Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Πάνω από 200% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος της Ελλάδας το 2020 - Αποκλίσεις στην Ευρωζώνη - Αναγκαία η αλλαγή δημοσιονομικών κανόνων

JP Morgan: Πάνω από 200% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος της Ελλάδας το 2020 - Αποκλίσεις στην Ευρωζώνη - Αναγκαία η αλλαγή δημοσιονομικών κανόνων
Ένα σημαντικό μέρος της δημοσιονομικής χαλάρωσης και της αύξησης του χρέους θα αντιστραφεί μέχρι το τέλος του 2021, καθώς η οικονομία θα ανακάμψει το 2021
Πάνω από το 200% εκτιμάται το δημόσιο χρέος της Ελλάδας το 2020, λόγω της εκτόξευσης των δαπανών που έχει προκαλέσει η κρίση του κορωνοϊού, εκτιμά η JP Morgan, σε ανάλυσή της για τη δημοσιονομική δυναμική στην Ευρωζώνη, μετά την κρίση.
Σε ανάλυσή της με ημερομηνία 21 Μαϊού 2020 και τίτλο «Euro area: A first look at fiscal dynamics after COVID-19», την οποία παρουσιάζει το bankingnews.gr, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα σημειώνει ότι το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί σημαντικά στην Ευρωζώνη, καθώς και οι αποκλίσεις μεταξύ των κρατών-μελών.
Σημειώνει ωστόσο ότι το περιβάλλον είναι πολύ πιο υποστηρικτικό σε σχέση με το 2011-2012, λόγω των πρωτοφανών μέτρων που έχουν λάβει Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Κομισιόν.
Οι αναλυτές της JP Morgan εκτιμούν ότι η αύξηση του δημοσίου χρέους το 2020 θα είναι διαχειρίσιμη, με σημαντική δημοσιονομική προσπάθεια.
Σημειώνουν ωστόσο ότι για να επιτευχθεί θα απαιτηθεί επανεξέταση των δημοσιονομικών κανόνων, ώστε η πολιτική να καταστεί οικονομικά και πολιτικά βιώσιμη.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το χρέος θα αυξηθούν ραγδαία το 2020 παντού στην περιοχή της Ευρωζώνης, με φόντο την άνευ προηγουμένου βαθιά ύφεση (Πίνακας 1).
Οι εκτιμήσεις αλλάζουν συνεχώς, λόγω των νέων μέτρων που ανακοινώνονται και των αναθεωρήσεων στις προοπτικές της ανάπτυξης.
Μέχρι στιγμής, τα δημοσιονομικά μέτρα στοχεύουν σε μεγάλο βαθμό στη μείωση του δραματικού αντίκτυπου που έχει προκαλέσει το lockdown στα εισοδήματα και την εταιρική φερεγγυότητα, και ως τέτοια είναι προσωρινά (αν και εξαρτώνται από τη διάρκεια της πανδημίας covid19).
Ως εκ τούτου, η JP Morgan εκτιμά ότι ένα σημαντικό μέρος της δημοσιονομικής χαλάρωσης και της αύξησης του χρέους θα αντιστραφεί μέχρι το τέλος του 2021, καθώς η οικονομία θα ανακάμψει το 2021.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα αυξηθεί στο 201,9% του ΑΕΠ το 2020, από 176,6% το 2019 και το 2021 θα υποχωρήσει στο 194,6%.
Το έλλειμμα αναμένεται στο -7,2% το 2020 και στο -3,9% το 2021, από πλεόνασμα 1,5% το 2019.


Image

Image
Μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης

Οι αναλυτές εντοπίζουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωζώνης, με το δημόσιο χρέος να εκτιμάται ότι θα καταγράψει μεγαλύτερη άνοδο στις χώρες της Περιφέρειας και στη Γαλλία.
Έως το τέλος του 2021, το χρέος θα είναι 15-20% του ΑΕΠ υψηλότερο, σε σχέση με πριν το ξέσπασμα του κορωνοϊού στις χώρες που καταγράφουν ήδη υψηλό δημόσιο χρέος.
Το ποσοστό της τάξης του 120% του ΑΕΠ αποτελεί τη νέα κανονικότητα, με εξαίρεση την Ιταλία (πάνω από το 150%) και την Ελλάδα (γύρω στο 190%).
Το ποσοστό της τάξης του 120% του ΑΕΠ αποτελεί τη νέα κανονικότητα, με εξαίρεση την Ιταλία (πάνω από το 150%) και την Ελλάδα (γύρω στο 190%).
Οι παραπάνω εξελίξεις δεν αποτελούν έκπληξη, αν σκεφτεί κανείς ότι στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία το δημόσιο χρέος αναμένεται να ανέλθει σε 130% και 252% του ΑΕΠ αντίστοιχα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ για το 2020.
Έως το τέλος του 2021, το χρέος θα είναι 15-20% του ΑΕΠ υψηλότερο, σε σχέση με πριν το ξέσπασμα του κορωνοϊού στις χώρες που καταγράφουν ήδη υψηλό δημόσιο χρέος.
Τα παραπάνω δημοσιονομικά αποτελέσματα οφείλονται εν μέρει στα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα που έλαβαν ορισμένες χώρες (ιδίως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία), οι οποίες συνεπώς θα υποστούν βαθύτερη και πιο μακροχρόνια οικονομική ζημιά.
Παράλληλα, αντανακλούν τις λιγότερο αποτελεσματικές δημοσιονομικές απαντήσεις.
Για παράδειγμα, το μεγαλύτερο μέρος της άμεσης δημοσιονομικής απάντησης , η οποία έχει άμεσες επιπτώσεις στις χρηματοδοτικές ανάγκες, έχει καθυστερήσει σημαντικά σε όλη την περιφέρεια
υπό τον φόβο ότι θα θέσει σε κίνδυνο την πρόσβαση στην αγορά και με την ελπίδα εναλλακτικής χρηματοδότησης στο πλαίσιο πρωτοβουλιών σε επίπεδο ΕΕ.
Τελικά, η έλλειψη τέτοιας χρηματοδότησης ενόψει μιας άνευ προηγουμένου κατάρρευσης στη δραστηριότητα αναγκάζει μια ισχυρότερη, αν και απρόθυμη, εγχώρια απάντηση σχεδόν παντού.
Η Ιταλία είναι ένα σαφές παράδειγμα, δεδομένου ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα ένα πρόσθετο πακέτο αξίας 3% του ΑΕΠ, η επεξεργασία του οποίου είχε ξεκινήσει από τα τέλη Μαρτίου.
Κατά την άποψη των αναλυτών της JP Morgan,  αυτή η στάση είναι ακόμη πιο εμφανής στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης