Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Πάνω από το 200% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος της Ελλάδας το 2020 - Απειλή για το ευρώ η Ιταλία

Capital Economics: Πάνω από το 200% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος της Ελλάδας το 2020 - Απειλή για το ευρώ η Ιταλία
Ειδικά για την Ιταλία, η ανησυχία είναι πολύ μεγάλη, καθώς η αύξηση του δημοσίου χρέους της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, απειλεί την ίδια την ύπαρξή της
Η αποτροπή μίας κρίσης χρέους στην Ιταλία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα τα οποία απασχολούν τους Ευρωπαίους, σύμφωνα με την Capital Economics, η οποία εξετάζει σε ανάλυσή της την αύξηση ρεκόρ που θα καταγράψει το δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη, λόγω της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού.
Όσον αφορά την Ελλάδα,
οι αναλυτές εκτιμούν ότι το δημόσιο χρέος θα ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ το 2020, με τη βιωσιμότητά του να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού.
Ειδικότερα, η Capital Economics εκτιμά ότι οι δείκτες δημοσίου χρέους θα αυξηθούν ραγδαία σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης το 2020, ωστόσο στη συνέχεια θα υποχωρήσουν ξανά, με εξαίρεση την Ελλάδα και την Ιταλία.
Ειδικά για την Ιταλία, η ανησυχία είναι πολύ μεγάλη, καθώς η αύξηση του δημοσίου χρέους της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, απειλεί την ίδια την ύπαρξή της.
Οι αναλυτές προβλέπουν αύξηση του δημοσίου χρέους της Γερμανίας στο 70% του ΑΕΠ το 2020 από 60% το 2019, ωστόσο θα παραμείνει σε διαχειρίσιμα επίπεδα.
Στον αντίποδα, το δημόσιο χρέος της Ιταλίας αναμένεται να αναπτυχθεί στο 180% από 135% του ΑΕΠ.
Πρόκειται μακράν για τη μεγαλύτερη αύξηση στο δημόσιο χρέος από την κρίση του 2009 και την κρίση χρέους του 2012.
Το ελληνικό δημόσιο χρέος θεωρείται βέβαιο ότι θα ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ το 2020, στο 222% και στο 207% το 2021.
Μάλιστα, δεν αποκλείεται η επιδείνωση στο δημόσιο χρέος να είναι ακόμα μεγαλύτερη, εάν η κρίση του κορωνοϊού οδηγήσει σε μία παρατεταμένη ύφεση ή σε υψηλότερες αποδόσεις ομολόγων.
Σε αυτή την περίπτωση, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λάβουν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα για να αντιμετωπίσουν την κρίση.
Δύο είναι οι λόγοι για τους οποίους το δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο στην περιφέρεια της Ευρωζώνης:
Πρώτον, γιατί οι χώρες της περιφέρειας εισήλθαν στην κρίση με μεγαλύτερο φορτίο χρέους και δεύτερον, γιατί δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από την πανδημία και αναγκάστηκαν να επιβάλλουν πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Την ίδια ώρα, οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, έχουν μεγαλύτερη εξάρτηση από τον τουρισμό, άρα οι οικονομίες τους θα καταγράψουν ραγδαία συρρίκνωση και ενδέχεται να ανακάμψουν με πιο αργούς ρυθμούς.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα χαμηλά επιτόκια θα κρατήσουν σε χαμηλά επίπεδα το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, εκτιμούν οι αναλυτές.
Ωστόσο, η Ιταλία αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας.
Ακόμα και πριν την κρίση του κορωνοϊού, η Capital Economics προέβλεπε αύξηση του δημοσίου χρέους της Ιταλίας σε ορίζοντας δεκαετίας, με το outlook πλέον να έχει επιδεινωθεί περαιτέρω.
'Οσον αφορά την Ελλάδα, η κατάσταση έχει εξισορροπηθεί, ωστόσο ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα εξακολουθήσει να αυξάνεται.
Σύμφωνα με την Capital Economics, το κόστος δανεισμού παραμένει χαμηλό στην Ευρωζώνη και εάν η ΕΚΤ συνεχίσει να αγοράζει μεγάλο μερίδιο κρατικών ομολόγων, οι κρατικές αποδόσεις θα πρέπει να παραμείνουν χαμηλές για κάποιο χρονικό διάστημα.
Όμως, καθώς ο δείκτης χρέους αυξάνεται, το ίδιο συμβαίνει και με το συνολικό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι επενδυτές θα μπορούσαν να ανησυχήσουν, ακόμη και αν το κόστος είναι χαμηλό, στην περίπτωση που  κρίνουν ότι η επιβάρυνση του χρέους βρίσκεται σε μη βιώσιμη πορεία.
Η αποτροπή μιας ιταλικής κρίσης χρέους είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
Στο τραπέζι υπάρχει μια σειρά επιλογών, συμπεριλαμβανομένης της γαλλο-γερμανικής πρότασης που ανακοινώθηκε αυτήν την εβδομάδα, για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 500 δισ. ευρώ, σημειώνουν οι αναλυτές.
Η Capital Economics εκτιμά ότι η πρόταση Merkel - Macron κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο παραμένει μικρή σε σύγκριση με το συνολικό κόστος της κρίσης.

Image










Image

Image
www.bankingnews.gr
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
 


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης