλέψεις, αλλά, ούτως ή άλλως, λόγω του lockdown, τα αποτελέσματα μόνο ικανοποιητικά δεν είναι.
«Υποθέτοντας πως το ΑΕΠ ήταν στάσιμο πριν από το lockdown, η πτώση τις τελευταίες ημέρες φτάνει το -21%».
Τα στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου της ζώνης του ευρώ αύριο θα ρίξουν περισσότερο φως.
Πάντως, τα μηνύματα για τις Γαλλία και Γερμανία είναι ιδιαίτερα δυσοίωνα.

Πέρα από τα μακροοικονομικά δεδομένα για τους μήνες που πέρασαν, η κινητικότητα που παρατηρείται στις χρηματαγορές είναι ένας μη συμβατικός πρώιμος δείκτης για τους επενδυτές που επιθυμούν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο καθώς τα lockdown αρχίζουν να χαλαρώνουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης