Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ούτε οι υγιείς φινλανδικές τράπεζες «γλιτώνουν» από την ύφεση – Σε αρνητικό υποβαθμίζει το outlook η S&P

Ούτε οι υγιείς φινλανδικές τράπεζες «γλιτώνουν» από την ύφεση – Σε αρνητικό υποβαθμίζει το outlook η S&P
Η S&P Global Ratings υποβαθμίζει σε αρνητικό υποβαθμίζει το outlook των φινλανδικών τραπεζών 
Σε αρνητικές –από σταθερές μέχρι πρότινος– υποβαθμίζεις τις προοπτικές (outlook) των φινλανδικών τραπεζών η Standard & Poor’s Global Ratings, διατηρώντας αμετάβλητες τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας.
Η δράση του αμερικανικού οίκου αφορά τις Aktia Bank, (Α), Bank of Aland (ΒΒΒ), Bonum Bank (ΒΒΒ), Central Bank of Savings Banks Finland (Α-), Oma Savings Bank (ΒΒΒ+), OP Corporate Bank (ΑΑ-) και Mortgage Society of Finland (ΒΒΒ).
Η S&P «βλέπει» αυξημένους κινδύνους για τα πιστωτικά προφίλ των φινλανδικών τραπεζών, που απορρέουν από τις επιπτώσεις στην οικονομία και τις αγορές από την πανδημία του κορωνοϊού.
«Βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, η πανδημία COVID-19 έχει αλλάξει σχεδόν τα πάντα.
Εκτός από το ανθρώπινο κόστος, μεγάλα τμήματα της οικονομίας έχουν σταματήσει.
Με τις στρατηγικές περιορισμού να εξακολουθούν να ισχύουν, οι οικονομολόγοι μας αναμένουν απότομη οικονομική συρρίκνωση το δεύτερο τρίμηνο του 2020, ακολουθούμενη από μια ανάκαμψη το τρίτο τρίμηνο», σχολιάζει ο οίκος, ο οποίος προβλέπει συρρίκνωση 7,3% του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, με ανάκαμψη περίπου 4,3% το 2021.
Σε ό,τι αφορά στη Φινλανδία, αναμένει η οικονομία να συρρικνωθεί κατά 6% το 2020, ενώ μετά θα ακολουθήσει μια μέτρια ανάκαμψη περίπου 2,5% το 2021 –χαμηλότερη επίδοση σε σύγκριση με άλλες σκανδιναβικές χώρες.
«Μετά από ένα αναιμικό τελευταίο τρίμηνο του 2019, η Φινλανδία αντιμετώπιζε ήδη χαμηλές προοπτικές ανάπτυξης, με χαμηλότερες εξαγωγές, εξασθένιση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και μόνο μέτρια πιστωτική ζήτηση από τα νοικοκυριά.
Τα μέτρα lockdown που ξεκίνησαν στα μέσα Μαρτίου θα μειώσουν περαιτέρω την ιδιωτική κατανάλωση και δεν αναμένουμε ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών θα ανακάμψει στα επίπεδα πριν από τον COVID-19 σύντομα.
Οι αρχές έχουν δώσει πρωτοφανείς πολιτικές απαντήσεις με τη μορφή νομισματικής, φορολογικής και ρυθμιστικής στήριξης στις οικονομίες τους.
Η φινλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε μια δέσμη φορολογικών και σχεδόν φορολογικών μέτρων διακριτικής ευχέρειας που εκτιμάται σε περίπου 8% του ΑΕΠ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης