Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κερδίζουν έδαφος οι διεθνείς αγορές, στη σκιά της σύγκρουσης ΗΠΑ - Κίνας - Στο +0,4% ο DAX, ο FTSE MIB +1,4%

Κερδίζουν έδαφος οι διεθνείς αγορές, στη σκιά της σύγκρουσης ΗΠΑ - Κίνας - Στο  +0,4% ο DAX, ο FTSE MIB +1,4%
Σημαντικές απώλειες για το πετρέλαιο λόγω Κίνας, στα 31,8 δολ. ή -6,% το αμερικανικό WTI - Το Brent στα 34,3 δολ.
(upd) Βελτιώνεται το κλίμα στις  διεθνείς αγορές, στη σκιά της νέας σύγκρουση ΗΠΑ - Κίνας.
Αυτή τη φορά η αντιπαράθεση αφορά το Χονγκ Κονγκ, καθώς εντείνεται η ανησυχία για κατάρρευση των εμπορικών διαπραγματεύσεων, μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.

Τα futures της Wall Street ενισχύονται οριακά έως +0,2%.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - ενισχύεται στις 32,3 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,4% στις 11.105 μονάδες.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει πτώση 0,3% στις 5.996 μονάδες.
Στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει άνοδο 0,4% στις 4.463 μονάδες.
Ο FTSE MIΒ στο Μιλάνο γύρισε σε θετικό έδαφος με άνοδο 1,4% στις 17.315 μονάδες, καθώς επικρατεί αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Στις 6.728 μονάδες με άνοδο +0,6% διαπραγματεύεται ο IBEX 35 στη Μαδρίτη.
Οι μετοχές των εταιριών ειδών πολυτελείας LVMH και Kering, που αντλούν μεγάλο μέρος των εσόδων τους από την Κίνα, σημείωσαν πτώση άνω του 2%.
Οι μετοχές της γαλλικής Renault σημείωσαν πτώση 4,3%, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Btuno Le Maire δήλωσε ότι δεν έχει ακόμα προσυπογράψει δάνειο ύψους 5 δισ. ευρώ με κρατικές εγγυήσεις, που στόχο έχει να βοηθήσει την εταιρία να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την πανδημία.
Στο μέτωπο της αμερικανοσινικής κόντρας, η Κίνα επιδιώκει να επιβάλει έναν νέο νόμο για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump προειδοποίησε πως οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν σφόδρα, εάν η Κίνα προχωρήσει στα σχέδιά της να επιβάλει έναν νέο νόμο για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, μετά τις μαζικές και συχνά βίαιες κινητοποιήσεις πέρυσι υπέρ της δημοκρατίας.
Τα σχόλια αυτά, που έκανε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους προτού αναχωρήσει για τον Λευκό Οίκο, διατυπώθηκαν ώρες αφότου Κινέζος αξιωματούχος είχε δηλώσει πως το Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο (εθνικό νομοθετικό σώμα) θα ασκήσει τη «συνταγματική εξουσία» του για να εγκαθιδρύσει ένα νέο νομικό πλαίσιο και έναν μηχανισμό επιβολής προκειμένου να εγγυηθεί την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ.
 «Εάν αυτό συμβεί, θα αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα πολύ σθεναρά», είπε ο Trump, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Με την Κίνα να υψώνει τους τόνους στο αντικινεζικό κίνημα του Χονγκ Κονγκ, ο εν λόγω νόμος θα εξεταστεί κατά τη διάρκεια της ετήσιας σύγκλησης του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου, σήμερα στο Πεκίνο.
Το νομοσχέδιο κατατίθεται έναν σχεδόν χρόνο μετά την έναρξη των μαζικών διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ, με αίτημα, μεταξύ άλλων, την αναγνώριση μεγαλύτερης αυτονομίας.
Ακολούθησαν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, όπως και βανδαλισμοί.
Οι κινητοποιήσεις έδωσαν ώθηση σε ένα κίνημα υπέρ του αυτοκαθορισμού, ήτοι της ανεξαρτησίας της περιοχής.
Όπως μεταδίδουν ΜΜΕ του Χονγκ Κονγκ, η νομοθεσία θα απαγορεύει την απόσχιση, την ξένη παρέμβαση, την τρομοκρατία και κάθε στασιαστική δραστηριότητα που στοχεύει στην ανατροπή της κεντρικής κυβέρνησης.

Σημαντικές απώλειες για το πετρέλαιο λόγω Κίνας, στα 31,8 δολ. ή -6,% το αμερικανικό WTI - Το Brent στα 34,3 δολ.

Πιέσεις δέχεται σήμερα Παρασκευή 22 Μαΐου το πετρέλαιο, το οποίο απομακρύνεται από τα υψηλά δύο μηνών, μετά την απόφαση της Κίνας να αποσύρει τους στόχους ανάπτυξης για το 2020 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Αυτή η εξέλιξη προκάλεσε νέες ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτών ότι η πανδημία θα μπορούσε να επηρεάσει την κατανάλωση πετρελαίου στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.
- Το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου 2020 για το Brent καταγράφει πτώση της τάξεως του -4,6% στα 34,3 δολ. ανά βαρέλι.
- Η τιμή για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Ιουλίου 2020 υποχωρεί κατά -6%, στα 31,8 δολ. ανά βαρέλι.
Image
Image

Η Κίνα απειλεί με αντίμετρα τις ΗΠΑ στην περίπτωση αμερικανικών κυρώσεων

Στο μέτωπο των εμπορικών διαπραγματεύσεων, η Κίνα προειδοποίησε ότι θα προχωρήσει σε «αντίμετρα», εάν το αμερικανικό Κογκρέσο υιοθετήσει κυρώσεις σε βάρος του Πεκίνου για την υποτιθέμενη ευθύνη του στην επιδημία Covid-19.
«Αντιτασσόμαστε σφόδρα σε αυτά τα νομοσχέδια και θα δώσουμε μια αποφασιστική απάντηση (λαμβάνοντας) αντίμετρα», εάν αυτά εγκριθούν, προειδοποίησε ενώπιον δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος Τύπου της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης (το κινεζικό κοινοβούλιο) Zangh Yesoui.
Στην Ουάσινγκτον, Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές παρουσίασαν στα μέσα Μαΐου νομοσχέδιο που θα δίνει την εξουσία στον πρόεδρο Trump να επιβάλει κυρώσεις στην Κίνα, εάν το Πεκίνο δεν δώσει πλήρεις εξηγήσεις για την πανδημία Covid-19.
Η ασθένεια εμφανίστηκε στην Wuhan, στα τέλη του 2019 και η επιδημία έκτοτε εξαπλώθηκε σε κάθε γωνιά της υφηλίου, προσβάλλοντας περισσότερους από 5 εκατομμύρια ανθρώπους και προκαλώντας τον θάνατο σε σχεδόν 330.000.
Η διοίκηση Trump κατηγορεί τις κινεζικές αρχές ότι καθυστέρησαν να προειδοποιήσουν τον κόσμο για την επιδημία και απέκρυψαν το εύρος της.
Απαντώντας, το Πεκίνο κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι θέλει να καταστήσει την Κίνα αποδιοπομπαίο τράγο, ενώ οι ΗΠΑ είναι μακράν η πλέον πληγείσα χώρα από την πανδημία.
«Δεν είναι ούτε υπεύθυνο ούτε ηθικό να αποκρύπτουν τα δικά τους προβλήματα κατηγορώντας τους άλλους», είπε ο Zangh Yesoui, μία ημέρα πριν από το άνοιγμα των εργασιών της ετήσιας ολομέλειας της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης.
«Δεν θα αποδεχθούμε ποτέ αβάσιμες δικαστικές διώξεις ούτε αξιώσεις αποζημιώσεων», τόνισε.

Στο «κόκκινο» οι αγορές της Ασίας λόγω νέων εντάσεων ΗΠΑ και Κίνας - «Βουτιά» -5,9% για τον Hang Seng, ο Shanghai Composite -1,8%

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν σήμερα Παρασκευή (22/5) οι αγορές της Ασίας, εν μέσω νέων εντάσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, αυτή τη φορά γύρω από την περιοχή του Χονγκ Κονγκ.
Η κινεζική κυβέρνηση εξετάζει ένα νομοσχέδιο το οποίο θα περιορίζει τις δραστηριότητας της αντιπολίτευσης στο Χονγκ Κονγκ, μετά τις διαδηλώσεις και τις συγκρούσεις που είχαν λάβει χώρα στην περιοχή το περασμένο έτος, πριν την έξαρση της πανδησμίας του κορωνοϊού.
Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θα προχωρήσει σε «ισχυρή απάντηση» εάν εκγριθεί το νομοσχέδιο της Κίνας για το Χονγκ Κονγκ, γεγονός που δημιουργήσει ένα ακόμα μέτωπο αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει ισχυρές απώλειες της τάξεως του -5,9% στις 22.844 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με πτώση -1,7% στις 10.811,15 μονάδες.
Image
Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά -1,8% στις 2.813,77 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο -2% και τις 10.620,96 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,8% στις 20.388,16 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη S&P/ASX 200, και συγκεκριμένα στο -0,9% και τις 5.497 μονάδες.
Όσον αφορά τη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi υποχώρησε κατά -1,4% στις 1.970,13 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SET στην Ταϋλάνδη καταγράφει πτώση της τάξεως του -2% στις 1.293,98 μονάδες.
«Οι επενδυτές σε όλον τον κόσμο αναμένουν τις λεπτομέρεις σχετικές με το νέο νομοσχέδιο για το Χονγκ Κονγκ, προκειμένου να δουν πόσο σοβαροί είναι οι όροι», αναφέρουν οι αναλυτές της AxiCorp, οι οποίοι διευκρινίζουν ότι στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος θα βρεθεί και η αντίδραση των ΗΠΑ.
Σημειώνεται ότι οι δύο χώρες βρίσκονται ήδη σε σφοδρή αντιπαράθεση τις τελευταίες, αναφορικά με τον τρόπο που διαχειρίστηκε η Κίνα την πανδημία του κορωνοϊού στα αρχικά στάδια, ενώ «ανοιχτά» παραμένουν και τα ζητήματα που αφορούν το εμπόριο.
Την ίδια στιγμή, η απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να αποσύρει τους στόχους της για την ανάπτυξη το 2020 έχει προκαλέσει νέες ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτών, αναφορικά με τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκσομίως.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας, Li Keqiang, το Πεκίνο δεν πρόκεται να θέσει κάποιον στόχο ανάπτθξης για το 2020, προκειμένου να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της πανδημίας, η οποία όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν έχει τελειώσει ακόμα.
Στην Ιαπωνία, η Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια κατά τη διάρκεια της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης, καθώς η χώρα δείχνει να ανακάμπτει σταδιακά από την πανδημία του κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα, το διοικητικό συμβούλιο της Bank of Japan αποφάσισε να διατηρήσει το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο στο -0,1%, ενώ παράλληλα διατήρησε τον στόχο απόδοσης για τα δεκαετή κρατικά ομόλογα γύρω στο 0%.
Παράλληλα, η Τράπεζα ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 280 δισ. δολ. το οποίο αποσκοπεί στη χορήγηση δανείων προς τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί πλήγμα από την πανδημία.
Σύμφωνα με την Bank of Japan, στόχος του νέου μέτρου είνια να ενισχύσει την οικονομική βοήθεια που παρέχει ήδη στις επιχειρήσεις η κυβέρνηση, ενώ το πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων αναμένεται να επεκταθεί μέχρι το τέλος του Μαρτίου 2021.
Μεταξύ άλλων, η BoJ δήλωσε ότι σχεδιάζει να χορηγήσει δάνεια με μηδενικό επιτόκιο έως και ένα έτος σε τράπεζες που συμμετέχουν σε πρόγραμμα κρατικού δανεισμού, ενώ τόνισε ότι δε θα διστάσει να προχωρήσει σε περαιτέρω νομισματική χαλάρωση έαν χρειαστεί.
Τον περασμένο μήνα ο αριθμός των πτωχεύσεων που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού έχει αυξηθεί σημαντικά στην Ιαπωνία, με την Teikoku Databank να δηλώνει πως μέχρι τις 21 Μαΐου περίπου 174 εταιρεία έχουν υποβάλει αίτηση πτώχευσης εξαιτίας του Covid-19.
Νωρίτερα, η Στατιστική Υπηρεσίας της χώρας ανακοίνωσε περαιτέρω επιβράδυνση του ετήσιου πληθωρισμού στο 0,1% τον Απρίλιο του 2020, έναντι 0,4% τον Μάρτιο, ενώ σε μηνιαία βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά -0,2%.
Εφόσον εξαιρεθούν οι τιμές ενέργειας και τροφίμων, ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 0,4% σε ετήσια βάση, ενώ σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020 καταγράφηκε επίσης πτώση της τάξεως του -0,2%.
Οι τιμές αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,7% σε ετήσια βάση και κατά 0,1% σε μηνιαί βάση, ενώ οι τιμές στον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησαν κατά -0,6% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019 και κατά -0,2% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης