Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισραήλ: Στο εδώλιο ο Netanyahu κατηγορούμενος για διαφθορά και απάτη - Η πρώτη δίκη εν ενεργεία πρωθυπουργού

Ισραήλ: Στο εδώλιο ο Netanyahu κατηγορούμενος για διαφθορά και απάτη - Η πρώτη δίκη εν ενεργεία πρωθυπουργού
Η δίκη ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στα μέσα Μαρτίου, αναβλήθηκε όμως λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού
Στο εδώλιο του κατηγορούμενοι κάθεται από σήμερα (24/5) ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu κατηγορούμενος για απιστία, απάτη και δωροληψία, στην πρώτη, στην ιστορία της χώρας, δίκη σε εν ενεργεία πρωθυπουργό.
Συνοδεία φρουρών ασφαλείας ο Netanyahu, που ορκίστηκε πριν από μία εβδομάδα για πέμπτη φορά πρωθυπουργός μετά το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τον πρώην αντίπαλό του Benny Gants , θα φθάσει στο δικαστήριο της Ιερουσαλήμ καλούμενος να λογοδοτήσει για κατηγορίες, που ο ίδιος απορρίπτει κάνοντας λόγο για πολιτική εκστρατεία σε βάρος του ιδίου και της οικογένειάς του.
Η δίκη ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στα μέσα Μαρτίου, αναβλήθηκε όμως λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Amir Ohan, μέλος του κόμματος Λικούντ του Netanyahu, έθεσε τη δικαιοσύνη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται δίκες μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις.
Οι αντιδράσεις στην ισραηλινή κοινή γνώμη για την αναβολή της δίκης ήταν έντονες. Στο μεταξύ το δικαστήριο απέρριψε αίτημα της υπεράσπισης να εξαιρεθεί ο ισραηλινός πρωθυπουργός, από την υποχρεωτική παρουσία την πρώτη μέρα της δίκης, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι ο πρωθυπουργός θα συμμετέχει σε κάθε μέρα της διαδικασίας.

Αντιμέτωπος με τρεις υποθέσεις

Οι εισαγγελικές έρευνες σε βάρος του Netanyahu διήρκεσαν πάνω από τρία χρόνια. Αν και κατάφερε να επανεκλεγεί πρωθυπουργός με μια εντυπωσιακή εκλογική νίκη, οι κατηγορίες σε βάρος του είναι βαριές.
Η πρώτη αφορά την αποκαλούμενη «υπόθεση 2000» όπου αφορά υποψίες για μυστικές συμφωνίες μεταξύ του Netanyahu και του Aaron Mozes, εκδότη της ισραηλινής εφημερίδας Yediot Achronot, για «στημένα» δημοσιεύματα υπέρ του πρωθυπουργού. Η υπεράσπιση αρνείται ότι υπήρχε πρόθεση. Η εισαγγελία ωστόσο κατηγορεί τον Netanyhau και σε αυτή τη περίπτωση για απιστία και απάτη.
Η δεύετρη είναι η «υπόθεση 4000» και αφορά υποψίες για «δούναι και λαβείν» μεταξύ του Netanyahu και του μεγιστάνα ΜΜΕ Saul Elovic, μετόχου τότε της μεγαλύτερης ισραηλινής εταιρίας τηλεπικοινωνιών Bezeq. Ως υπουργός Επικοινωνιών εκείνη την εποχή ο Netanyahu κατηγορείται ότι είχε ευνοήσει την Bezeq. Ως αντάλλαγμα η οικογένεια του παρενέβαινε στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Walla, ιδιοκτησίας Elovic, ασκώντας υπέρ της επιρροή σε σειρά δημοσιευμάτων. Σε αυτή την υπόθεση ο νυν πρωθυπουργός κατηγορείται για δωροληψία, απιστία και απάτη.

Διχασμένοι οι ισραηλινοί

Η δίκη του ισραηλινού πρωθυπουργού έχει διχάσει την ισραηλινή κοινωνία. Τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όσο και οι οπαδοί του κάνουν λόγο για συνωμοσία αριστερών ΜΜΕ και της δικαιοσύνης σε βάρος του. Ο επικεφαλής της ένωσης δημοσιογράφων στην Ιερουσαλήμ και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος των Yitzhak Rabin και Simon Perez, εκτιμά ότι «το δεξιό στρατόπεδο μιλά για fake news, το αριστερό θέλει την απομάκρυνση του Netanyhau και μεταξύ των δύο η πλειονότητα λέει ας δούμε πως θα αποφανθεί η δικαιοσύνη».
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ισραηλινοί βλέπουν πολιτικούς τους στο εδώλιο, θυμίζει η DW. Ένας από αυτούς ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Ehmut Olmer, ο οποίος καταδικάστηκε για δωροδοκία . Ενώ όμως υπουργοί υποχρεώνονται σε παραίτηση για να δικαστούν, σύμφωνα με την ισραηλινή νομοθεσία, ο πρωθυπουργός μπορεί να παραμείνει στο αξίωμά του έως ότου διαπιστωθεί η αθωότητα ή η ενοχή του.
Ο Netanyahu απέρριπτε εξ’ αρχής κατηγορηματικά την παραίτηση. Μετά από τρεις εκλογικές διαδικασίες σε ένα μόνο χρόνο κατάφερε να ενισχύσει το τελευταίο διάστημα τη δημοτικότητά του με αφορμή την καλή διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού. Για τους επόμενους 18 μήνες παραμένει στην κορυφή μιας κυβέρνησης «έκτακτης ανάγκης» από κοινού με τον πρώην πολιτικό του αντίπαλο Benny Gants. Ο επικεφαλής της πολιτικής συμμαχίας Μπλε-Λευκό αθέτησε την προεκλογική του υπόσχεση ότι δεν θα συγκυβερνήσει με έναν πρωθυπουργό στο εδώλιο.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης