Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Εμπόριο: Με 30% πτώση του τζίρου η αγορά - Ποιοι είναι οι κερδισμένοι - Βουνό οι υποχρεώσεις του κλάδου

Εμπόριο: Με 30% πτώση του τζίρου η αγορά - Ποιοι είναι οι κερδισμένοι - Βουνό οι υποχρεώσεις του κλάδου
Με πτώση 20% με 30% κινείται ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων της Αθήνας τις δύο εβδομάδες του Μαΐου που άνοιξαν μετά το υποχρεωτικό lockdown λόγω της πανδημίας
Με πτώση 20% με 30% κινείται ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων της Αθήνας τις δύο εβδομάδες του Μαΐου που άνοιξαν μετά το υποχρεωτικό lockdown λόγω της πανδημίας.
Αν και το νούμερο στην πτώση του τζίρου δεν είναι απογοητευτικό με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις του κλάδου, εντούτοις παράγοντες της αγοράς τονίζουν στο bankingnews.gr ότι το μούδιασμα που υπάρχει στην αγορά κρατεί πίσω της πωλήσεις στο εμπόριο.
Σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ζήτησης παίζουν οι υψηλές εκπτώσεις (άνω του 50%) και οι προσφορές στα εμπορεύματα από το σύνολο των μικρών αλλά και των μεγάλων αλυσίδων.
Ικανοποίηση επικρατεί στον κλάδο των αθλητικών ειδών, με τις αλυσίδες που αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα ο επιχειρηματίας Σάμυ Φάϊς να καταγράφουν αύξηση των πωλήσεων κατά 40%.
Την άποψη για ανοδο των πωλήσεων στον τομέα των αθλητικών ειδών εξέφρασε προ ημερών και ο Όμιλος Φουρλή (ΙΚΕΑ,Athlete’s Foot) όπου η διοίκηση εμφανίστηκε αρκετά αισιόδοξη για το υπόλοιπο της χρονιάς, καθώς εκτιμά ότι θα υπάρχει μια μετατόπιση των δαπανών των καταναλωτών σε είδη σπιτιού και αθλητικά είδη από τις δαπάνες για ταξίδια και διασκέδαση εκτός σπιτιού. Συγχρόνως, η εταιρεία αναμένει διεύρυνση του μεριδίου αγοράς, με την προοπτική ότι οι οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης θα ασκήσουν πιέσεις στους ανταγωνιστές της.
Πολύ καλή είναι και η εικόνα που παρουσιάζει η αγορά των λευκών συσκευών της πληροφορικής αλλά και των κλιματιστικών (Κωτσόβολος, Πλαίσιο) με τις πωλήσεις να είναι αρκετά αυξημένες σε σχέση με πέρυσι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.
Τα δύσκολα όμως για τον κλάδο του εμπορίου δεν έχουν τελειώσει καθώς στις 30η Μαϊου, οι επιχειρηματίες θα πρέπει να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις (μισθοί, ενοίκια κ.λπ.) ενός ολόκληρου μήνα, αν και εκείνες επανεκκίνησαν τη λειτουργία τους στις 4 και στις 11 Μαΐου.
Επίσης στις 15 Ιουνίου επανέρχονται προς είσπραξη οι επιταγές που είχαν ημερομηνία λήξης από τις 30 Μαρτίου και πήραν παράταση 75 ημερών, ενώ στις υποχρεώσεις του περιλαμβάνονται το δώρο του Πάσχα, που θα πληρωθεί αναλόγως της περιπτώσεως από τις 30 Ιουνίου έως τις 30 Αυγούστου, αλλά και το επίδομα άδειας, που θα καταβληθεί ταυτόχρονα με την άδεια κάθε εργαζομένου.  
Σε μείζον θέμα για τον κλάδο ωστόσο έχει αναδειχτεί το πρόβλημα με την καταβολή των ενοικίων, καθώς το μέτρο της μείωσης του 40% έχει ισχύ μόνο μέχρι το τέλος Μαϊου, ενώ η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), απέστειλε προ ημερών επιστολή στον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και στον πρωθυπουργό με την οποία ζητά να υπάρξει επιδότηση ενοικίου των εμπορικών καταστημάτων έως το τέλος του έτους).
Σύμφωνα με την επιστολή, η ΕΣΕΕ προτείνει να υπάρξει επιδότηση του 40% του ενοικίου σε 115.000 επιχειρήσεις, ένα μέτρο που έχει κοστολογηθεί στα 258 εκατ. ευρώ.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης