Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δένδιας: Το εθνικό συμφέρον δεν μπορεί να γίνεται κλωτσοσκούφι για δημοσκοπικά συμφέροντα

Δένδιας: Το εθνικό συμφέρον δεν μπορεί να γίνεται κλωτσοσκούφι για δημοσκοπικά συμφέροντα
"H τουρκική πλευρά επιδιώκει ένταση και στρατικοποίηση των εντάσεων", ανέφερε ο Ν. Δένδιας
Για τον ισχυρισμό περί κατάληψης ελληνικού εδάφους από ξένες δυνάμεις, αλλά και πως διαμορφώθηκε το σκηνικό στον Έβρο, μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος τα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής να τα θέσει στη βάσανο των μικροκομματικών συμφερόντων.
Ο κ. Δένδιας μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξηγώντας το τι συνέβη στον Έβρο, είπε  ότι «η Ελλάδα ξεκίνησε προπαρασκευαστικές εργασίες, για την κατασκευή-προέκταση του φράκτη στον Έβρο.
Η Τουρκία θέλησε να της γνωρίσουμε προκαταβολικά τις συντεταγμένες του φράκτη και η Ελλάδα - ως όφειλε - απάντησε αρνητικά, καθώς δεν έχουμε λόγο να της γνωρίσουμε οτιδήποτε.
Κατόπιν, παρατηρήθηκε κινητικότητα, σε μία από τις περιοχές που είχαν ξεκινήσει εργασίες και έπειτα η Αθήνα έστειλε διακοίνωση στον Πρέσβη της Τουρκίας απαιτώντας να μην υπάρχει η παραμικρή τουρκική ενέργεια επ’ αυτού».
Πρόσθεσε ότι «η αγγλική εφημερίδα Sun υιοθέτησε τον ισχυρισμό «κατάληψη ελληνικού εδάφους 16 στρεμμάτων από την τουρκική πλευρά».
Τον ισχυρισμό αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, τον υιοθέτησε ελληνικό ακροδεξιό κόμμα και τον αναπαρήγαγε, ενώ τον υιοθέτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Απολύτως ψευδής ισχυρισμός», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.
«Σε αυτά δεν παίζει κανείς, ούτε είμαι διατεθειμένος τα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής να τα θέσω στη βάσανο των μικροκομματικών συμφερόντων.
Το εθνικό συμφέρον δε μπορεί να γίνεται κλωτσοσκούφι για δημοσκοπικά συμφέροντα.
Να σταματήσουν οι ανοησίες εδώ», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.
Σύμφωνα με τον κ. Δένδια είναι συνταγματική μας υποχρέωση η προστασία του εθνικού εδάφους και καμία κυβέρνηση δεν έχει το συνταγματικό δικαίωμα να εκχωρήσει ούτε ένα εκατοστό.
Ο κ. Δένδιας τόνισε πως «η τουρκική πλευρά επιδιώκει ένταση και στρατικοποίηση των εντάσεων.
Η Ελλάδα δεν πέφτει σε αυτή την παγίδα.
Το έχουμε διαμηνύσει στους Τούρκους.
Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα.
Όχι στον 19ο αιώνα και στις λογικές των κανονιοφόρων.
Το συμφέρον της Τουρκίας είναι να λειτουργεί ως μία σύγχρονη χώρα και να έρθει να συζητήσει με την Ελλάδα ως πρέπει στον 21ο αιώνα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Διπλωματικές πηγές: Η συνοριακή γραμμή είναι χαραγμένη βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης και του Πρωτοκόλλου του 1926

Η συνοριακή γραμμή είναι χαραγμένη βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης και του Πρωτοκόλλου του 1926, είναι αναγνωρισμένη και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση, τόνισαν την Κυριακή 24/5 διπλωματικές πηγές.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης