Διεθνή

Θετικά σχόλια από Bundesbank για το QE της ΕΚΤ: Ώθηση σε ανάπτυξη χωρών ευρωζώνης

Θετικά σχόλια από Bundesbank για το QE της ΕΚΤ: Ώθηση σε ανάπτυξη χωρών ευρωζώνης
Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, το πρόγραμμα αγορών ομολόγων έδωσε ώθηση στην ανάπτυξη των μεγαλύτερων χωρών της ευρωζώνης
Σε διαφορετική γραμμή από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας φαίνεται πως κινείται η γερμανική κεντρική τράπεζα.
Ειδικότερα, η Bundesbank έχει δημοσιεύσει μια θετική έκθεση σχετικά με την επίδραση του αμφιλεγόμενου προγράμματος αγορών ομολόγων της ΕΚΤ, δύο εβδομάδες αφού το γερμανικό συνταγματικό έκρινε «εν μέρει αντισυνταγματικό» το QE της ΕΚΤ.
Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Bundesbank και φέρει τις υπογραφές δύο αξιωματούχων, ανέφερε ότι το πρόγραμμα αγορών ομολόγων έχει ενισχύσει την οικονομική παραγωγή, τον τραπεζικό δανεισμό και τον πληθωρισμό στις τέσσερες μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία).
Τα ευρήματα θα μπορούσαν στην ανακούφιση των ανησυχιών του συνταγματικού δικαστηρίου της Γερμανίας, που ενέκρινε εν μέρει το πρόγραμμα της ΕΚΤ στις 5 Μαΐου, αλλά ζήτησε από την Bundesbank να σταματήσει τη συμμετοχή της στο QE εντός τριών μηνών, εάν η ΕΚΤ δεν αποδείξει ότι οι ενέργειες της ήταν ανάλογα των στόχων της.
Η απόφαση έγειρε ερωτήματα σχετικά με το μέλλον των αγορών ομολόγων της ΕΚΤ, ένα κεντρικό εργαλείο στις προσπάθειες της τράπεζας να στηρίξει την οικονομία εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η έκθεση της Bundesbank διαπίστωσε ότι οι αγορές ομολόγων της ΕΚΤ αύξησαν την οικονομική παραγωγή στη Γερμανία και την Ιταλία κατά περίπου 2,5% σε διάστημα τεσσάρων ετών και κατά 3,2% στην Ισπανία.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι αγορές αύξησαν επίσης τον πληθωρισμό την ίδια περίοδο, αλλά κατά μικρότερο ποσό:
Κατά περίπου 2% στην Ισπανία μετά από τέσσερα χρόνια, και 1% στη Γερμανία και τη Γαλλία.
Ωστόσο, οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό στην Ιταλία ήταν «ουσιαστικά μηδενικές».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης