Θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές - Στο +0,9% ο DAX, ο FTSE MIB +1,3% - Τα futures της Wall έως +2%

Θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές - Στο +0,9% ο DAX, ο FTSE MIB +1,3% - Τα futures της Wall έως +2%
Σημαντικά κέρδη καταγράφουν το χρηματιστήριο του Λονδίνου και τα futures της Wall Street, μετά την αργία
(upd) Θετικό είναι το κλίμα στις διεθνή χρηματιστήρια, καθώς αίρονται σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα και η Ευρώπη μελετά συντονισμένο σχέδιο για την έναρξη της τουριστικής περιόδου στις 15 Ιουνίου.
Την ίδια ώρσα, ενισχύονται οι προσδοκίες για την ανάπτυξη εμβολίου κατά της νόσου Covid-19, καθώς μ
ετά την αμερικανική Moderna και η Novavax ανακοίνωσε ότι ξεκινά κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 1%, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 10 Μαρτίου.
Σημαντικά κέρδη καταγράφουν το χρηματιστήριο του Λονδίνου και τα futures της Wall Street, μετά την αργία.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johnson, δήλωσε χθες ότι τον επόμενο μήνα στη Βρετανία θα επαναλειτουργήσουν χιλιάδες καταστήματα και εμπορικά κέντρα.
Οι ελπίδες για περαιτέρω στήριξη της αμερικανικής οικονομίας και για βελτίωση των οικονομικών στοιχείων τροφοδότησαν τις ελπίδες για ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία του κορωνοϊού.
Τα futures της Wall Street ενισχύονται έως +2%, σε υψηλά 2 μηνών.
Η σημερινή ημέρα αποτελεί ορόσημο για το NYSE,  με το trading floor να επαναλειτουργεί, καθώς αίρονται σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί για τον κορωνοϊό.

Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχωρεί στις 31 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει άνοδο 0,8% στις 11.493 μονάδες.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύεται 1,15% στις 6.076 μονάδες.
Στο Παρίσι ο CAC 40 κερδίζει 1% στις 4.602 μονάδες.
Ο FTSE MIΒ στο Μιλάνο σημειώνει άνοδο 1,3% στις 17.820 μονάδες.
Στις 6.970 μονάδες με άνοδο +1,6% διαπραγματεύεται ο IBEX 35 στη Μαδρίτη.
Η μετοχή της Aston Martin εκτοξεύθηκε κατά 24,8% καθώς η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία επιβεβαίωσε πως ο Τobias Moerd, επικεφαλής της Mercedes-AMG, θα αναλάβει χρέη διευθύνοντος συμβούλου.
Κέρδη έως 4% καταγράφουν οι μετοχές των γαλλικών αυτοκινητοβιομηχανιών Renault και Peugeot, μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Emanuel Macron για στήριξη του πληττόμενου κλάδου.
Οι μετοχές ταξιδιών και αναψυχής καταγράφουν άλμα σχεδόν 6%.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, «βουτιά» στο -16,74% κατέγραψε ο δείκτης Chicago Fed στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, εν μέσω του lockdown στην αμερικανική οικονομία.
Ειδικότερα, ο δείκτης ο οποίος καταγράφει την συνολική εθνική οικονομική δραστηριότητα υποχώρησε τον Απρίλιο στο -16,74% από το -4,97% του Μαρτίου.

Νέα κέρδη για τις ασιατικές αγορές λόγω Ιαπωνίας και Κίνας - Στο +2,55% ο Nikkei, ο Shanghai Composite +1,01%

Άνοδο κατέγραψαν σήμερα Τρίτη (26/5) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση από την πλήρη άρση των έκτακτων μέτρων που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, ενισχύοντας τις προσδοκίες για ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας στην ευρύτερη περιοχή.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +2,55% στις 21.271,17 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο +2,93% και τις 5.780 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα σημείωσε άνοδο της τάξεως του +1,76% στις 2.029,78 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία ενισχύεται κατά +1,64% στις 4.620,65 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +2,03% στις 23.419 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με κέρδη +1,16% στις 10.997,21 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με κέρδη +1,01% στις 2.846,55 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο +2,10% και τις 10.815,03 μονάδες.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Shinzo Abe, ανακοίνωσε χθες την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ παράλληλα τόνισε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα αποτελέσει βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης.
Ο ίδιος δήλωσε ότι η κυβένρηση θα συνεργαστεί με την Τράπεζα της Ιαπωνίας προκειμένου να εφαρμόσει όλα τα απαραίτητα για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, ενώ πρόσθεσε ότι την Τετάρτη (27/5) θα ανακοινωθεί η απόφαση για ένα συμπληρωματικό πακέτο στήριξης της οικονομίας.
«Όπως είναι αυτές τις μέρες οι χρηματοπιστωτικές αγορές, ακόμα και το πιο μικρό θετικό νέο για τον Covid-19 προκαλεί μία ανοδική αντίδραση και ένα ακόμα κύμα εμπορίου», δήλωσε ο αναλυτής της Oanda, Jeffrey Halley.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος της SMBC Nikko Securities, Yoshimasa Maruyama, δήλωσε ότι το παγκόσμιο εμπόριο και η παραγωγή φαίνεται να υποχωρούν περαιτέρω τον Μάιο, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η ζήτηση πιθανότατα θα καταγράψει σταδιακή ανάκαμψη.
Επιπλέον, τα σχόλια του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, Yi Gang, σχετικά με τη στήριξη της εγχώριας οικονομίας έδωσαν επίσης ώθηση στις ασιατικές αγορές, καθώς δεσμεύτηκε να μειώσει το κόστος δανεισμού για τους επιχειρηματίες και να «στηρίξει την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας».
«Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας θα ακολουθήσει μία πιο ευέλικτη νομισματική πολιτική», ανέφερε ο κ. Yi, διευκρινίζοντας ότι οι δηλώσεις του είναι σύμφωνες με τους επίσημους στόχους που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Li Keqiang, σχετικά με την παροχή βοήθειες προς τις μικρότερες και τις ιδιωτικές εταιρείες.
Αργότερα εντός της ημέρας οι επενδυτές αναμένουν τα τελευταία στοιχεία που αφορούν το καταναλωτικό κλίμα και τις πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ, αναζητώντας παραιτέρω λεπτομέρειες αναφορικά με τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, περαιτέρω πτώση κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνία για τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Υπουργείου Οικονομίας της χώρας, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού επηρέασε σημαντικά τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως υποχώρησε κατά -3,8% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020, στις 99,5 μονάδες, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από το 2011.
Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα η βιομηχανική παραγωγή είχε καταγράψει πτώση της τάξεως του -0,7% ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα υποχωρήσει κατά -3,9% σε μηνιαία βάση.
Παράλληλα, η παραγωγή στον τριτογενή τομέα υποχώρησε κατά -4,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ η παραγωγή του μεταποιητικού κλάδου κατέγραψε πτώση της τάξεως του -3,7% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο.
Όσον αφορά τον κατασκευαστικό κλάδο για τον Ιανουάριο του 2020, η παραγωγή αυξήθηκε κατά +1,4% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2019, όπως ανέφερε το Υπουργείο Οικονομίας.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS