Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Υποχώρησαν κατά -8,4% οι τιμές παραγωγού, σε ετήσια βάση, τον Απρίλιο του 2020

Ισπανία: Υποχώρησαν κατά -8,4% οι τιμές παραγωγού, σε ετήσια βάση, τον Απρίλιο του 2020
Η ετήσια πτώση του δείκτη τιμών παραγωγού ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 1975
Σημαντική πτώση κατέγραψαν οι τιμές παραγωγού στην Ισπανία τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (25/5) στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, λόγω της αναστολής λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε κατά -8,4% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το 1975, όταν και ξεκίνησε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων από την ΙΝΕ.
Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης τιμών παραγωγού κατέγραψε πτώση της τάξεως του -3%, ενώ τον Μάρτιο του 2020 η μηνιαία και η ετήσια πτώση είχαν διαμορφωθεί στο -3% και στο -4,9% αντίστοιχα.
Όπως αναφέρει η Στατιστική Υπηρεσία, λόγω των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί στη χώρα, δεν ήταν σε θέση να επικοινωνήσει με ορισμένες επιχειρήσεις προκειμένου να συλλέξει τα σχετικά στοιχεία για τον Απρίλιο.
Ωστόσο, η INE διευκρινίζει ότι το ποσοστό των στοιχείων συνέλεξε ανέρχεται στο 82,2%, γεγονός που σημαίνει ότι η έρευνα του Απριλίου ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στα σχετικά στοιχεία των προηγούμενων μηνών.
Η επιτάχυνση της ετήσιας πτώσης που σημειθώθηκε τον Απρίλιο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον τομέα της ενέργειας, όπου οι τιμές κατέγραψαν «βουτιά» της τάξεως του -24,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.
Σημειώνεται ότι η πτώση που σημειώθηκε στον τομέα της ενέργειας ήταν η μεγαλύτερη που κατέγραψε η INE για τον Απρίλιο, εξαιτίας του χαμηλότερου κόστους στη διύλιση πετρελαίου και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης