Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Η στήριξη που παρέχει η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες μετριάζει τις πιέσεις στην κερδοφορία τους – Πρόσκαιρη η επιδείνωση

Moody's: Η στήριξη που παρέχει η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες μετριάζει τις πιέσεις στην κερδοφορία τους – Πρόσκαιρη η επιδείνωση
Σύμφωνα με τη Moody’s, η ελληνική οικονομία πιθανότατα θα συρρικνωθεί περισσότερο από 5% το 2020
Η στήριξη που παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις ελληνικές τράπεζες μετριάζει τις πιέσεις στην κερδοφορία τους, διαπιστώνει η Moody's, η οποία στο ημερήσιο δελτίο της, αφιερώνει ένα κεφάλαιο για την πορεία του ελληνικού τραπεζικού κλάδου.
Με υπότιτλο "Greek banks’ ECB funding increase will mitigate their profitability pressure", η Moody's, υπενθυμίζει ότι στις 14 Μαΐου, η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσίευσε το οικονομικό δελτίο για τον Απρίλιο του 2020, όπου φάνηκε η απότομη αύξηση στη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τις αρχές του έτους.
Τα προγράμματα χρηματοδότησης της ΕΚΤ παρέχουν φθηνή χρηματοδότηση στις τράπεζες της Ευρωζώνης, αλλά τον Απρίλιο, η ΕΚΤ επέτρεψε στα ελληνικά κρατικά ομόλογα (GGBs) να είναι επιλέξιμες εγγυήσεις δανείων παρά τη μη επενδυτική τους βαθμολογία (B1).
Η αυξημένη χρηματοδότηση της ΕΚΤ από τις τράπεζες θα τις βοηθήσει να μετριάσουν την πρόκληση για την κερδοφορία τους, καθώς οι νέες οικονομικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν από την κρίση του κορωνοϊού περιορίζουν τις ευκαιρίες δανεισμού ποιότητας, διαβρώνουν τα έσοδα από προμήθειες και οδηγούν σε χαμηλότερα κέρδη από συναλλαγές και πιθανές απώλειες σε επενδυτικούς τίτλους.
Οι ελληνικές τράπεζες αύξησαν τη χρηματοδότησή τους από την ΕΚΤ στα 21,5 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, ή περίπου το 8% του συνόλου των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων, από 12,4 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2020 και 8,1 δισ. ευρώ, ή 3% του συνόλου των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων, τον Δεκέμβριο του 2019.
Image
Η αποδοχή από την ΕΚΤ των ελληνικών ομολόγων ως εξασφάλιση επέτρεψε στις ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν τη χρηματοδότηση από τις πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ (LTRO).
Η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ γίνεται εξ ολοκλήρου μέσω του μηχανισμού LTRO, ο οποίος προσφέρεται στις εμπορικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ με το επιτόκιο στο -0,5%.
Σύμφωνα με τη Moody's, η αυξημένη χρηματοδότηση της ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες συνοδεύτηκε ταυτόχρονα με τη μειωμένη διατραπεζική repo χρηματοδότησή τους, η οποία ήταν περίπου 13,5 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους 2019 για τις έξι τράπεζες: Alpha Bank, Attica Bank, Eurobank, Εθνική, Παγκρήτια και Πειραιώς.
Το κόστος διατραπεζικής repo χρηματοδότησης των τραπεζών αυξήθηκε λόγω της διεύρυνσης των spread.
Το -0,5% του κόστους χρηματοδότησης μέσω των LTRO σε συνδυασμό με τα αυξημένα υπόλοιπα καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα περίπου 145 δισ. (Μάρτιος 2020) με κόστος οριακά υψηλότερο από 0% θα υποστηρίξουν τα καθαρά περιθώρια επιτοκίου και την κερδοφορία των τραπεζών κατά τη διάρκεια των οικονομικών προκλήσεων φέτος, αναφέρει η Moody's.
Όπως επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης, η ελληνική οικονομία πιθανότατα θα συρρικνωθεί περισσότερο από 5% φέτος λόγω του σχεδόν δίμηνου lockdown της χώρας και της πτώσης του τουρισμού, ο οποίος συνέβαλε περίπου στο 12% του ΑΕΠ το 2019.
Ως εκ τούτου, αναμένει να αποδυναμωθεί η κερδοφορία των τραπεζών, καθώς οι νέες οικονομικές συνθήκες μειώνουν τις ευκαιρίες δανεισμού και διαβρώνουν τα έσοδα από προμήθειες, κυρίως λόγω χαμηλότερων εκταμιεύσεων νέων δανείων.
Οι ελληνικές τράπεζες είναι επίσης πιθανό να δημιουργήσουν χαμηλότερα εμπορικά κέρδη και να έχουν πιθανές απώλειες σε επενδυτικούς τίτλους λόγω της διεύρυνσης των spread.
Image
Τα καθαρά έσοδα από τόκους και τα περιθώρια των μεγάλων τραπεζών θα παραμείνουν υπό πίεση, λόγω της μείωσης των υπολοίπων δανείων και των πολύ χαμηλών επιτοκίων.
Ωστόσο, η Moody's αναμένει ότι η επιδείνωση θα είναι περιορισμένη, καθώς οι τράπεζες θα συνεχίσουν να συγκεντρώνουν τόκους παρά τα κυβερνητικά μέτρα ανακούφισης που αναστέλλουν την αποπληρωμή δανείου κεφαλαίου για έξι μήνες.
Οι συνεχείς υψηλές ανάγκες αύξησης των προβλέψεων θα επηρεάσουν επίσης την κερδοφορία, μολονότι οι εποπτικές αρχές επέτρεψαν στις τράπεζες να μην κατηγοριοποιούν τα δάνεια που επηρεάστηκαν από την πανδημία.
Παράλληλα, η πλήρης αποπληρωμή της έκτακτης παροχής ρευστότητας (ELA) από τις ελληνικές τράπεζες τον Μάρτιο του 2019 συνέβαλε σημαντικά στη μείωση του κόστους χρηματοδότησης.
Με τις καταθέσεις να επιστρέφουν στο τραπεζικό σύστημα τα τελευταία χρόνια, τα προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας των τραπεζών έχουν βελτιωθεί σημαντικά.
Επίσης, δεν αναμένεται σημαντική μείωση των καταθέσεων φέτος, δεδομένου ότι οι καταθέσεις που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις που πιθανότατα θα μειωθούν από την πανδημία, θα αντισταθμιστούν από τις υψηλότερες καταθέσεις λιανικής λόγω της μείωσης της κατανάλωσης των νοικοκυριών, καταλήγει η Moody's.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης