Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αφγανιστάν: Ο Αμερικανός απεσταλμένος Khalilzad ζήτησε τη μείωση της βίας από όλες τις πλευρές

Αφγανιστάν: Ο Αμερικανός απεσταλμένος Khalilzad ζήτησε τη μείωση της βίας από όλες τις πλευρές
Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν ζήτησε από όλες τις πλευρές να περιορίσουν τη βία
Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν Zalmay Khalilzad ζήτησε σήμερα 21/5 από όλες τις πλευρές να περιορίσουν τη βία, την ώρα που μοιάζουν να εξανεμίζονται οι πιθανότητες επίτευξης ειρήνης στη χώρα.
Ο αφγανικής καταγωγής Zalmay Khalilzad, αρχιτέκτονας της συμφωνίας του Φεβρουαρίου μεταξύ των Ταλιμπάν και των ΗΠΑ που προβλέπει την απόσυρση των ξένων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, συναντήθηκε στη Ντόχα του Κατάρ με αξιωματούχους των ανταρτών χθες Τετάρτη, λίγες ώρες αφού είχε επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Καμπούλ.
«Σχετικά με τη βία, δήλωσα στους Ταλιμπάν, ότι πρέπει να μειωθεί και από τις δύο πλευρές», έγραψε στο Twitter.
Η βία στο Αφγανιστάν έχει σημειώσει ραγδαία αύξηση τις τελευταίες ημέρες έπειτα από την αιματηρή επίθεση την προηγούμενη εβδομάδα εναντίον μαιευτικής κλινικής στην Καμπούλ όπου σκοτώθηκαν 24 άνθρωποι, ανάμεσά τους και νεογνά.
Οι Ταλιμπάν έχουν αρνηθεί την ευθύνη για αυτή, όμως η αφγανική κυβέρνηση ζήτησε από τις δυνάμεις ασφαλείας να περάσουν στην επίθεση εναντίον των ανταρτών.
Συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει σε διάφορες περιοχές της χώρας, με δεκάδες ανθρώπους να έχουν σκοτωθεί.
Η συμφωνία που υπέγραψαν στα τέλη Φεβρουαρίου οι Ταλιμπάν με τις ΗΠΑ έχει κυρίως στόχο την απομάκρυνση των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν έως το καλοκαίρι του 2021 με αντάλλαγμα δεσμεύσεις από τους αντάρτες για την ασφάλεια.
Μετά την υπογραφή της οι Ταλιμπάν έχουν σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων του συνασπισμού, όμως έχουν αυξήσει αυτές εναντίον των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας.
Η κήρυξη εκεχειρίας από τους Ταλιμπάν δεν περιλαμβανόταν στο πλαίσιο της συμφωνίας, όμως είχαν δεχθεί να ξεκινήσουν συνομιλίες με την κυβέρνηση, κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμη καθώς υπάρχουν διαφωνίες για την ανταλλαγή κρατούμενων.
Ο Zalmay Khalilzad δήλωσε ότι συναντήθηκε με ηγέτες των Ταλιμπάν, ανάμεσά τους ο πολιτικός επικεφαλής των ανταρτών μουλάς Yani Baradar και συζήτησαν το θέμα της ανταλλαγής κρατουμένων αλλά τη μείωση της βίας.
Χθες Τετάρτη ο επικεφαλής των Ταλιμπάν X. Ahoujada σε ένα σπάνιο γραπτό μήνυμά του με την ευκαιρία του Έιντ ελ Φιτρ, της γιορτής για το τέλος του Ραμαζανιού δήλωσε ότι οι αντάρτες είναι αποφασισμένοι να σεβαστούν τη συμφωνία που έχουν υπογράψει.
Ωστόσο τους κάλεσε παράλληλα «να παραμείνουν επικεντρωμένοι στους στόχους τους» και να «συσπειρωθούν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης