Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Allianz: Κάτι είναι λάθος, η ύφεση χρηματοδοτείται με αύξηση χρέους – Οι εταιρίες θα χρειαστούν 3 χρόνια για να ανακάμψουν πλήρως

Allianz:  Κάτι είναι λάθος, η ύφεση χρηματοδοτείται με αύξηση χρέους – Οι εταιρίες θα χρειαστούν 3 χρόνια για να ανακάμψουν πλήρως
Στο μέλλον θα καταγραφεί μια άνιση και αργή ανάπτυξη ενώ μεγάλος αριθμός εταιριών θα χρεοκοπήσει, ενώ όσες τα καταφέρουν θα δουν τα χρέη τους να εκτοξεύονται
Κάτι είναι λάθος, η ύφεση χρηματοδοτείται με αύξηση χρέους αναφέρει ο Joe Carson, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στην Γερμανική Ασφαλιστική Allianz
Η πολιτική με χρηματοδοτήσεις γέφυρα της Fed, της ΕΚΤ και άλλων κεντρικών τραπεζών έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει τη ροή δανείων προς τις επιχειρήσεις για να αποφευχθεί μια καταστροφική πιστωτική κρίση λόγω της ύφεσης που προκαλεί στην οικονομία ο κορωνοιός.
Ποτέ πριν στην νομισματική και οικονομική ιστορία μια από τις λύσεις νομισματικής πολιτικής για την καταπολέμηση της ύφεσης δεν ήταν η αύξηση των δανείων στις επιχειρήσεις που δίνουν μάχη και χάνουν κέρδη.
Δεν υπάρχει προηγούμενο ρεκόρ δανεισμού επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης.
Η κλίμακα των εταιριών που θα χρεοκοπήσουν κατά τη διάρκεια και μετά την έξοδο της οικονομίας από την τρέχουσα ύφεση θα υπερβεί κατά πολύ την κλίμακα της Μεγάλης Οικονομικής Ύφεσης του 2008 με 2009.
Ο παραδοσιακός τρόπος νομισματικής πολιτικής για τη δημιουργία γέφυρας από την ύφεση έως την ανάκαμψη είναι μέσω της μείωσης των επίσημων επιτοκίων.
Με την πάροδο του χρόνου, η μείωση των επιτοκίων ενεργοποιεί έναν κύκλο αναχρηματοδότησης, μειώνει το κόστος των δανείων και βελτιώνει την ρευστότητα. Η διαδικασία «επαναπροσαρμογής» επιτρέπει στις επιχειρήσεις (και τα φυσικά πρόσωπα) να βγουν από την ύφεση με ισχυρότερη ρευστότητα και χαμηλότερο χρέος.
Με τα επίσημα επιτόκια σχετικά χαμηλά, η διαδικασία «επαναπροσδιορισμού» δεν ήταν πλέον βιώσιμη επιλογή πολιτικής για την καταπολέμηση της απότομης συρρίκνωσης στην οικονομία, τα επιτόκια είχαν ήδη μειωθεί στο 0% στην Ευρώπη πριν τον κορωνοιό και η FED το έπραξε εσχάτως.
 Έτσι, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναγκάστηκαν να υποστηρίξουν τη ροή πιστώσεων προς την οικονομία αγοράζοντας τίτλους και παρέχοντας άμεση χρηματοδότηση σε τομείς όπου στο παρελθόν δεν θα ήταν εφικτό.
Έτσι, αντί να συρρικνωθεί, που είναι το τυπικό μοντέλο κατά τη διάρκεια της ύφεσης, η ροή δανείων απλών ή ομολογιακών έχει εκτοξευθεί.
Από τις αρχές του 2020, τα εμπορικά και βιομηχανικά δάνεια έχουν αυξηθεί πάνω από 750 δισεκατομμύρια δολάρια σε 3,1 τρισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ.
Αυτή η αύξηση αντιστοιχεί σχεδόν στη σωρευτική αύξηση του δανεισμού τα τελευταία 6 χρόνια.
Ταυτόχρονα, οι αμερικανικές εταιρείες έχουν εκμεταλλευτεί τις κεφαλαιαγορές για εκατοντάδες δισεκατομμύρια νέου χρέους.
 Μέχρι τις αρχές Μαΐου 2020, οι εταιρείες έχουν εκδώσει νέο χρέος 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, διπλάσιο από την αντίστοιχη περίοδο πριν από ένα χρόνο.
Η προσθήκη 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων νέων υποχρεώσεων σε λίγους μήνες είναι ένας όχι απλά ένας μεγάλος αριθμός αλλά ένα μεγάλο χρέος.
Ωστόσο, το ρεκόρ εταιρικού δανεισμού κατά τη διάρκεια μιας σκληρής ύφεσης αυξάνει τον κίνδυνο επιχειρηματικών αποτυχιών και αθετήσεων στις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων.  
Γιατί;
Μια μελέτη του Harvard Business που κυκλοφόρησε το 2010 ανέλυσε την εταιρική απόδοση κατά τη διάρκεια τριών παγκόσμιων υφέσεων από το 1980 έως το 2000.
Οι επιδόσεις των πωλήσεων και των κερδών 4700 μεγάλων εταιρειών αναλύθηκαν τρία χρόνια πριν και τρία χρόνια μετά την ύφεση.
Τα ευρήματα καταγράφουν μια ζοφερή εικόνα της καταστροφικής και διαρκούς ύφεσης στην απόδοση των επιχειρήσεων.
Ένα αξιόλογο ποσοστό 17% των εταιρειών απέτυχε, ή αποφασίστηκε να ιδιωτικοποιηθεί.
Εν τω μεταξύ, τρία χρόνια μετά την ύφεση, το 40% των εταιρειών δεν είχε ανακάμψει σε επίπεδα πωλήσεων και κερδών.
Και, περίπου το 80% των δημόσιων εταιρειών δεν είχαν ανακάμψει στους ρυθμούς αύξησης των πωλήσεων και των κερδών τους πριν από την ύφεση τρία χρόνια μετά την ύφεση.
Σχεδόν όλοι οι επιχειρηματίες συμφωνούν ότι η τρέχουσα κρίση σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής.
Ο επιχειρηματικός κόσμος έχει αλλάξει και οι επιχειρήσεις πρέπει να αναδιαμορφώσουν δηλαδή, να μειώσουν το μέγεθος τους ώστε να ταιριάζουν στην νέα κανονικότητα.
Οι εταιρείες θα λειτουργούν με μικρότερο κύκλο εργασιών, αλλά περισσότερο χρέος.
Δεν υπάρχει προηγούμενο σε ρεκόρ εταιρικού δανεισμού κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης.
Ως αποτέλεσμα, οι επενδυτές πρέπει να στηρίξουν μια οικονομία που είναι απίθανο να μοιάζει με ότι ξέραμε έως πρότινος.
Στο μέλλον θα καταγραφεί μια άνιση και αργή ανάπτυξη ενώ μεγάλος αριθμός εταιριών θα χρεοκοπήσει, ενώ όσες τα καταφέρουν θα δουν τα χρέη τους να εκτοξεύονται

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης