Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ischinger (Διάσκεψη για την Ασφάλεια): Ανησυχώ για την Δημοκρατία μετά την κρίση του κορωνοΐού

Ischinger (Διάσκεψη για την Ασφάλεια): Ανησυχώ για την Δημοκρατία μετά την κρίση του κορωνοΐού
Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει περισσότερα βάρη στη διεθνή σκηνή και να αποκτήσει μια ενιαία στρατηγική απέναντι στην Κίνα
«Ο κόσμος δεν θα επιστρέψει εκεί που βρισκόταν πριν από την εκδήλωση της πανδημίας, η κρίση δημοκρατίας που παρατηρείται σε πολλές χώρες θα οξυνθεί περισσότερο, ενώ η εποχή κατά την οποία η Αμερική προσέφερε ηγεσία στην Ευρώπη μάλλον έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί ανεξάρτητα από τον επόμενο ένοικο του Λευκού Οίκου» δηλώνει ο Wolfgang Ischinger επικεφαλής της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.
Σε συνέντευξη του στην Καθημερινή ο Ischinger πιστεύει ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει περισσότερα βάρη στη διεθνή σκηνή και να αποκτήσει μια ενιαία στρατηγική απέναντι στην Κίνα.
Θεωρεί παράλληλά, ότι μια νέα σχέση εμπιστοσύνης της Ευρώπης με τις ΗΠΑ είναι όχι μόνο εφικτή, αλλά και αναγκαία για την ασφάλεια της Ευρώπης και για τη διαμόρφωση μιας ρεαλιστικής ισορροπίας ανάμεσα στη Δύση και στην Κίνα, τη νέα παγκόσμια δύναμη, όπως την αποκαλεί.
Επιμένει, ότι ήλθε η ώρα για να μετακινηθεί η ΕΕ στην εξωτερική πολιτική από τη λήψη αποφάσεων με ομοφωνία στη λήψη αποφάσεων κατά πλειοψηφία.  
Ακόμη, ο γερμανός διπλωμάτης πιστεύει, ότι η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει τη Δύση και συστήνει απέναντι της «στρατηγική υπομονή».
Αναφερόμενος στη νέα τάξη που διαμορφώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο μετά την πανδημία του κορωνοιού τονίζει ότι « διαπιστώνουμε μια κρίση της διεθνούς τάξης, μια κρίση υπερατλαντικών σχέσεων, μια κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μια κρίση της δημοκρατίας, που αποτελεί και  τη μεγαλύτερη μου ανησυχία» δηλώνει ο Wolfgang Ischinger.
Όπως διευκρινίζει «υπάρχει μια ισχυρή τάση σε  ορισμένες  χώρες στην ΕΕ, αλλά φυσικά και παγκοσμίως, να κατασταλεί η αντιπολίτευση, να εισαχθούν όλο και πιο αυταρχικοί κανόνες και να επιβληθούν περιορισμοί που δεν είναι απαραίτητοι λόγω της κρίσης δημόσιας υγείας.
Ασφαλώς αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη πρόκληση για τη δημοκρατία.
Κατά παράδοση θα σκεφτόμασταν ότι η ηγέτιδα του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ θα ηγούνταν σε μια τέτοια προσπάθεια να υπερβούμε την κρίση, αλλά δυστυχώς τώρα οι ΗΠΑ και η προεδρία Trump δεν έχουν καμία πρόθεση και δεν έχουν δείξει κανένα ενδιαφέρον να ηγηθούν. Είναι άλλωστε από τις χώρες με τις χειρότερες επιδόσεις κι αυτό σημαίνει ότι εμείς, η ΕΕ είμαστε μόνοι σε μεγάλο βαθμό και πρέπει να συνεργαστούμε.
Δεν ξέρω εάν αυτή είναι η ώρα της Ευρώπης αλλά πρέπει να αποδείξουμε ότι η ΕΕ είναι ικανή να ανταποκριθεί στις προκλήσεις.   

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης