Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nordea Bank, Goldman: Οι εκλογές στις ΗΠΑ 4/11 και η σύγκρουση με την Huawei δεν θα επιτρέψουν συμφωνία με την Κίνα για το εμπόριο

Nordea Bank, Goldman: Οι εκλογές στις ΗΠΑ 4/11 και η σύγκρουση με την Huawei δεν θα επιτρέψουν συμφωνία με την Κίνα για το εμπόριο
Η κλιμάκωση εντάσσεται σε μια στρατηγική του Trump που έχει προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να «διακόψει ολόκληρη τη σχέση» με την Κίνα την οποία έχει στοχοποιήσει ως υπεύθυνη για τον κορωνοιό.
Ο εμπορικός και εσχάτως τεχνολογικός πόλεμος που έχει ξεσπάσει μεταξύ της ΗΠΑ και της Κίνας καλά κρατάει και με βάση τις τράπεζες Nordea Bank και Goldman Sachs οι εκλογές στις ΗΠΑ στις 4 Νοεμβρίου 2020 σε συνδυασμό την σύγκρουση για την Huawei αποτρέπουν την επίτευξη συμφωνίας.
Στις 15 Μαΐου 2020 σημειώθηκε σοβαρή κλιμάκωση στον εμπορικό και τεχνολογικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, όταν η προεδρία Trump κινήθηκε για να μπλοκάρει τις παγκόσμιες προμήθειες σε chip της εταιρείας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei Technologies, πυροδοτώντας φόβους για αντίποινα από την Κίνα.
Η αλλαγή των κανόνων σχεδιάστηκε για να πλήξει την Huawei την κινεζική εταιρία που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευαστής smartphone και για να αποσυνδέσει τον κινεζικό όμιλο τηλεπικοινωνιών από τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.
Η κλιμάκωση εντάσσεται σε μια στρατηγική του Trump που έχει προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να «διακόψει ολόκληρη τη σχέση» με την Κίνα την οποία έχει στοχοποιήσει ως υπεύθυνη για τον κορωνοιό.
Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, δήλωσε ο Trump… όλα αυτά θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν στις ΗΠΑ 500 δισεκ. δολάρια.
Υπάρχει ένας πολύ απλός λόγος για την αρνητική στάση του Trump…
Οι ΗΠΑ την τελευταία περίοδο είναι διαιρεμένες στα περισσότερα θέματα και είναι ιδεολογικά πολωμένες περισσότερο από ποτέ, ωστόσο σε ένα θέμα συμφωνούν οι αμερικανοί σε ποσοστό 66% δεν τους αρέσουν οι κινέζοι.
Με βάση την Goldman Sachs οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στις 4 Νοεμβρίου 2020 σε συνδυασμό με την επιδείνωση των σχέσεων με την Κίνα θα δυσκολέψει την αμερικανική κυβέρνηση να προβεί σε ένα συμβιβασμό με την Κίνα για το εμπόριο.  
Όμως θα υπάρξει επιδείνωση μόνο εάν και όταν η Κίνα ανταποκριθεί και αντεπιτεθεί, κάτι που φαίνεται ότι πράττει.
Στις 17 Μαΐου 2020 το υπουργείο εμπορίου της Κίνας δήλωσε ότι αντιτίθεται σθεναρά στους τελευταίους κανόνες των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Huawei και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των κινεζικών εταιρειών.
Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε ότι καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν αμέσως τις λάθος ενέργειες, δηλαδή του εμπάργκο κατά της Huawei, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 15 Μαίου, αλλά έχει περίοδο χάριτος 120 ημερών.
Η κρατική εφημερίδα Global Times της Κίνας, επικαλούμενη μια άγνωστη πηγή, ανέφερε σε απάντηση στους νέους φραγμούς για το λογισμικό της Huawei, η Κίνα ήταν έτοιμη να θέσει ορισμένες αμερικανικές εταιρείες σε μια «λίστα αναξιόπιστων εταιριών» ως μέρος των αντιμέτρων της.
Αυτά τα αντίμετρα περιλαμβάνουν την έναρξη ερευνών και την επιβολή περιορισμών σε αμερικανικές εταιρείες όπως η Apple, η Cisco Systems και η Qualcomm.
Οι ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιήσει την δύναμη τους και επικαλούμενες  ζητήματα εθνικής ασφάλειας ως δικαιολογία για περιορίσουν ξένες εταιρίες, ανέφερε το υπουργείο εμπορίου της Κίνας.
Η Global Times κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι "αναδιαμορφώνουν τη βιομηχανική αλυσίδα παγκόσμιων ημιαγωγών σε μια προσπάθεια να την ελέγξουν πλήρως από το σχεδιασμό έως τη συναρμολόγηση και τη δοκιμή, κίνηση που ονόμασαν εθνικισμό ημιαγωγών
Αυτό που υποστηρίζουν οι κινέζοι δεν είναι λάθος αντιθέτως είναι η πιο λογική στρατηγική σε έναν εμπορικό πόλεμο.
Η Κίνα υστερεί σημαντικά έναντι των ΗΠΑ, στην παραγωγή ημιαγωγών, η οποία είναι επίσης και η μεγαλύτερη αδυναμία της Κίνας στον συνεχιζόμενο αγώνα της για να φθάσει τις ΗΠΑ τεχνολογικά.
Οι κινέζοι παραδέχονται ότι «παρόλο που οι ΗΠΑ είχαν βιώσει μια μεγάλη αποβιομηχάνιση στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, εξακολουθούν να διατηρούν πλεονεκτήματα στον τομέα των ημιαγωγών με εταιρείες όπως η Intel, οι οποίες θα μπορούσαν να ολοκληρώσουν ολόκληρη τη διαδικασία της σχεδίασης chip.
Στο πλαίσιο της εντατικοποίησης του τεχνολογικού προστατευτισμού, η Κίνα, πρέπει να ετοιμαστεί να αντιμετωπίσει την νέα τάση μια αντι-παγκοσμιοποίηση και να αλλάξει τις στρατηγικές προς μια ανεξάρτητη ανάπτυξη.
Χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, ελέγχουν την παγκόσμια αλυσίδα βιομηχανιών ημιαγωγών.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ βρίσκεται σε συνομιλίες με τους κολοσσούς  κατασκευής chip όπως η Intel και την TSMC με έδρα την Ταϊβάν, επιδιώκοντας να δημιουργήσουν νέα εργοστάσια στις ΗΠΑ για διαθέτουν αυτάρκεια, σύμφωνα με την Wall Street Journal.
Οι κινέζοι αναγνωρίζουν ότι ο τεχνολογικός πόλεμος έχει πλήξει τομείς της κινεζικής δραστηριότητας.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η Κίνα θα πρέπει να αλλάξει τη στρατηγική της υιοθετώντας πολιτικές ανεξάρτητης ανάπτυξης βασικών τεχνολογιών.
Αυτό υποδηλώνει ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού, η παγκοσμιοποίηση σε αυτή την συγκυρία τίθεται εν αμφιβόλω, καθώς η Κίνα κινείται να δημιουργήσει τη δική της βιομηχανία ημιαγωγών.
Κατά την Nordea bank το ερώτημα είναι τι συμβαίνει στον πιο άμεσο δείκτη διπλωματικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, την συναλλαγματική ισοτιμία του γουάν.
Ο καταλύτης που ώθησε το χρηματιστήριο των ΗΠΑ κατά 30% υψηλότερο το 2019 ήταν η εμπορική συμφωνία «Φάσης 1» με την Κίνα να αναφέρει ότι η συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας ήταν απόλυτα νεκρή.
Η Κίνα πιθανότατα να είχε προβλέψει ότι το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοιού θα μπορούσε να ακυρώσει την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ καθώς οι αμερικανοί και ο υπόλοιπος κόσμος θα την στοχοποιούσαν.
Κατά την Nordea δεν αποκλείονται παρεμβάσεις από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας καθώς ο κίνδυνος κλιμάκωσης του πολέμου δασμών έχει αυξηθεί.,
Εν ολίγοις, περισσότερη χαλάρωση από την Κινεζική Κεντρική Τράπεζα και περισσότερος εξαγόμενος αποπληθωρισμός έρχεται στον ορίζοντα κατά την Nordea.
Κατά την Nordea αγοράζουμε USD / CNH με στόχο 7,3850 και S / L στα 6,9520.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/huawei%27s%20american%20suppliers.jpg?itok=lh4TSvMU
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/trade%20war%20born%20to%20die.jpg?itok=5VzNwM0phttps://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/USDCNH%20target.jpg?itok=7kg_snm_https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/US%20dislike%20of%20china_0.png?itok=4LocHYtx

Παρά την 20ετή ανάπτυξη της Κίνας παραμένει μια φτωχή χώρα – Η επιβίωση του κομμουνιστικού κόμματος είναι προτεραιότητα

Παρά την 20ετή ανάπτυξη της οικονομίας της Κίνας παραμένει μια φτωχή χώρα.
 Η επιβίωση του κομμουνιστικού κόμματος είναι προτεραιότητα αναφέρει σε ανάλυση της η Daily Reckoning με αφορμή την κόντρα ΗΠΑ – Κίνας, τις απειλές για την Huawei και την στάση των ευρωπαίων έναντι των κινέζων π.χ. που ζητούν να μην μπορούν οι κινεζικές εταιρίες να αγοράζουν ευρωπαϊκές.
Για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ… η Κίνα είναι υπαίτιος του κορωνοιού.
Υπήρξαν πολλές επισκέψεις στην Κίνα τα τελευταία τριάντα χρόνια και πέρα από το Πεκίνο (την πολιτική πρωτεύουσα) και τη Σαγκάη (την οικονομική πρωτεύουσα).
Οι επισκέψεις περιελάμβαναν το Chongqing, το Wuhan (η προέλευση της επιδημίας του κορωνοϊού), το Xian, το Nanjing, νέα εργοτάξια σε «πόλεις-φάντασμα» και ταξίδια στην αγροτική ύπαιθρο.
Τα ταξίδια περιελάμβαναν συναντήσεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης και του Κομμουνιστικού Κόμματος και πολλές συνομιλίες με τους καθημερινούς Κινέζους.

Τι είναι η Κίνα;

Η Κίνα είναι η τρίτη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα στον κόσμο, με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο (αν και σύντομα θα ξεπεραστεί από την Ινδία).
Η Κίνα έχει επίσης το πέμπτο μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο με 280 πυρηνικές κεφαλές, περίπου το ίδιο με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, αλλά πολύ πίσω από τη Ρωσία (6.490) και τις ΗΠΑ (6.450).
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στον κόσμο με περίπου 500 μετρικούς τόνους ετησίως.
Η οικονομία της είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Με αυτά τα δεδομένα σε πληθυσμό, έδαφος, στρατιωτικής δύναμης και οικονομικής παραγωγής, η Κίνα είναι σαφώς μια παγκόσμια υπερδύναμη και με κυρίαρχη παρουσία στην Ανατολική Ασία.
Το ΑΕΠ της Κίνας ανέρχεται στα 14 τρισεκ. δολάρια έναντι 22 τρισεκ. δολαρίων των ΗΠΑ.
Ωστόσο, αυτά τα στατιστικά στοιχεία ίσως να μην αποκαλύπτουν την αλήθεια.
Το κατά κεφαλήν εισόδημα της Κίνας είναι μόνο 11.000 δολάρια ανά άτομο σε σύγκριση με το κατά κεφαλήν εισόδημα 65.000 δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Με άλλα λόγια, οι ΗΠΑ είναι μόνο 43% πλουσιότερες από την Κίνα με όρους ΑΕΠ, αλλά είναι 500% πλουσιότερες από την Κίνα σε κατά κεφαλή βάση (φυσικά η μαζική οικονομική επίπτωση από τον κορωνοϊό θα έχει αντίκτυπο).
Ο στρατός της Κίνας ισχυροποιείται και εξελίσσεται, αλλά εξακολουθεί να μην συγκρίνεται με τον στρατό των ΗΠΑ όταν πρόκειται για αεροπλανοφόρα, πυρηνικές κεφαλές, υποβρύχια, μαχητικά αεροσκάφη και άλλα.
Το πιο σημαντικό, στα 11.000 δολάρια κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η Κίνα έχει κολλήσει ακριβώς στην «παγίδα μεσαίου εισοδήματος» όπως ορίζεται από τους οικονομολόγους που παρακολουθούν την ανάπτυξη.
Η πορεία από το χαμηλό εισόδημα (περίπου 5.000 δολάρια κατά κεφαλήν) στο μεσαίο εισόδημα (περίπου 10-12.000 δολάρια κατά κεφαλήν) είναι αρκετά απλή και ως επί το πλείστον περιλαμβάνει τη μείωση της διαφθοράς, τις άμεσες ξένες επενδύσεις και τη μετανάστευση από την ύπαιθρο στις πόλεις για να αναζητήσουν θέσεις εργασίας σε εργοστάσια.
Η πορεία από το μεσαίο εισόδημα στο υψηλό εισόδημα (περίπου 20.000 δολάρια κατά κεφαλήν) είναι πολύ πιο δύσκολη και περιλαμβάνει τη δημιουργία και την ανάπτυξη υψηλής τεχνολογίας και την κατασκευή αγαθών υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Μεταξύ των αναπτυσσόμενων οικονομιών (εξαιρουμένων των παραγωγών πετρελαίου), μόνο η Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη και η Νότια Κορέα έχουν πραγματοποιήσει με επιτυχία αυτήν τη μετάβαση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Όλες οι άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες στη Λατινική Αμερική, την Αφρική, τη Νότια Ασία και τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων χωρών όπως η Βραζιλία και η Τουρκία, παραμένουν κολλημένες στις τάξεις μεσαίου εισοδήματος.

Γιατί η Κίνα κλέβει την πνευματική ιδιοκτησία άλλων χωρών;

Η Κίνα παραμένει βασισμένη σε θέσεις εργασίας σε επίπεδο συναρμολόγησης προϊόντων και δεν έχει δείξει ικανότητα να φθάσει στις τάξεις υψηλού εισοδήματος.
Για να ξεφύγει από την παγίδα μεσαίου εισοδήματος απαιτούνται περισσότερα από φθηνό εργατικό δυναμικό και υποδομές.
Απαιτείται εφαρμοσμένη τεχνολογία για την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Αυτό εξηγεί γιατί η Κίνα έχει επικεντρωθεί τόσο πολύ στην κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας των ΗΠΑ.
Η Κίνα δεν έχει δείξει μεγάλη ικανότητα για την ανάπτυξη υψηλής τεχνολογίας από μόνη της, αλλά ήταν αρκετά αποτελεσματική στο να κλέβει μια τέτοια τεχνολογία από εμπορικούς εταίρους και να την εφαρμόζει μέσω του δικού της συστήματος κρατικών επιχειρήσεων και «εθνικών πρωταθλητών» όπως η Huawei στον τηλεπικοινωνιακό τομέα.
Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες βρίσκονται στο στόχαστρο της κλοπή τεχνολογίας, αλλά και η Κίνα που κλέβει την τεχνολογία των ΗΠΑ και της Ευρώπης… η Κίνα δεν μπορεί να δημιουργήσει την απαραίτητη τεχνολογία με δικά της μέσα.
Εν ολίγοις, και παρά την τεράστια ετήσια ανάπτυξη τα τελευταία είκοσι χρόνια, η Κίνα παραμένει ουσιαστικά μια φτωχή χώρα με περιορισμένη ικανότητα να βελτιώσει την ευημερία των πολιτών της πολύ πέρα από αυτό που έχει ήδη επιτευχθεί.
Και αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ηγεσία της Κίνας…
Η οικονομία της Κίνας δεν αφορά μόνο την παροχή θέσεων εργασίας, αγαθών και υπηρεσιών.
Πρόκειται για την επιβίωση του καθεστώτος για ένα Κινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα που αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή κρίση εάν αποτύχει.
Είναι ένα παράνομο καθεστώς που θα παραμείνει στην εξουσία μόνο εφόσον παρέχει θέσεις εργασίας και ένα αυξανόμενο βιοτικό επίπεδο για τον κινεζικό λαό.
Η κινεζική ηγεσία φοβάται τις κοινωνικές αναταραχές.
Εάν η μηχανή εργασίας της Κίνας επιβραδυνθεί, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της επιδημίας του κορωνοϊού, το Πεκίνο φοβάται ότι θα μπορούσαν να ξεσπάσουν αναταραχές σε δυνητική κλίμακα πολύ μεγαλύτερη από τις διαμαρτυρίες της Πλατείας Τιενανμέν του 1989.
Αυτή είναι μια υπαρξιακή απειλή για το κομμουνιστικό κόμμα.
Ο Πρόεδρος Xi Jinping θα μπορούσε να χάσει γρήγορα αυτό που οι Κινέζοι αποκαλούν «η εντολή του Ουρανού».
Αυτός είναι ένας όρος που περιγράφει την υπερφυσική δύναμη και τη λαϊκή υποστήριξη που χρειάζονται οι αυτοκράτορες για να κυβερνήσουν την Κίνα τα τελευταία 3.000 χρόνια.
Εάν η εντολή του ουρανού χαθεί, ένας κυβερνήτης μπορεί να πέσει γρήγορα.
Ακόμη και πριν από την κρίση, η Κίνα αντιμετώπισε σοβαρά διαρθρωτικά οικονομικά προβλήματα που επιτέλους αποκαλύπτονται
Η Κίνα είναι τόσο βαριά χρεωμένη που τώρα βρίσκεται στο σημείο όπου το μεγαλύτερο χρέος δεν παράγει ανάπτυξη.
Η προσθήκη επιπλέον χρέους επιβραδύνει την οικονομία και θέτει υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της Κίνας να εξυπηρετήσει το υπάρχον χρέος της.
Εν τω μεταξύ, η πραγματική ανάπτυξη της Κίνας από έτος σε έτος μειώθηκε κατά -6,8% το πρώτο τρίμηνο 2020.
Εκτός από την επιβράδυνση από την πανδημία, η Κίνα αντιμετωπίζει ένα αφερέγγυο τραπεζικό σύστημα και μια φούσκα ακινήτων.
Μέχρι το ήμισυ της επένδυσης της Κίνας είναι δαπάνη.
Δημιουργεί θέσεις εργασίας και χρησιμοποιεί τσιμέντο, χάλυβα, χαλκό και γυαλί.
Αλλά το τελικό προϊόν, είτε είναι πόλη, σιδηροδρομικός σταθμός είτε αθλητικός χώρος, είναι συχνά ένας λευκός ελέφαντας που θα παραμείνει αχρησιμοποίητος.
Το κινέζικο τοπίο είναι γεμάτο με «πόλεις-φάντασμα» που έχουν προκύψει από τη σπατάλη επενδύσεων της Κίνας και το ατελές μοντέλο ανάπτυξης.
Η κινεζική ανάπτυξη έχει αναφερθεί τα τελευταία χρόνια ως 6,5%-10%, αλλά στην πραγματικότητα πλησιάζει το 5% ή χαμηλότερα όταν γίνει προσαρμογή με τις επενδύσεις που δεν αποδίδουν.
Και πάλι, αυτό ήταν πριν από την κρίση.

Η αύξηση της ανεργίας ο χειρότερος εχθρός για το κομμουνιστικό κόμμα της Κίνας

Ουσιαστικά, η Κίνα βρίσκεται σε δίλλημα χωρίς διέξοδο.
Η Κίνα συντήρησε την ανάπτυξη τα τελευταία 8 χρόνια με υπερβολικό δανεισμό, σπατάλη επενδύσεων σε υποδομές και προγράμματα που είναι black box.
Η κινεζική ηγεσία το ξέρει αυτό, αλλά έπρεπε να διατηρήσουν τη μηχανή ανάπτυξης σε υψηλή ταχύτητα για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για εκατομμύρια μετανάστες που προέρχονται από την ύπαιθρο στην πόλη και για να διατηρήσουν θέσεις εργασίας για τα εκατομμύρια πολιτών στις πόλεις.
Οι δύο τρόποι για να απαλλαγεί μια χώρα από το χρέος είναι ο αποπληθωρισμός (που οδηγεί σε διαγραφές, χρεοκοπίες και ανεργία) ή πληθωρισμός (που οδηγεί σε κλοπή αγοραστικής δύναμης, παρόμοια με αύξηση φόρου).
Και οι δύο εναλλακτικές λύσεις είναι απαράδεκτες για τους Κομμουνιστές, επειδή δεν διαθέτουν την πολιτική νομιμότητα να αντέξουν είτε την ανεργία είτε τον πληθωρισμό.
Και οι δύο πολιτικές θα προκαλούσαν κοινωνική αναταραχή και θα απελευθέρωναν επαναστατικές διαθέσεις των πολιτών.
Το ερώτημα είναι, θα ακολουθήσει η Κίνα μια επιθετική στάση εναντίον των ΗΠΑ για να αποσπάσει την προσοχή των κινέζων;
Η Κίνα δεν θέλει πόλεμο αυτή τη στιγμή.
Αλλά η εκτροπή της προσοχής του λαού από τα εγχώρια προβλήματα απέναντι σε έναν ξένο εχθρό είναι ένα παλιό κόλπο που οι ηγέτες χρησιμοποιούν για να ενώσουν τους ανθρώπους σε περιόδους αβεβαιότητας.
Εάν η ηγεσία της Κίνας αποφασίσει ότι ο κίνδυνος απώλειας νομιμότητας στο εσωτερικό υπερτερεί του κινδύνου σύγκρουσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η πιθανότητα πολέμου θα αυξηθεί δραματικά.
Δεν κάνουμε συγκεκριμένη πρόβλεψη, αλλά πόλεμοι έχουν ξεκινήσει με λιγότερες αιτίες.
Αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη στιγμή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης