Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αφγανιστάν: Οι δυνάμεις ασφαλείας απώθησαν επίθεση των Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Οι δυνάμεις ασφαλείας απώθησαν επίθεση των Ταλιμπάν
Αφγανιστάν: Οι δυνάμεις ασφαλείας απώθησαν επίθεση των Ταλιμπάν - Ανησυχητική αύξηση των θυμάτων μεταξύ των αμάχων τον Απρίλιο, κατήγγειλε ο ΟΗΕ

Αφγανιστάν: Οι δυνάμεις ασφαλείας απώθησαν επίθεση των Ταλιμπάν στην Κουντούζ. Ανησυχητική αύξηση των θυμάτων μεταξύ των αμάχων τον Απρίλιο, κατήγγειλε ο ΟΗΕ

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν ανακοίνωσαν σήμερα ότι απώθησαν επίθεση των Ταλιμπάν στην Κουντούζ, μια στρατηγικής σημασίας πόλη στο βόρειο Αφγανιστάν, την οποία στο παρελθόν είχαν καταλάβει οι αντάρτες για μικρό χρονικό διάστημα.
«Oι Ταλιμπάν επιτέθηκαν στην πόλη Κουντούζ από πολλές πλευρές», επεσήμανε το αφγανικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του.
«Χάρη στη στήριξη της πολεμικής αεροπορίας, οι δυνάμεις ασφαλείας μας απώθησαν την επίθεσή τους», πρόσθεσε.
Ο F. Aouan, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας, έκανε λόγο για 40 αντάρτες νεκρούς και 50 τραυματίες.
Η Κουντούζ, η πρωτεύουσα μιας εύφορης επαρχίας του Αφγανιστάν στα σύνορα με το Τατζικιστάν, είναι συχνός στόχος των Ταλιμπάν, οι οποίοι την κατέλαβαν για μικρό χρονικό διάστημα τον Σεπτέμβριο του 2015 προτού εκδιωχθούν με την υποστήριξη της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας.
Έκτοτε οι αντάρες προσπάθησαν επανειλημμένα να καταλάβουν την πόλη, πιο πρόσφατα τον Αύγουστο του 2019, όμως δεν έχουν καταφέρει ποτέ να τη θέσουν πλήρως υπό τον έλεγχό τους.
Στο Αφγανιστάν παρατηρείται αύξηση της βίας, παρά τη συμφωνία που υπέγραψαν στην Ντόχα στις 29 Φεβρουαρίου οι Ταλιμπάν και οι ΗΠΑ για την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα έως το καλοκαίρι του 2021.
Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν ζήτησε από τις δυνάμεις ασφαλείας να “επαναλάβουν τις επιχειρήσεις τους (σ.σ. τις επιθέσεις) εναντίον του εχθρού”, οι οποίες είχαν ανασταλεί μετά τη συμφωνία της Ντόχα, έπειτα από την επίθεση σε μαιευτική κλινική της Καμπούλ την περασμένη εβδομάδα στην οποία σκοτώθηκαν 24 άνθρωποι, ανάμεσά τους νεογνά, μητέρες και νοσηλεύτριες.

Αύξηση των θυμάτων μεταξύ των αμάχων

Από την πλευρά του ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι τα θύματα μεταξύ των αμάχων στο Αφγανιστάν έφτασαν τα 380 τον Απρίλιο εκφράζοντας την ανησυχία του για «την αξιοσημείωτη επιδείνωση» της κατάστασης στη χώρα σε ό,τι αφορά το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
Τα θύματα μεταξύ των αμάχων που αποδίδονται σε επιθέσεις των Ταλιμπάν τον Απρίλιο αυξήθηκαν κατά ένα τέταρτο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι και έφτασαν τα 208, ενώ αυτά από επιθέσεις των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας αυξήθηκαν κατά 38% και έφτασαν τα 172, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν.
«Ζητώ την αναστολή των μαχών και από τις πλευρές να σεβαστούν το ανθρωπιστικό δίκαιο που υπάρχει για την προστασία των αμάχων», τόνισε η Ντέμπορα Λάιονς, ειδική εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης