Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δύο επιζώντες από το αεροπορικό δυστύχημα στο Πακιστάν - Τουλάχιστον 97 οι νεκροί

Δύο επιζώντες από το αεροπορικό δυστύχημα στο Πακιστάν - Τουλάχιστον 97 οι νεκροί
Οι επιχειρήσεις διάσωσης τερματίσθηκαν
Τουλάχιστον 97 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη συντριβή ενός Airbus A320 σε κατοικημένη περιοχή στο Καράτσι του νότιου Πακιστάν χθες, Παρασκευή 22/5, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοινώθηκε το Σάββατο 23/5 από τις τοπικές αρχές.
Οι επιχειρήσεις διάσωσης τερματίσθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου, σύμφωνα με τις αρχές.
Το αεροπλάνο της εταιρείας Pakistan International Airlines (PIA) συνετρίβη πάνω σε σπίτια ενώ προσέγγιζε στο αεροδρόμιο του Καράτσι και σύμφωνα με τον  τελευταίο απολογισμό, 97 είναι οι νεκροί και  δύο οι επιζώντες, περιλαμβανομένου όλων των επιβατών και των μελών του πληρώματος του αεροπλάνου.
Ανάμεσα  στους επιζώντες ο Z. Masoud, ο πρόεδρος της Τράπεζας του Παντζάμπ, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της επαρχίας Σιντ.
Η Τράπεζα διευκρίνισε ότι ο πρόεδρός της φέρει κατάγματα αλλά έχει τις αισθήσεις του και "ανταποκρίνεται".
Στο μεταξύ, τοπικό νοσοκομείο έκανε λόγο για ανθρώπους που σκοτώθηκαν στο έδαφος.
Image
Τη Παρασκευή 22/5, διασώστες και κάτοικοι έψαχναν στα συντρίμμια για να ανακαλύψουν θύματα της συντριβής.
«Υπήρχαν 91 επιβάτες και 7 μέλη του πληρώματος» στην πτήση PK8303, «η οποία έχασε την επαφή με τον πύργο ελέγχου στις 14:37» (12:37 ώρα Ελλάδας), δήλωσε ο εκπρόσωπος της PIA Abdullah Hafiz.
Το αεροπλάνο, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας A. Malic, βρισκόταν «στο στάδιο της τελικής προσέγγισης» στο αεροδρόμιο του Καράτσι όταν συνέβη η καταστροφή.
Το αεροπλάνο, το οποίο είχε μπει σε υπηρεσία το 2004, πετούσε με τα χρώματα της PIA από το 2014, σύμφωνα με ανακοίνωση της Airbus.
«Την τελευταία φορά που ακούσαμε από τον πιλότο, είπε πως έχει τεχνικό πρόβλημα», αναφέρει ο A. Malic σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter.
«Του είπαμε (...) πως δύο διάδρομοι ήταν έτοιμοι για την προσγείωση, όμως εκείνος αποφάσισε να κάνει στροφή», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Ijaz Ahmad Shah ο πιλότος είπε ότι «έχασε έναν κινητήρα» και μετά εξέπεμψε «σήμα κινδύνου».
Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «είδα έναν επιβάτη έξω από το αεροπλάνο. (...) Ήταν ζωντανός. Μιλούσε. Μου ζήτησε να τον σώσω, αλλά τα πόδια του ήταν σφηνωμένα στην έξοδο κινδύνου», προσθέτοντας πως δεν άκουσε «καμιά κραυγή» από άλλους επιβάτες την ώρα που το αεροπλάνο έπιανε φωτιά.
Ο πρωθυπουργός Imran Khan εξέφρασε «σοκ και θλίψη» για την καταστροφή και μέσω του Twitter απηύθυνε «τις προσευχές και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες» των θυμάτων.
Πάντως, στο αεροπλάνο, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, επέβαιναν «πολλοί άνθρωποι που επέστρεφαν στο σπίτι τους για την Αΐντ» ελ-Φιτρ, τη γιορτή για το τέλος του ραμαζανιού, της σημαντικότερης γιορτής των μουσουλμάνων.
Σημειώνεται ότι το δυστύχημα σημειώθηκε μερικές ημέρες αφού η χώρα επέτρεψε να επαναληφθούν οι εσωτερικές εμπορικές πτήσεις, οι οποίες είχαν ανασταλεί για πάνω από έναν μήνα λόγω του νέου κορωνοϊού.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μ. Pompeo δήλωσε ότι «προσεύχεται γι' αυτούς που έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίσθηκαν και για τις οικογένειές τους».
Οι ΗΠΑ «βρίσκονται στο πλευρό του Πακιστάν αυτή τη δύσκολη στιγμή», έγραψε στο Twitter.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης