Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου του Παπαγγελόπουλου με τα βαρύτατα κακουργήματα αποφάσισε η Βουλή

Τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου του Παπαγγελόπουλου με τα βαρύτατα κακουργήματα αποφάσισε η Βουλή
Βουλή: Με 175 «ναι» ο Παπαγγελόπουλος ελέγχεται και για σύσταση συμμορίας – δωροληψία
Την διεύρυνση του κατηγορητηρίου του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου με τα βαρύτατα κακουργήματα της συμμορίας, της δωροληψίας και του εκβιασμού αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής.
Συγκεκριμένα 175 βουλευτές απο τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής ψήφισαν υπερ της διεύρυνσης ενώ τα υπόλοιπα κόμματα απείχαν της ψηφοφορίας.
Απο την διαδικασία απουσίαζαν οι Φώφη Γεννηματά, Γιώργος Παπανδρέου και Χάρης Καστανίδης τονίζοντας ωστόσο σε επιστολή τους πως αν ήταν παρόντες θα ψήφισαν “υπερ” ενώ βρέθηκαν και δύο άκυρα.
Να σημειωθεί πως η πρόταση που ενέκρινε η ολομέλεια αποτελεί προαναγγελία παραπομπής σε Ειδικό Δικαστήριο για τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το κείμενο βασίζεται στα σημαντικά ευρήματα της προανακριτικής που περιγράφουν με λεπτομέρειες την δράση την δράση του μηχανισμού Ρασπούτιν την περίοδο 2016 – 2019. Απο τις ισχυρές ενδείξεις και τις επώνυμες καταθέσεις ανώτατων δικαστικών λειτουργών και επιχειρηματιών ο κ. Παπαγγελόπουλος φαίνεται ότι είχε στήσει μηχανισμό που παραπέμπει σε παραδικαστικό κύκλωμα με την συμμετοχή συγκεκριμένων δημοσιογράφων και εισαγγελέων.
Πλέον, με την άδεια της Ολομέλειας η προανακριτική λαμβάνει την άδεια για να ερευνήσει και να παραπέμπει τον κ. Παπαγγελόπουλο και για τα εξής αδικήματα:
1. Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση κακουργήματος.
2. Εκβίαση.
3. Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου
4. Δωροληψία Υπαλλήλου.
5. Ηθική Αυτουργία σε Κατάχρηση Εξουσίας
6. Ηθική Αυτουργία σε Παράβαση Καθήκοντος και Παράβαση Καθήκοντος.
7. Εγκληματική Οργάνωση περίπτωση Συμμορίας

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να ακυρωθεί η ψηφοφορία

Πάντως, λίγο πριν την ολοκλήρωση της σημερινής ψηφοφορίας ο κ. Παπαγγελόπουλος επιχείρησε με δικονομικά τερτίπια να προσβάλλει την διαδικασία της εις βάρος του έρευνας.
Στο σχέδιο έσπευσε να μετέχει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι η εκλογική διαδικασία που διεξάγεται στην Ολομέλεια είναι άκυρη.
Την ώρα που πέντε ανώτατοι εισαγγελικοί λειτουργοί και ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής έχουν αποκαλύψει επωνύμως στην προανακριτική επιτροπή τις παρεμβάσεις του τέως αναπληρωτή υπουργού στο έργο της Δικαιοσύνης, ο κ. Παπαγγελόπουλος και η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνουν πως αναζητούν σχέδιο απόδρασης μέσω της ακύρωσης των διαδικασιών και όχι της αποδόμησης των ανατριχιαστικών στοιχείων.
Υπενθυμίζεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ πριν απο λίγα χρόνια υποστήριζε πως «κραυγάζουν ενοχή» όσοι επιχειρούν να εκτρέψουν τις έρευνες θέτοντας διαδικαστικά θέματα όπως αυτό της παραγραφής.
Αιτία για την αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ – Παπαγγελόπουλου αποτελεί το λάθος του βουλευτή της ΝΔ Σταύρου Καλογιάννη ο οποίος έριξε το ψηφοδέλτιο χωρίς πρώτα να το κλείσει σε φάκελο.
Αμέσως παρατηρήθηκε από την εφορευτική επιτροπή κλήθηκε ο πρόεδρος της Βουλής και on camera άνοιξε η κάλπη προκειμένου να διορθωθεί η αστοχία.
Ειδικότερα, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης υποστηρίζει μέσω των συνηγόρων του ότι τα ψηφοδέλτια που μοιράστηκαν στους βουλευτές προκειμένου να τοποθετηθούν εάν είναι υπέρ ή κατά της προσθήκης νέων κακουργημάτων έχουν συνταχθεί παράνομα.
Είχαν προηγηθεί άλλες παρεμβάσεις που ήγειραν αντίστοιχους διαδικαστικούς προβληματισμούς και υποστήριζαν μεταξύ άλλων πως η σύνθεση της προανακριτικής είναι παράνομη και πως το περιεχόμενο της νέας συμπληρωματικής πρότασης για την διεύρυνση του κατηγορητηρίου παραβιάζει την αρχή της μυστικότητας της προανάκρισης.
Οι συγκεκριμένες ενέργειες δείχνουν ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος θα θέσει σε ένα από τα επόμενα στάδια ζήτημα ακυρότητας της δίωξής του για καθαρά διαδικαστικούς λόγους.
Την συγκεκριμένη δικονομική τακτική φαίνεται να υιοθετεί και ο ΣΥΡΙΖΑ αν και πριν από λίγα χρόνια υποστήριζε πως «κραυγάζουν ενοχή» όσοι επιχειρούν να εκτρέψουν τις έρευνες θέτοντας διαδικαστικά θέματα όπως αυτό της παραγραφής .

Τι αναφέρουν οι συνήγοροί του

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παπαγγελόπουλος σε νέα παρέμβαση μέσω των συνηγόρων του Δημήτρη και Λυδίας Τσοβόλα, επισημαίνει αναφορικά με την ψηφοφορία που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ολομέλεια της Βουλής:
«Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 157 του Κανονισμού της Βουλής, που εφαρμόζεται αναλογικά και κατά την συζήτησης και κατά την ψηφοφορία της πρότασης των 30 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας «Αμέσως μετά την λήξη της συζήτησης διεξάγεται μυστική ψηφοφορία για την πρόταση της Επιτροπής και χωριστά για κάθε καταγγελλόμενη πράξη ή παράλειψη, για την οπαία ζητείται η άσκηση δίωξης».
Σήμερα όμως κατά την ψηφοφορία της ανωτέρω πρότασης των Βουλευτών της ΝΔ το ψηφοδέλτιο που διαμοιραζόταν στους Βουλευτές δεν παρείχε δυνατότητα σε κάθε Βουλευτή να ψηφίσει χωριστά για κάθε μία από τις επτά καταγγελλόμενες πράξεις ή παραλείψεις που δήθεν τέλεσε ο Δημήτριος Παπαγγελόπουλος και για την οποία εζητείτο παραπομπή του στην Ειδική Κοινοβουλευτική Προκαταρκτική Επιτροπή.
Αντιθέτως περιείχε το ψηφοδέλτιο, όλως παρανόμως, την ένδειξη ΝΑΙ, ΟΧΙ και ΠΑΡΩΝ για όλα, συλλήβδην, τα αδικήματα και έτσι σε αντίθεση με το άρθρο 60 του Συντάγματος οι Βουλευτές δεν είχαν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση για κάθε πράξη ή παράλειψη ξεχωριστά.
Επίσης συνέβησαν κατά την ψηφοφορία και άλλα τελείως παράνομα και ανεπίτρεπτα πράγματα υπό το βλέμμα όσων παρακολουθούσαν την σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή (άνοιγμα κάλπης, ψήφιση Βουλευτή για δεύτερη φορά κλπ).
Όλα τα ανωτέρω γενόμενα στην Ολομέλεια της Βουλής είναι παράνομα και προκλητικά. Δυναμιτίζουν τους θεσμούς και αποκαλύπτουν ότι η δίωξη είναι σαφώς πολιτική».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης