Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Σε χαμηλά τεσσάρων ετών ο πληθωρισμός τον Απρίλιο 2020, στο 0,3% - Κατώτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία

Ευρωζώνη: Σε χαμηλά τεσσάρων ετών ο πληθωρισμός τον Απρίλιο 2020, στο 0,3% - Κατώτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2016
Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (20/5) στοιχεία της Eurostat, τα οποία αποτελούν επί τα χείρω αναθεώρηση σε σχέση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή της ενιαίας νομισματικής ένωσης υποχώρησε στο 0,3% ετησίως, έναντι 0,7% τον Μάρτιο, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2016.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η επί τα χείρω αναθεώρηση σε σχέση με το 0,4% που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως οφείλεται στην πτώση των τιμών του πετρελαίου, η οποία ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.
Οι τιμές στον τομέα της ενέργειας κατέγραψαν ισχυρή πτώση της τάξεως του -9,75 σε ετήσια βάση τον Απρίλιο του 2020, έναντι των προκαταρκτικών εκτιμήσεων στο -9,6%.
Εφόσον εξαιρεθούν οι τιμές στον τομέα της ενέργειας, ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώνεται στο 1,4% τον Απρίλιο, έναντι 1,3% τον προηγούμενο μήνα.
Παράλληλα, οι τιμές τροφίμων, ποτών και καπνού αυξήθηκαν κατά +3,6% σε ετήσια βάση, έναντι ανόδου +2,4% τον Μάρτιο, καθώς οι καταναλωτές προχώρησαν σε περισσότερες αγορές αγαθών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Όσον αφορά τον κλάδο των υπηρεσιών, ο οποίος είναι ένας από τους σημαντικότερους για την οικονομία της Ευρωζώνης, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,2% τον Απρίλιο, έναντι 1,3% τον Μάρτιο.
Εάν εξαιρεθούν και οι ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων μαζί με αυτές τις ενέργειας, τότε ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώνεται στο 1,1% ετησίως τον Απρίλιο, έναντι 1,2% τον Μάρτιο, επιβεβαιώντας τις αρχικές εκτιμήσεις.
Για το σύνολο των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε στο 0,7% τον Απρίλιο, έναντι ετήσιας ανόδου 1,2% τον προηγούμενο μήνα.
Μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Σλοβενία (-1,3%) και την Κύπρο (-1,2%) ενώ αντίθετα τα υψηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στην Τσεχία (3,3%) και την Πολωνία (2,9%).
Σε σχέση με τον Μάρτιο, ο ετήσιος πληθωρισμός κατέγραψε επιβράδυνση σε 26 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ παρέμινε σταθερός μόνο στην Ιταλία.

Image
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης