Τελευταία Νέα
Διεθνή

Jerome Powell (Fed): Θα χρησιμοποιήσουμε ό,τι εργαλείο έχουμε, αλλά το επιτόκιο στο 0%

Jerome Powell (Fed): Θα χρησιμοποιήσουμε ό,τι εργαλείο έχουμε, αλλά το επιτόκιο στο 0%
Οι ΗΠΑ βιώνουν μια δύσκολη συγκυρία, καθώς ο κορωνοϊός έπληξε βάναυσα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, δήλωσε στη Γερουσία ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell
Θα χρησιμοποιήσουμε ό,τι διαθέσιμο εργαλείο έχουμε, αλλά θα διατηρήσουμε το επιτόκιο στο 0%, δήλωσε στις 19 Μαΐου 2020 στη Γερουσία ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, προσθέτοντας:
«Είμαστε αφοσιωμένοι στη διαφάνεια, θα αποκαλύπτουμε τα πάντα κάθε μήνα».
Ως κοινωνία, από την άλλη, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανακουφίσουμε τους πλέον αδύναμους.
Αποστολή της Fed είναι να τονώσει την απασχόληση και να ομαλοποιήσει τις τιμές
Δεσμευόμαστε να χρησιμοποιήσουμε όλο το φάσμα των εργαλείων που διαθέτουμε για να στηρίξουμε την οικονομία σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία
Η Fed ετοιμάζεται επίσης να ξεκινήσει το πρόγραμμα Main Street Lending, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να παρέχει δάνεια σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που ήταν σε καλή οικονομική κατάσταση πριν από την πανδημία
, επεσήμανε.

Αναλυτικά όσα είπε ο πρόεδρος της Fed

«Οι ΗΠΑ βιώνουν μια πολύ δύσκολη συγκυρία, καθώς ο κορωνοϊός έπληξε βάναυσα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Η κρίση δημόσιας υγείας έγινε γρήγορα κρίση στην οικονομία.
Στο πλαίσιο των μέτρων που επεβλήθησαν για την αποτροπή εξάπλωσης του ιού, αναγκαστικά επιβραδύνθηκε η οικονομική δραστηριότητα σε σημείο τέτοιο, που πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν.
Ωστόσο, αξίζει να θυμόμαστε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν είναι και αυτά μια επένδυση για την υγεία μας.
Ως κοινωνία, από την άλλη, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανακουφίσουμε τους πλέον αδύναμους.
Τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία για το τρέχον τρίμηνο δείχνουν απότομη πτώση της παραγωγής και εξίσου απότομη αύξηση της ανεργίας.
Λόγω των περιοριστικών μέτρων, το εύρος και η ταχύτητα της ύφεσης είναι χωρίς προηγούμενο - είναι σημαντικά χειρότερη από οποιαδήποτε ύφεση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Από τότε που ξέσπασε η πανδημία στις ΗΠΑ, πριν από δύο μήνες, περισσότερα από 20 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη δουλειά τους.
Δουλειές που χρειάστηκαν 10 χρόνια για να δημιουργηθούν χάθηκαν.
Αυτή η απότομη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας προκάλεσε απίστευτο πόνο.
Εκτός από τις οικονομικές διαταραχές, ο ιός έχει επιφέρει τεράστιες πιέσεις σε ορισμένες βασικές χρηματοπιστωτικές αγορές, ενώ εξασθένισε τη ροή πιστώσεων.
Αποστολή της Fed είναι να τονώσει την απασχόληση και να ομαλοποιήσει τις τιμές.
Δεσμευόμαστε να χρησιμοποιήσουμε όλο το φάσμα των εργαλείων που διαθέτουμε για να στηρίξουμε την οικονομία σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.
Το ψήφισμα του Κογκρέσου περί βοήθειας, αρωγής και οικονομικής ασφάλειας σε σχέση με τον κορωνοϊό (νόμος CARES) επέτρεψε στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών να δημιουργήσουν πολλά από τα προγράμματα δανεισμού.
Τον Μάρτιο μειώσαμε το επιτόκιο πολιτικής μας στο μηδέν.
Περιμένουμε να διατηρήσουμε τα επιτόκια σε αυτό το επίπεδο έως ότου σιγουρευτούμε ότι η οικονομία έχει ανακάμψει και βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων μας για τη μέγιστη απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών.
Εκτός από τη νομισματική πολιτική, λάβαμε ισχυρά μέτρα σε τέσσερις τομείς:
α) Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της αγοράς
β) Για τη ρευστότητα
γ) Χαλαρώσαμε την εποπτεία στις τράπεζες
δ) Διευκολύναμε τη ροή χρήματος για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Σε σχέση με την πολιτική ανοιχτής αγοράς, καθώς η ένταση και η αβεβαιότητα αυξάνονταν, οι επενδυτές κινήθηκαν γρήγορα προς τα μετρητά και τα βραχυπρόθεσμα κρατικά χρεόγραφα.
Η αγορά των ομολόγων και οι τίτλοι ενυπόθηκων δανείων άρχισαν να αντιμετωπίζουν πιέσεις.
Αυτές οι αγορές είναι κρίσιμες για τη συνολική λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Σε απάντηση, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς προχώρησε σε αγορές τίτλων του Δημοσίου για την υποστήριξη της ομαλής λειτουργίας της αγοράς.
Έτσι, οι συνθήκες βελτιώθηκαν.
Δεδομένου του Covid-19, οι επενδυτές αναζήτησαν ασφαλή καταφύγια.
Για να συμβάλουμε στη σταθεροποίηση των βραχυπρόθεσμων χρηματοδοτικών αγορών, μειώσαμε το επιτόκιο των προεξοφλητικών δανείων.
Επίσης, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα και πολλές άλλες κεντρικές τράπεζες ανακοίνωσαν την επέκταση και την ενίσχυση γραμμών ανταλλαγής ρευστότητας σε δολάρια.
Η δε Federal Reserve εισήγαγε μια νέα διευκόλυνση προσωρινής επαναγοράς για ξένες νομισματικές αρχές.
Αυτές οι ενέργειες συνέβαλαν στη σταθεροποίηση των παγκόσμιων αγορών χρηματοδότησης σε δολάρια ΗΠΑ.
Το κόστος δανεισμού αυξήθηκε απότομα για όσους εκδίδουν εταιρικά ομόλογα που υποστηρίζονται από περιουσιακά στοιχεία (ABS), με αποτέλεσμα ακόμα και αξιόπιστες επιχειρήσεις να μην μπορούν να δανειστούν σε λογικές τιμές.
Έτσι, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έκανε ορισμένα τολμηρά βήματα.
Αυτά τα βήματα σχεδιάστηκαν για να διασφαλίσουν ότι η πίστωση θα ρέει στους δανειολήπτες και συνεπώς θα υποστηρίζεται η οικονομική δραστηριότητα.
Στις 23 Μαρτίου, το Διοικητικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει τον δανεισμό καταναλωτών και μικρών επιχειρήσεων με τη δημιουργία του Term Asset-Backed Securities Loan Facility (TALF).
Το TALF θα δανείσει έναντι ABS που υποστηρίζουν πρόσφατα εκδοθέντα δάνεια για αγορά αυτοκινήτων, πιστωτικών καρτών και άλλων καταναλωτικών προϊόντων.
Με τη σειρά τους, αυτά τα δάνεια θα υποστηρίξουν την κατανάλωση.
Η Fed ανέλαβε δράση μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών για τη στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων.
Έτσι, στις προχωρήσαμε στην απόκτηση αξιών με επενδυτική βαθμίδα.
Με την αγορά αυτών των ομολόγων, η Federal Reserve είναι σε θέση να μειώσει το κόστος δανεισμού για εταιρείες επενδυτικού επιπέδου και έτσι να διευκολύνει την οικονομική δραστηριότητα.
Η Fed ετοιμάζεται επίσης να ξεκινήσει το πρόγραμμα Main Street Lending, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να παρέχει δάνεια σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που ήταν σε καλή οικονομική κατάσταση πριν από την πανδημία.
Επιπλέον, επεκτείναμε το μέγεθος των επιχειρήσεων που επιτρέπεται να δανείζονται βάσει του προγράμματος σε εταιρείες με έως και 15.000 υπαλλήλους.
Γενικά, τα εργαλεία που χρησιμοποιεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι για περιόδους έκτακτης ανάγκης, όπως η τρέχουσα.
Σε αντίθεση με την οικονομική κρίση του 2008, οι τράπεζες εισήλθαν στην τρέχουσα με σημαντική κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα.
Ως αποτέλεσμα, ήμασταν προετοιμασμένοι για να αντισταθμίσουμε τον όποιο κίνδυνο.
Σε κάθε περίπτωση, είμαστε βαθιά αφοσιωμένοι στη διαφάνεια και αναγνωρίζουμε ότι η ανάγκη για διαφάνεια αυξάνεται υπό συνθήκες έκτακτης ανάγκης.
Σε σχέση με τις διευκολύνσεις CARES Act, θα αποκαλύπτουμε κάθε μήνα τα πάντα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης