Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Επισπεύδεται το άνοιγμα της οικονομίας - Προειδοποίηση για β' κύμα κορωνοϊού και πριν το φθινόπωρο - Στους 171 οι νεκροί

Επισπεύδεται το άνοιγμα της οικονομίας - Προειδοποίηση για β' κύμα κορωνοϊού και πριν το φθινόπωρο - Στους 171 οι νεκροί
Στις 25/5 ανοίγει η εστίαση, απελευθερώνονται οι μετακινήσεις στα νησιά και ανακοινώνονται οι αποφάσεις για την επαναλειτουργία ή όχι των δημοτικών
(upd3)Στο άνοιγμα της οικονομίας - με το βάρος να δίνεται στον τουρισμό - και της κοινωνίας, όπου στο επίκεντρο βρίσκεται η επαναλειτουργία ή όχι των δημοτικών σχολείων, εστιάζει τα επόμενα 24ωρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία θέλει να αφήσει οριστικά πίσω της το δίμηνο lockdown και να επικοινωνήσει πως χάρη στην εξαιρετική επιδημιολογική της κατάσταση είναι έτοιμη να υποδεχθεί από τα μέσα Ιουνίου χιλιάδες τουρίστες από το εξωτερικό.
Στο μεταξύ, η χώρα μετρά 171 νεκρούς και 2.878 κρούσματα.
Τελευταίο θύμα της πανδημίας, όπως έγινε γνωστό το Σάββατο 23/5, ένας 89χρονος που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Αττικόν.
Πάντως, η κυβέρνηση, μετά την παρουσίαση του κυβερνητικού σχεδίου των 24 δισ. ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας και της εργασίας αλλά και του σχεδίου για την επανεκκίνηση του τουρισμού,  επιθυμεί να στείλει το μήνυμα ότι η επιστροφή στη νέα κανονικότητα δεν έχει γυρισμό.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η απόφαση για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, με τις σχετικές ανακοινώσεις να γίνοται τη Δευτέρα 25/5.
Ο πρωθυπουργός, Κ.Μητσοτάκης,  έχει ταχθεί υπέρ της επαναλειτουργίας των δημοτικών σχολείων και δεδομένου ότι είναι ιδιαίτερα θετική μέχρι τώρα η αντιμετώπιση του κορωνοϊού, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως τα δημοτικά σχολεία (μαζί και τα νηπιαγωγεία, οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί) θα επαναλειτουργήσουν από την 1η Ιουνίου.
Άλλωστε, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, μιλώντας την Κυριακή 24/5 στον ΣΚΑΪ, τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι μπορούν να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία.
Η εξέλιξη αυτή άλλωστε θα ενισχύσει την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης περί της ασφαλούς Ελλάδας, κάτι που θα έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στην οικονομία, όσο και στον τουρισμό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από την ερχόμενη Δευτέρα 25/5 ανοίγει η εστίαση, επιτρέπονται οι μετακινήσεις στα νησιά της χώρας και το yachting, ότι από την 1η Ιουνίου θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, τα κάμπινγκ και οι κατασκηνώσεις, ότι από τις 15/6 θα ανοίξουν τα εποχικά ξενοδοχεία και θα απελευθερωθούν οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και ότι από την 1η Ιουλίου θα γίνονται πτήσεις από και προς όλα τα ελληνικά αεροδρόμια.
Οι ειδικοί επιστήμονες δίνουν το πράσινο φως για όλες αυτές τις κινήσεις, καθώς επικαλούνται τα επιδημιολογικά στοιχεία που δείχνουν πως ο ιός είναι σε φθίνουσα πορεία.
Ωστόσο, δεν λείπουν οι προειδοποιήσεις για την ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα προστασίας, καθώς επισημαίνουν ότι ο ιός εξακολουθεί να κυκλοφορεί, τονίζοντας ότι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο και ένα δεύτερο κύμα, ακόμα και πριν το φθινόπωρο.

Δύο νέα κρούσματα, συνολικά 2.878 - Στους 171 οι νεκροί

Δύο νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας την Κυριακή (24/5/2020).
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.878.
Στους 19 ανέρχονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Δεν καταγράφηκε θάνατος το τελευταίο 24ωρο και οι νεκροί φτάνουν συνολικά τους 171.

Βέβαιο το δεύτερο κύμα του ιού - Τι λένε οι ειδικοί επιστήμονες

Η  επάνοδος του ιού θεωρείται βέβαιη και για το λόγο αυτό απαιτείται αυξημένη εγρήγορση, έχει αναφέρει ο εκπρόσωπος του υπουργείο Υγείας για τον κορωνοϊό Σωτήρης Τσιόδρας, χαρακτηρίζοντας εστίες υπερμετάδοσής του  τους κλειστούς χώρους στους οποίους βρίσκεται πολύς κόσμος- το 99,7% της μετάδοσης γίνεται σε κλειστούς χώρους.
Την εκτίμηση πως είναι πολύ πιθανό το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού να εκδηλωθεί και πριν από το φθινόπωρο έχει διατυπώσει και ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, μέλος της επιτροπής του Υπουργείου Υγείας και ομότιμος καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), τονίζοντας ότι μπορεί να έχουμε ξανά καραντίνα αν δεν εφαρμόζονται με συνέπεια τα μέτρα που έχουν ληφθεί.
Ακόμη, η διευθύντρια Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δήλωσε ότι είναι θέμα χρόνου του δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο μπορεί να είναι και προ του φθινοπώρου.

Σύψας (λοιμωξιολόγος): Αν δεν εφαρμόσουμε τα μέτρα θα έχουμε και δεύτερο κύμα του ιού από το καλοκαίρι

«Αν δεν εφαρμόσουμε τα μέτρα θα έχουμε και δεύτερο κύμα, όχι από το χειμώνα, αλλά από το καλοκαίρι», ανέφερε ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής του υπ.Υγείας για τον κορωνοϊό, Ν. Σύψας.
Ο κ. Σύψας μιλώντας  στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως «βλέπουμε την επίδραση από τη χαλάρωση των μέτρων και ευτυχώς μέχρι στιγμής η καμπύλη της επιδημίας είναι πάρα πολύ χαμηλά.
Ξεκινάμε από ένα πολύ καλό σημείο το καλοκαίρι μας», ενώ σημείωσε για τους συνωστισμούς έξω από τα μπαρ πως είναι πιθανό να φανεί σε δύο βδομάδες από τώρα στην καμπύλη της επιδημίας.
Υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «μπορεί ανά πάσα στιγμή η ωραία εικόνα που έχουμε τώρα να ανατραπεί ταχύτατα.
Ο ιός δε συγχωρεί κανένα λάθος.
Λάθος σημαίνει καταστροφή.
Ο ιός θα χτυπήσει ανελέητα».
Αναφορικά με το να μη γίνονται τεστ στους τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα, ο κ. Σύψας επεσήμανε ότι πρόκειται για απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσθέτοντας πως εμείς μπορούμε να κάνουμε δειγματοληπτικά τεστ σε τουρίστες που προέρχονται από χώρες με υψηλό επιπολασμό.  Ο ίδιος εκτίμησε πως μπορούμε έγκαιρα να αντιμετωπίσουμε ένα κρούσμα, ενώ ανέφερε πως  είναι σαφές ότι θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα.
«Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά και υπάρχει μεγάλη εισροή εισαγόμενων κρουσμάτων μπορεί και να σταματήσει ο τουρισμός», σημείωσε.
Για το άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων ο κ. Σύψας , αφού σημείωσε ότι το άνοιγμα της Γ΄   Λυκείου δεν είχε καμία επίδραση στην επιδημία και περιμένουμε να δούμε και το άνοιγμα των μικρότερων τάξεων, τόνισε ότι «τα σχολεία δεν μπορούν να μένουν κλειστά.
Η καλύτερη εποχή είναι τώρα για να ανοίξουν».
Πάντως, η απόφαση θα ληφθεί αύριο, Κυριακή 24/5,  από την επιτροπή.
Τέλος, για τα γυμναστήρια ανέφερε πως είναι από τα πιο επικίνδυνα μέρη και από τα τελευταία που πρέπει να ανοίξουν και μάλιστα, ακόμα γίνονται συζητήσεις για την καταληκτική ημερομηνία ανοίγματός τους.

Image

Image



Από Δευτέρα 25/5 ελεύθερες οι μετακινήσεις προς όλα τα νησιά - Τα μέτρα στην ακτοπλοΐα

Ελεύθερες θα είναι από τη Δευτέρα 25 Μαΐου οι μετακινήσεις των πολιτών και προς τα υπόλοιπα νησιά της χώρας, καθώς μέχρι σήμερα μπορούν να μεταβούν μόνο στην Κρήτη.
Ήδη, για τη Δευτέρα 25/5 έχουν προγραμματιστεί από το λιμάνι του Πειραιά 7 δρομολόγια πλοίων (δύο για Κυκλάδες,  ένα για Χίο -Μυτιλήνη και τέσσερα για την Κρήτη), ενώ από τη Ραφήνα θα αναχωρήσει ένα πλοίο για τις Κυκλάδες .
Από το Λαύριο θα αναχωρήσουν τη Δευτέρα τρία πλοία και συγκεκριμένα, δύο για Κέα - Κύθνο - Σύρο και ένα για Αγ.Ευστράτιο - Λήμνο - Καβάλα.
Ωστόσο, σειρά μέτρων για την ακτοπλοΐα θα εφαρμόζονται μέχρι και την 15η Ιουνίου.
Επιβάλλεται θερμομέτρηση επιβατών, η χρήση μάσκας και οι αποστάσεις στα αεροπορικά καθίσματα των πλοίων.
Επίσης οριοθετείται ότι ο μέγιστος αριθμός των επιβατών θα είναι στο 50% της χωρητικότητας του πλοίου, διατήρηση αποστάσεων ασφαλείας κατά την επιβίβαση και την αποβίβαση, αλλά και χρήση καμπινών από ένα άτομο, πλην των περιπτώσεων που αφορούν οικογένειες ή ΑΜεΑ με το συνοδό τους.
Ειδικότερα, οι οδηγίες πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID-19 στα επιβατηγά και επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές καθώς και των υπό ελληνική σημαία διεθνών πλοών, που θα έχουν εφαρμογή μέχρι τις 15/6/2020, αφορούν κυρίως:
1. Τον καθορισμό του μέγιστου αριθμού των μετακινούμενων επιβατών στο 50% του συνολικού αριθμού επιβατών που ορίζεται στο πιστοποιητικό ασφαλείας του πλοίου, ή στο 55% αν διατίθενται καμπίνες.
2. Τη θερμομέτρηση και τη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου κατάστασης υγείας πριν την επιβίβαση στο πλοίο και τη διατήρησή του με μέριμνα της ακτοπλοϊκής εταιρείας.
Το ερωτηματολόγιο θα είναι διαθέσιμο και σε ειδική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.
Το ερωτηματολόγιο, που οι επιβάτες μπορούν να προμηθευτούν είτε στα ταξιδιωτικά πρακτορεία, είτε στις ίδιες τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, είτε μπορούν να τα κατεβάσουν από την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (www.ynanp.gr), θα το συμπληρώνουν όσοι πραγματοποιούν ταξίδι διάρκειας μεγαλύτερης των 30 λεπτών.
Τα συμπληρωμένα ερωτηματολόγια θα παραδίδονται από τους επιβάτες κατά την επιβίβαση τους σε μέλη του πληρώματος του πλοίου.
Με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας το ερωτηματολόγια θα τηρείται για δύο μήνες από την ημέρα παραλαβής του σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων(GDPR).
Σε περίπτωση διαπίστωσης επιβατών οι οποίοι, με βάση το ερωτηματολόγιο, παρουσιάζουν συμπτώματα ή έχουν εκτεθεί σε ασθενή COVID-19 με κάποιον από τους τρόπους που περιγράφονται σε αυτό τις τελευταίες 14 ημέρες, δεν θα επιτρέπεται η επιβίβαση.
3. Τη διατήρηση απόστασης 1,5 μέτρου κατά την επιβίβαση, αποβίβαση και σε όλους τους χώρους του πλοίου.
4. Τη χρήση κάθε καμπίνας από ένα (1) άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια (συγγενείς πρώτου βαθμού), οπότε μπορούν να είναι έως 4 άτομα, ή ΑΜεΑ με τον συνοδό τους.
5. Τη χρήση μάσκας (συνίσταται η υφασμάτινη) από επιβάτες και μέλη του πληρώματος.
6. Την ειδική διάταξη των επιβατών σε αεροπορικά καθίσματα (ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω).
7. Την θερμομέτρηση και την υποβολή ειδικής δήλωσης υγείας, πριν την αναχώρηση, για τους επιβάτες πλοίων διεθνών πλόων στις γραμμές Ελλάδος-Ιταλίας.
8. Την ενημέρωση των επιβατών για τα μέτρα με έντυπο φυλλάδιο του ΕΟΔΥ, καθώς ενημερωτικά spot και ηχητικά μηνύματα.
9. Την ειδική εκπαίδευση των πληρωμάτων.
10. Την εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας και την ύπαρξη σταθμών αντισηπτικών σε διάφορα σημεία του πλοίου.
11. Την καθαριότητα και την απολύμανση των πλοίων,
12. Τον αερισμό και τον κλιματισμό των πλοίων,
13. Την διαχείριση ύποπτου περιστατικού (απομόνωση σε ειδικό χώρο, αποβίβαση στο επόμενο λιμάνι το οποίο διαθέτει το απαραίτητο δυναμικό για τη διαχείριση του, ιχνηλάτηση επαφών κλπ),
14. Τους κανόνες λειτουργίας των σημείων εξυπηρέτησης επιβατών (μπαρ, εστιατόρια, τραπεζαρίες).

Στη διάθεση των πολιτών από τη Δευτέρα 25/5 οι οργανωμένες ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις

Χρήση των οργανωμένων ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων, με απαραίτητη προϋπόθεση τη συμπλήρωση και επίδειξη του «Δελτίου καταγραφής αθλούμενου για την ασφαλή επιστροφή στην αθλητική δραστηριότητα», θα μπορούν να κάνουν από τη Δευτέρα 25/5 οι αθλούμενοι πολίτες.
Σχετικά με το άνοιγμα των οργανωμένων ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων για τους αθλούμενους πολίτες, αλλά και τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουν βάσει του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου που έχει εκπονήσει η Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπής της ΓΓΑ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, επισήμανε πως  «το σταδιακό άνοιγμα των αθλητικών εγκαταστάσεων συνεχίζεται.
Μετά από τους αθλητές των εθνικών ομάδων και τους αθλητές των σωματείων, έρχεται η σειρά των αθλούμενων πολιτών που θα μπορούν να κάνουν χρήση των οργανωμένων ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων. Με νέους κανόνες και νέες συνήθειες.
Με καταγραφή εισερχομένων-εξερχομένων στην εγκατάσταση, με περιορισμούς στη χωρητικότητα της εγκατάστασης για να τηρούνται οι αποστάσεις και ενδεχομένως με περιορισμούς στον χρόνο χρήσης ή με τηλεφωνική επικοινωνία και ραντεβού.
Σκοπός αυτής της σταδιακής μετάβασης στις νέες συνθήκες είναι να ξαναρχίσουν σιγά-σιγά οι πολίτες να αθλούνται και στις οργανωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις με ασφάλεια και εμπιστοσύνη».
Το δελτίο καταγραφής αθλουμένου υπάρχει ηλεκτρονικά διαθέσιμο στην διεύθυνση https://gga.gov.gr/images/Deltio_Katagrafis_V3.pdf, όπως επίσης και οι σχετικές οδηγίες προς αθλούμενους πολίτες για ασφαλή άσκηση σε οργανωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (https://gga.gov.gr/component/content/article/278-covid/2981-covid19-sports) στην ενότητα «Οδηγίες Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής ΓΓΑ περί ασφαλούς άσκησης σε οργανωμένους αθλητικούς χώρους».

Επέστρεψαν στα σχολεια οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου - Ερωτηματικό το τι θα γίνει με το Δημοτικό

Χιλιάδες μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου επέστρεψαν από την περασμένη Δευτέρα 18/5 στα σχολεία μετά από σχεδόν 3 μήνες αποχής λόγω της πανδημίας, ενώ μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το τι θα συμβεί με τους μαθητές του Δημοτικού.
Η δεύτερη φάση επιστροφής αφορούσε τους μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου και όλων των τάξεων των Γυμνασίων.
Ωστόσο, η σχολική διαδικασία και  η τάξη θα είναι διαφορετική καθώς τα σχολεία θα συνεχίσουν να έχουν δύο ζώνες λειτουργίας και θα γίνει διαίρεση τμημάτων σε 2 υποτμήματα (1,5 μ. απόσταση και έως 15 μαθητές ανά τμήμα).
Επιπλέον, θα ισχύει εκ περιτροπής διδασκαλία στα 2 υποτμήματα (Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή / Τρίτη, Πέμπτη και αντίστροφα).
Πάντως, αυστηρά θα είναι τα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης, καθώς θα είναι απαραίτητα στο σχολείο τα αντισηπτικά, ο φυσικός εξαερισμός και ο καθαρισμός του χώρου 2 φορές την ημέρα.
Διαφορετικά διαλείμματα και απαγόρευση λειτουργίας κυλικείων θα επιβληθούν, ενώ προαιρετική είναι η χρήση μάσκας στην τάξη και στα μέσα μεταφοράς μαθητών.
Ωστόσο, θα δοθεί η δυνατότητα μη προσμετρώμενης απουσίας για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο (βάσει δήλωσης γονέα/κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου ευπαθούς ομάδας στο σπίτι όπως έχει οριστεί από την Επιτροπή, ή ατόμου που νοσεί) και θα υπάρχει ζωντανή παρακολούθηση μαθήματος εξ αποστάσεως για όσους μαθητές έχουν ειδικό λόγο απουσίας από το σχολείο.

Στις 25/5 ανοίγει η εστίαση - Μέχρι 15/6 ανοίγουν και οι εσωτερικοί χώροι

Στις 25 Μαΐου θα ανοίξουν τα εστιατόρια και τα καφέ.
Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 25 Μαΐου επανεκκινούν οι δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης, οι δραστηριότητες παροχής ποτών και οι υπηρεσίες πίστας καρτ.
Μάλιστα, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δύναται να λειτουργούν στον εξωτερικό και τον εσωτερικό τους χώρο υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Συγκεκριμένα:
- Η αναλογία που ισχύει είναι ένας (1) πελάτης ανά δύο (2) τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.
- Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.
- Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.
- Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.
- Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.
- Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ
- Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι (6) άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
-Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου, ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.
Στο μεταξύ, μέχρι  τις 15 Ιουνίου να ανοίξουν και οι εσωτερικοί χώροι στα καταστήματα εστίασης αιτείται το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σύμφωνα με τον Άδ. Γεωργιάδη, «για να είμαστε δίκαιοι με όσους δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τους εσωτερικούς χώρους».
Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ υπογράμμισε ότι στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να δώσει την ευκαιρία σε όλους τους επιχειρηματίες εστίασης να λειτουργήσουν.

Μόνο στο αεροδρόμιο της Αθήνας όλες οι αφίξεις/αναχωρήσεις όλων των διεθνών πτήσεων έως 30/6


Μέχρι τις 30 Ιουνίου επεκτείνεται η αεροπορική οδηγία (NΟΤΑΜ) της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), που επιτρέπει τις αφίξεις/αναχωρήσεις όλων των διεθνών δρομολογίων μόνο στο αεροδρόμιο της Αθήνας.
Η ΥΠΑ ανακοίνωσε την αναθεώρηση προϋπάρχουσας αεροπορικής οδηγίας (notam), η οποία ίσχυε μέχρι και 31 Μαΐου, με την οποία επιτρέπονται μόνο στο αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ΔΑΑ), οι αφίξεις/αναχωρήσεις όλων των διεθνών πτήσεων.
 Η εν λόγω αεροπορική οδηγία, η οποία εντάσσεται στα μέτρα πρόληψης κατά της Covid-19, θα ισχύει έως την Τρίτη 30 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59, ενώ αποκλείει τις πτήσεις εξωτερικού από τα λοιπά αεροδρόμια της Ελλάδας.
Υπενθυμίζεται ότι ισχύουν κανονικά, ως έχουν οι υπόλοιπες αεροπορικές οδηγίες που έχουν εκδοθεί από την ΥΠΑ, δηλαδή:
- αναστολή όλων των πτήσεων μετακίνησης επιβατών από και προς την Ελλάδα με την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία μέχρι τα μεσάνυχτα της 31ης Μαΐου 2020.
-προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από και προς την Τουρκία, την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία έως τις 14 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59.
- προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων πολιτών και το μέτρο της υποχρεωτικής προληπτικής καραντίνας 14 ημερών για επιβάτες (όλων των εθνικοτήτων) που φτάνουν στην χώρα μας, από το σύνολο των διεθνών προορισμών έως την Κυριακή 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59.
Από τις ΝΟΤΑΜ εξαιρούνται οι πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian), οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights), οι κρατικές πτήσεις (state), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency), οι στρατιωτικές πτήσεις (military, δεν ισχύουν οι πτήσεις αυτές για την Τουρκία), οι πτήσεις της Frontex, οι πτήσεις ανεφοδιασμού, οι πτήσεις με επιβάτες διαμετακόμισης (Passengers in transit), οι πτήσεις υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας και οι πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων πολιτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης