Τελευταία Νέα
Speculator

O Covid 19 βάζει στην…εντατική και τα Fund κατόχους κόκκινων δανείων

O Covid 19 βάζει στην…εντατική και τα Fund κατόχους κόκκινων δανείων
Σε κακοτράχαλο και δύσβατο μονοπάτι ενώ αρχικά έμοιαζε με έναν απλό περίπατο στο δάσος των κόκκινων δανείων έγινε για τα Fund μετά και την εμφάνιση του COVID 19.
Σε κακοτράχαλο και δύσβατο μονοπάτι ενώ αρχικά έμοιαζε με έναν απλό περίπατο στο δάσος των κόκκινων δανείων έγινε για τα Fund μετά και την εμφάνιση του COVID 19. 
Τα  προβλήματα πολλαπλασιάστηκαν για τους επαγγελματίες διαχειριστές - αγοραστές κόκκινων δανείων με την εκδήλωση της πανδημίας του κορωνοϊου.
Οι…κυνηγοί ευκαιριών με στρατηγική αγοράζουμε φθηνά και πουλάμε ακριβά  τείνει να γίνει το Βατερλώ τους και να πέσουν αμαχητί επί ελληνικού εδάφους.
Τα Funds κατέχουν περισσότερα από 60 δις ευρώ κόκκινων δανείων και περίμεναν πως και πώς να τελειώσει το καθεστώς προστασίας της 1ης κατοικίας για να εισέλθουν πιο δυναμικά στην είσπραξή των απαιτήσεων.
Το…φιλέτο των κόκκινων δανείων ήταν αυτά των τουριστικών επιχειρήσεων που είχαν ως εγγυήσεις τα ξενοδοχεία και να σημειωθεί… μοσχο πουλήθηκαν από τις τράπεζες σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια των φυσικών προσώπων.  
Το αμερικανικό Fund Apollo Global Management αγόρασε χαρτοφυλάκιο δανείων με την ονομασία Jupiter καταβάλλοντας στην Alpha Bank το ποσό των 400 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούσε στο 33%της ονομαστικής αξίας του χαρτοφυλακίου το οποίο περιλαμβάνει κυρίως δάνεια του τουριστικού κλάδου.
Η συναλλαγή έγινε στα τέλη του 2018 και είναι ζητούμενο αν το χαρτοφυλάκιο  αποκτήσει δραστηριότητα προς τα τέλη του 2021.
Η πανδημία του COVID 19 έκλεισε και τις δικαστικές αίθουσες.
Τα δικαστήρια  υπολειτουργούν αφού σήμερα δέχονται μόνο ασφαλιστικά μέτρα  και νομικά έγγραφα για κατασχέσεις.
Οι διαδικασίες πλειστηριασμών έχουν παγώσει μέχρι τα τέλη Ιουλίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Νομικοί εκτιμούν ότι τα δάνεια των τουριστικών μονάδων που έχουν περάσει σε Fund θα παραμείνουν παγωμένα τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια διότι κανένας επιχειρηματίας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους διότι ο κλάδος κατέβασε ρολά ενώ είναι άγνωστος ο χρόνος επιστροφής στην κανονικότητα.
Τα Funds σε συνεργασία με τους cervicers αναθεωρούν τους αρχικούς στόχους  για  φέτος και πιθανόν να αναθεωρήσουν και του 2021.
Το πιο θετικό σενάριο είναι να έχει αντιμετωπιστεί άμεσα η πανδημία του κορωνοϊού με την προσδοκία από τις αρχές του 2022 να επανέλθουν στην κανονικότητα.
Ανάλογες διαπιστώσεις κάνουν και στελέχη servicers που τα χαρτοφυλάκια τους είναι εστιασμένα στην πρώτη κατοικία. 
Αναφέρουν ότι στο μεσομακρόθεσμο σχεδιασμό τους προστίθενται νέα δεδομένα που θα αυξήσουν  το χρόνο παραμονής τους στην Ελλάδα.
Τα ίδια αποκαλύπτουν ότι έχουν παγώσει οι όποιες συζητήσεις με τις τράπεζες για την αγορά χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων και προσθέτουν ότι πολλά  Funds δεν προσέρχονται να δώσουν προσφορές παρότι είναι χαμηλές. Ακόμη και εγχώριοι επενδυτές μικρού βεληνεκούς που ήταν σε διαπραγμάτευση με διαχειριστές κόκκινων δανείων για την αγορά ξενοδοχείων ζητούν επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας προσφέροντας χαμηλότερο τίμημα από ότι προέβλεπε η  αρχική προφορική συμφωνία.
Το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται όπως περιγράφεται στην αγορά είναι ότι οι servicers έγιναν στην πράξη μια bad bank έχοντας ως άγνωστο χ το χρόνο είσπραξης των δανείων.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr          
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης