Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αφγανιστάν: Απελευθερώνονται 2.000 Ταλιμπάν από τις φυλακές στο πλαίσιο της συμφωνίας της Ντόχα

Αφγανιστάν: Απελευθερώνονται 2.000 Ταλιμπάν από τις φυλακές στο πλαίσιο της συμφωνίας της Ντόχα
Η συμφωνία προβλέπει επίσης την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν εντός 14 μηνών
Το πράσινο φως για την απελευθέρωση 2.000 Tαλιμπάν, που βρίσκονταν στις φυλακές της χώρας έδωσε ο Αφγανός πρόεδρος Asraf Yani σε μια "χειρονομία καλής θέλησης" ως απάντηση στην μονομερή απόφαση των ανταρτών για τριήμερη εκεχειρία.
Η ξαφνική αυτή πρόοδος σημειώνεται έπειτα από μήνες κλιμάκωσης της βίας που έδειχνε να οδηγεί την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ των δύο στρατοπέδων στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Η αφγανική κυβέρνηση, σκοπεύει να επιταχύνει την απελευθέρωση κρατουμένων Ταλιμπάν, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος Yani στο μήνυμά του για τη μουσουλμανική γιορτή Ιντ αλ-Φιτρ.
Σε ομιλία του προς το έθνος από το προεδρικό μέγαρο, είπε ότι και οι Ταλιμπάν θα πρέπει να απελευθερώσουν όλους τους κρατούμενούς τους από τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας το συντομότερο δυνατό.
Η αμοιβαία απελευθέρωση κρατουμένων προβλέπεται στη συμφωνία που υπογράφηκε στις 29 Φεβρουαρίου στη Ντόχα μεταξύ της Ουάσινγκτον και των Ταλιμπάν, η οποία όμως δεν επικυρώθηκε από την Καμπούλ.
Η απελευθέρωση έως και 5.000 φυλακισμένων Ταλιμπάν ήταν μέρος της συμφωνίας αυτής που είχαν κάνει οι Ταλιμπάν με τις ΗΠΑ, καθώς και προϋπόθεση που έθεσαν οι ισλαμιστές μαχητές για να μετάσχουν στις ενδοαφγανικές συνομιλίες.
Η τεράστια ανταλλαγή κρατουμένων -- έως 5.000 Ταλιμπάν έναντι 1.000 μελών των αφγανικών δυνάμεων - έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί στις 10 Μαρτίου, αλλά συνάντησε πολλά εμπόδια.
Η Καμπούλ σταμάτησε την απελευθέρωση μαχητών Ταλιμπάν στις αρχές Μαΐου, αφότου απελευθέρωσε 1.000, ενώ οι αντάρτες απελευθέρωσαν περίπου 300 μέλη των αφγανικών δυνάμεων.
Η συμφωνία προβλέπει επίσης την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν εντός 14 μηνών, υπό την προϋπόθεση ότι οι αντάρτες θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις για την ασφάλεια και θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις με τις αφγανικές αρχές για το μέλλον της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης