Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωπαϊκές χώρες αρνούνται βοήθεια σε εταιρείες που συνδέονται με offshore

Ευρωπαϊκές χώρες αρνούνται βοήθεια σε εταιρείες που συνδέονται με offshore
Γαλλία, Πολωνία, Βέλγιο και Δανία αρνούνται οικονομική βοήθεια σε εταιρείες που συνδέονται με φορολογικούς «παραδείσους»
Τέσσερις εκ των χωρών της ΕΕ έχουν ανακοινώσει μέτρα για να τεθούν εκτός κρατικής οικονομικής βοήθειας οι εγχώριες εταιρείες που συνδέονται με φορολογικούς «παραδείσους», εν μέσω ύφεσης από την πανδημία του κορωνοϊού.
Μέχρι στιγμής πρόκειται για τη Γαλλία, την Πολωνία, το Βέλγιο (η τελευταία από τις εν λόγω χώρες που ανακοίνωσε τα σχετικά μέτρα) και τη Δανία.
Επισημαίνεται ότι στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ για τους φορολογικούς παραδείσους, εντοπίζονται 12 χώρες που δεν κατάφεραν να τηρήσουν τα πρότυπα του μπλοκ σχετικά με τη διαφανή και ρευστή ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών.
Καμία από τις χώρες της λίστας δεν είναι μέλος της ΕΕ, δεδομένου ότι το μπλοκ ισχυρίζεται ότι όλα τα ευρωπαϊκά κράτη είναι πλήρως συμμορφωμένα και διατηρούνται σε υψηλότερο επίπεδο ελέγχου από άλλες χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ένας εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε στο CNBC ότι εναπόκειται στα κράτη - μέλη εάν επιθυμούν να χορηγήσουν κρατική ενίσχυση και να σχεδιάσουν μέτρα σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, «όπως για την πρόληψη της απάτης και της φοροδιαφυγής».
Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι τα κράτη - μέλη «πρέπει να συμμορφωθούν» με τις θεμελιώδεις ελευθερίες που εγγυάται η ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ελεύθερης κυκλοφορίας των κεφαλαίων και της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων.
«Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να αποκλείσουν εταιρείες από καθεστώτα ενισχύσεων βάσει της έδρας ή της φορολογικής κατοικίας σε διαφορετική χώρα της ΕΕ», πρόσθεσε.
Ο Alex Cobham, διευθύνων σύμβουλος του Tax Justice Network, εκτιμά ότι η πανδημία «έχει εκθέσει το διεθνές φορολογικό σύστημα, που έχει προγραμματιστεί να δώσει προτεραιότητα στο συμφέρον των εταιρικών γιγάντων έναντι των αναγκών των ανθρώπων».
«Για χρόνια, οι φορολογικοί παράδεισοι όπως οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, οι Κάτω Χώρες και το Λουξεμβούργο, παρέδωσαν τον πλούτο και την εξουσία στις μεγαλύτερες εταιρείες και τον απομακρύνουν από τις νοσοκόμες και τους εργαζόμενους στις δημόσιες υπηρεσίες που διακινδυνεύουν τη ζωή τους σήμερα για να προστατεύσουν τη δική μας», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης