Τελευταία Νέα
Διεθνή

Villeroy (ΕΚΤ): Θα πάρουμε νέα, πιο επιθετικά μέτρα για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας

Villeroy (ΕΚΤ): Θα πάρουμε νέα, πιο επιθετικά μέτρα για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας
Την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προανήγγειλε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Francois Villeroy de Galhau
Την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), με σκοπό την καταπολέμηση των συνεπειών του κορωνοϊού, αποκάλυψε εις εκ των κορυφαίων αξιωματούχων για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Francois Villeroy de Galhau.
Χάρη στα χαμηλά πληθωριστικά επίπεδα, υπάρχει μεγάλο περιθώριο για καινοτόμο δράση, ανέφερε από το Παρίσι ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, ο οποίος προανήγγειλε νέα επιθετικά μέτρα για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, αποκαλύπτοντας πως στόχος του είναι το όριο των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για το τρέχον QE να διευρυνθεί έτι περαιτέρω.
«Έχουμε τη δυνατότητα αλλά και την εντολή να επεκτείνουμε το πρόγραμμά μας» δήλωσε κατά τη διάρκεια ανοιχτής συζήτησης, στο πλαίσιο του φόρουμ Societe d’Economie Politique, ο Francois Villeroy de Galhau, κάνοντας έναν σαφή υπαινιγμό για την πρόσφατη απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Γερμανίας αναφορικά με το κατά πόσο η ΕΚΤ κάνει κατάχρηση του ρόλου της.
«Το πρόγραμμα PEPP μάς παρέχει την ευελιξία να επιτελέσουμε αποτελεσματικά τον ρόλο μας για την αντιμετώπισης της πανδημικής κρίσης» συμπλήρωσε.
Να σημειωθεί πως στις 4 Ιουνίου θα λάβει χώρα νέα συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών της Ευρώπης για να υπάρξει τροποποίηση της νομισματικής πολιτικής.
Όπως μάλιστα αναμένεται, θα ανακοινωθεί νέο πακέτο στήριξης.
Το πακέτο στήριξης μέχρι τώρα υπολείπεται των αναγκών που υπάρχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεδομένης και της εκτίμησης της ΕΚΤ για το ύψος του ΑΕΠ το 2020.
Οι αγορές αξιών από την ΕΚΤ καθορίζονται, σε θεωρητικό επίπεδο, από το μέγεθος της οικονομίας κάθε κράτους – μέλους (capital key).
Ως εκ τούτου, η Γερμανία είναι η πλέον ωφελούμενη.
Ωστόσο, για το νέο πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης, ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι αυτός ο όρος δεν θα είναι εκ των ων ουκ άνευ.
«Η εμμονική προσκόλληση στο capital key είναι ένας περιορισμός που υπονομεύει την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών και των παρεμβάσεών μας» είπε ο Villeroy de Galhau.
Μέχρι στιγμής, πάντως, η ΕΚΤ έχει εστιάσει τις αγορές της στην Ιταλία, όπου η βιωσιμότητα του χρέους αποτελεί μια επαναλαμβανόμενη ανησυχία, που έχει ενταθεί λόγω της ύφεσης που έχει προκαλέσει η πανδημία Covid-19.
Ο κ. Villeroy είπε ότι για ορισμένες εθνικές κεντρικές τράπεζες μια επιλογή θα μπορούσε να είναι να αγοράσουν περισσότερα κρατικά ομόλογα και άλλες λιγότερα, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν.
Σε κάθε περίπτωση, η νομισματική πολιτική αφορά όλα τα μέλη της ζώνης του ευρώ, υπάρχει αλληλεξάρτηση σε μεγάλο βαθμό και, ως εκ τούτου, η ΕΚΤ δεν θα επιτρέψει αδικαιολόγητες αυξήσεις στο κόστος δανεισμού.
Τέλος, ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης επεσήμανε πως η ΕΚΤ είναι πρόθυμη να χαλαρώσει πρόσκαιρα τον στόχο για τον πληθωρισμό, που είναι λίγο κάτω από το 2%, ενώ διερευνάται εάν, ούτως ή άλλως, πρέπει να τεθεί νέος στόχος, αναλογικός με τον μέσο όρο του πληθωρισμού των κρατών της ζώνης του ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης