Τελευταία Νέα
Διεθνή

Soros: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η διάρκεια της ζημιάς του κορωνοϊού - Σε κίνδυνο η επιβίωση της ΕΕ, απαραίτητα τα perpetual bonds

Soros: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η διάρκεια της ζημιάς του κορωνοϊού - Σε κίνδυνο η επιβίωση της ΕΕ, απαραίτητα τα perpetual bonds
Ο George Soros επιμένει για την έκδοση «αέναων ομολόγων»
Τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομία της ευρωζώνης κρούει για ακόμα μία φορά, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, George Soros.
«Η ζημιά που προκαλεί ο κορωνοϊός στην οικονομία της ευρωζώνης θα διαρκέσει περισσότερο ό,τι αναμένουν οι περισσότεροι άνθρωποι» δήλωσε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι η επιβίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σε κίνδυνο.
«Αυτό δεν είναι μια θεωρητική πιθανότητα.
Ενδεχομένως να είναι μια τραγική πραγματικότητα» υποστήριξε και επανέλαβε την πρόταση για την έκδοση «αέναων ομολόγων».
«Η ΕΕ πρέπει εξετάσει το σοβαρά το ενδεχόμενο έκδοσης αέναων ομολόγων, αλλιώς ίσως να μην επιβιώσει» είπε.
Εξάλλου, ο Soros εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την Ιταλία επισημαίνοντας μάλιστα ότι «Γερμανία και ΕΕ έχουν αντιμετωπίσει με άσχημο τρόπο την Ιταλία».Υπενθυμίζεται ότι στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν για την ευρωζώνη, γίνεται λόγος για ύφεση 7,7% το 2020, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Πρόκειται για τη βαθύτερη ύφεση στην ιστορία της.
Η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να ανακάμψει με ρυθμό 6,3% το 2021.
Ο πληθωρισμός εκτιμάται μόλις στο 0,2% το 2020 και η ανεργία στο 9,6%.
Ειδικόερα, για τη Γερμανία εκτιμάται ύφεση 6,5% το 2020 και ανάπτυξη 5,9% το 2021, για την Ισπανία συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 9,4% το 2020 και ανάπτυξη 7,0% το 2021, ενώ για την Ιταλία, ύφεση 9,5% το 2020 και ανάπτυξη 6,5% τον επόμενο χρόνο.
Σε επίπεδο ΕΕ η ύφεση αναμένεται στο 7,4% το 2021 και ανάκαμψη με ρυθμό 6,1% το 2021.
Δεδομένου του σοκ που έχει προκαλέσει η πανδημία στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα, η ευρωπαϊκή οικονομία έχει εισέλθει στη βαθύτερη οικονομική ύφεση της ιστορίας της.
Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η οικονομική δραστηριότητα έχει υποχωρήσει με ασυνήθιστα ταχείς ρυθμούς στις τελευταίες εβδομάδες, σημειώνει η Κομισιόν.
Η οικονομική δραστηριότητα οδεύει προς κατάρρευση στο α΄εξάμηνο του 2020, με το μεγαλύτερο μέρος της συρρίκνωσης να καταγράφεται στο β΄τρίμηνο του 2020.
Η δραστηριότητα εκτιμάται ότι θα ανακάμψει στη συνέχεια, εφόσον θα αρχίσει η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, η πανδημία θα παραμείνει υπό έλεγχο παρά των περιορισμό των μέτρων και θα έχουν αποτέλεσμα τα πρωτοφανή δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα.
«Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε ένα άνευ προηγουμένου οικονομικό σοκ μετά τη Μεγάλη Ύφεση (του 1929).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης