Τελευταία Νέα
Διεθνή

H μελέτη Ιωαννίδη για τον κορωνοϊό χρηματοδοτήθηκε από την JetBlue Airways

H μελέτη Ιωαννίδη για τον κορωνοϊό χρηματοδοτήθηκε από την JetBlue Airways
Ο ιδρυτής των αερογραμμών JetBlue Airways, David Neeleman, χρηματοδότησε την έρευνα τους δρος Τζον Ιωαννίδη
Από την JetBlue Airways χρηματοδοτήθηκε η έρευνα του δρος Τζον Ιωαννίδη για τον κορωνοϊό, όπως αποκαλύπτει η γνωστή ιστοσελίδα buzzfeed.com
Πιο συγκεκριμένα, ο ιδρυτής των αερογραμμών JetBlue Airways, David Neeleman, ο οποίος επέμενε ευθύς εξαρχής ότι ο κορωνοϊός δεν είναι θανατηφόρος ώστε να δικαιολογούνται τα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα των κυβερνήσεων, χρηματοδότησε τον δρα Τζον Ιωαννίδη.

Τι λέει η έρευνα 

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στις 17 Απριλίου και απασχόλησαν τα διεθνή μέσα, καθώς η έκθεση πρότεινε πως ο ιός πιθανώς να είχε μολύνει από 50 έως και 85 φορές περισσότερους ανθρώπους από τα καταγεγραμμένα κρούσματα στις ΗΠΑ και, ως εκ τούτου, ήταν πολύ λιγότερο επικίνδυνος για τους ανθρώπους από όσο θεωρούνταν, κατεβάζοντας το ποσοστό θνητότητας στο 0,12% με 0,2% – πολύ πιο κοντά στο ποσοστό θανάτου από τη γρίπη.
Η μελέτη επικρίθηκε για τη μεθοδολογία και την εγκυρότητά της, αναγκάζοντας τους συγγραφείς της να προβούν σε διορθώσεις δύο εβδομάδες αργότερα.
«Η πλειονότητα του πληθυσμού διατρέχει ελάχιστο κίνδυνο, όσο κινδυνεύετε να σκοτωθείτε ενώ οδηγείτε από το σπίτι στη δουλειά και ξανά πίσω» υποστήριζε ο επικεφαλής της έρευνας δρ Ιωαννίδης στο κανάλι Fox News.
Φυσικά, ο δρ απέκρυβε τον μυστικό χρηματοδότη της έρευνάς του.
Υπήρχε, δηλαδή, σύγκρουση συμφερόντων.
Επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Buzzfeed δύο καθηγητές αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην έρευνα, καθώς δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν επιστημονικά τα συμπεράσματά της.
Στην καταγγελία σημειώνεται πως ο Νίλμαν «είναι πιθανό να χρησιμοποίησε οικονομικά κίνητρα για να διασφαλίσει τη συνεργασία ενός εκ των επιστημόνων, που αρχικά είχε γράψει στα email ότι ανησυχούσε για την ακρίβεια των τεστ».
Ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της JetBlue Airways ισχυρίστηκε ότι οι ερευνητές γνώριζαν πως είχε προσφέρει χρήματα για τη μελέτη.
Ο Neeleman επιβεβαίωσε ότι είχε κάνει δωρεά 5.000 δολαρίων στο Stanford για να δοθούν στους επιστήμονες και επικοινωνούσε μαζί τους.
Eκπρόσωπος του Πανεπιστήμιου Stanford απάντησε πως έχει ενημερωθεί για τους «σοβαρούς προβληματισμούς» σχετικά με την έρευνα.
«Η ακεραιότητα των ερευνών του Stanford Medicine είναι στον πυρήνα της αποστολής μας. Όταν δεχόμαστε τέτοια αιτήματα όπως αυτό, τα λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπ’ όψιν.
Το ζήτημα ελέγχεται» κατέληξε ο εκπρόσωπος του πανεπιστημίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης