Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ισχυρή άνοδος σε τράπεζες +16% και ΧΑ +1,79% στις 635 μον. - Στο επίκεντρο αποτελέσματα α΄ τριμήνου, πωλήσεις 150 εκατ. λόγω MSCI 29/5, βελτίωση στα ομόλογα

Ισχυρή άνοδος σε τράπεζες +16% και ΧΑ +1,79% στις 635 μον. - Στο επίκεντρο αποτελέσματα α΄ τριμήνου, πωλήσεις 150 εκατ. λόγω MSCI 29/5, βελτίωση στα ομόλογα
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στα αποτελέσματα α΄ τριμήνου των τραπεζών αλλά και της αναδιάρθρωσης δεικτών MSCI στο τέλος της εβδομάδος
(upd16) Ισχυρή άνοδος σημειώθηκε στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, στις 635 μονάδες, διασπώντας την αντίσταση των 630 μονάδων, με επίκεντρο τις τράπεζες που έκλεισαν με κέρδη έως +16% ενώ οι συναλλαγές των τεσσάρων τραπεζών κάλυψαν το 90% του συνολικού όγκου της αγοράς.
Τεχνικά προβλήματα στη μετάδοση των δεδομένων αντιμετώπισε το ΧΑ από τις 13:48 ενώ αν
και αρχικά οι εντολές στο σύστημα OASIS εκτελούνταν κανονικά στην συνέχεια από τις 14:10 σταμάτησαν και αυτές.
Από τις 15:35 οι εντολές εκτελούνταν μόνο μέσω ΟASIS ενώ από τις 15:55 ξεκίνησε η κανονική ροή των εντολών χωρίς όμως να δοθεί παράταση. 

Εν τω μεταξύ, ανοδικά κινούνται και οι διεθνείς αγορές με τον Dax στην Γερμανία +1% και τον Dow Jones στην Wall Street +2,4%, καθώς αίρονται σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα και ενισχύονται οι προσδοκίες για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του  Covid-19.

Μετά την αμερικανική Moderna και η Novavax ανακοίνωσε ότι ξεκινά κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο τραπεζικό κλάδο καθώς στο τέλος της εβδομάδος και ειδικότερα στις 29 Μαίοιυ ολοκληρώνεται η αναδιάρθρωση δεικτών MSCI.
Σημειώνεται, ότι Eurobank, Εθνική, Alpha Bank αλλά και ο Τιτάνας αφαιρούνται από τον δείκτη MSCI Greece Standard με εκτιμώμενες εκροές 130 έως 170 εκατ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ στο επίκεντρο θα βρεθούν την εβδομάδα που διανύουμε και τα αποτελέσματα των τραπεζών για το α’ τρίμηνο του 2020, καθώς στις 28 Μαίου 2020 θα ανακοινώσουν  Εθνική και Alpha bank, στις 29 Μαίου η Eurobank και 1η Ιουνίου η Πειραιώς.... με την Εθνική να ξεχωρίζει για τις καλές επιδόσεις της μεταξύ άλλων γιατί γράφει και έκτακτο κέρδη 515 εκατ από ομόλογα ενώ η Eurobank θα εμφανίσει κέρδη 30-35 εκατ στο α΄ τρίμηνο του 2020.
Εν τω μεταξύ, αύριο 27 Μαΐου 2020 ή το αργότερο στο Eurogroup 11 Ιουνίου αναμένεται από την Commission η συμβιβαστική λύση για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Το σχέδιο για Ταμείο Ανάκαμψης, μετά τις διαφωνίες των 4 χωρών Αυστρίας, Ολλανδίας, Δανίας και Σουηδίας δεν θα απαρτίζεται μόνο από επιχορηγήσεις, όπως υποστήριζε ο Γαλλογερμανικός άξονας
Σημειώνεται ότι τα εμπλεκόμενα στρατόπεδα δεν διαφωνούν στο ύψος του Ταμείου Ανάκαμψης, διαφωνούν όμως στον τρόπο χορήγησης των κεφαλαίων ενώ οι  δύο βασικές προτάσεις που υπάρχουν στο τραπέζι είναι να δοθούν τα 500 δισεκ. μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης με 70% δάνεια και 30% επιδοτήσεις ή 60% επιδοτήσεις με 40% δάνεια και εγγυήσεις.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 635 μονάδες, διασπώντας την πρώτη αντίσταση των 630 μονάδων και ακολουθούν οι 650 μονάδες και με πρώτη στήριξη το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων.
Στις τράπεζες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Εurobank +15,57% και ακολούθησαν Εθνική +14,42% , Πειραιώς +12,39% και Alpha Bank +7,05%.
Σημειώνεται, ότι σήμερα Τρίτη 26 Μαΐου συνεδριάζει η αρμόδια επιτροπή του δημοσίου για να εγκρίνει την κρατική εγγύηση για 2,4 δισεκ. ευρώ κύριο ομόλογο που θα εκδώσει η Eurobank στο πλαίσιο τιτλοποίησης προβληματικών δανείων 7,5 δισεκ. ευρώ και ένταξης της στο σχέδιο Ηρακλής.
Εν τω μεταξύ, δυναμικά έχει επανέλθει το fund Oceanwood στην Τρ. Πειραιώς, καθώς προχώρησε στις 26/5 σε αύξηση της short θέση του στη μετοχή στο 0,60% από 0,53% στις 20/5  
Το Oceanwood είχε μειώσει τη συμμετοχή του κάτω του ορίου της ενημέρωσης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αλλά μέσα σε λίγες ημέρες η ανοιχτή του θέση έφτασε στο 0,60%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν Φουρλής +5,74%, Viohalco +5,68, ΑΔΜΗΕ +5,61%... ενώ οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν σε Lamda -2,9% και ΓΕΚΤΕΡΝΑ -2,12%..
Με κέρδη +3,64% έκλεισε και η Aegean με υψηλό ημέρας +8,86%, δεχόμενη ώθηση από το συντονισμένο σχέδιο να «ανοίξει» ο τουρισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση από 15 Ιουνίου 2020 αλλά και το σχέδιο στήριξης της Aegean από το κράτος.
Άλλωστε, όπως αποκάλυψε το Bankingnews.gr υπάρχει σχέδιο για διττό κεφαλαιακό σχήμα που θα ενισχύσει ταμειακά και κεφαλαιακά την Aegean, με στόχο να συμμετάσχουν και οι ιδιώτες μέτοχοι με ΑΜΚ 50-70 εκατ., και 200-300 εκατ Cocos από το κράτος.
Στα 24 δισεκ. φτάνουν τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση και τα οποία κοστολογούνται σε 14,5 δισεκ. ευρώ.
Από την άλλη, όπως αναφέρει κυβερνητικός αξιωματούχος μιλώντας στο bankingnews, η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί την προληπτική γραμμή του ESM ενώ χωρίς βιασύνη θα εξεταστούν όλα τα δεδομένα από Φθινόπωρο.
Ταυτόχρονα σε ερώτηση που ετέθη στον Ιαπωνικό οίκο Nomura εάν η Ελλάδα πρέπει να κάνει χρήση της Προληπτικής Πιστωτικής Γραμμής του ESM για την Υγεία ύψους 3,8 δισεκ. ανέφερε ότι η σύναψη δανείου με τον ESM δεν εμπεριέχει κανένα είδος στιγματισμού… ωστόσο πιθανότατα η Ελλάδα να μην χρειαστεί να πάρει δάνειο παρ΄ ότι θα ωφεληθεί κατά 800 εκατ σε τόκους σε βάθος 10ετίας ή περίπου 80 εκατ ετησίως κατά μια έννοια.
Το ερώτημα είναι μπορεί η Ελλάδα να βρει τα 14,5 δισεκ. χωρίς να κάνει χρήση του ESM και της προληπτικής πιστωτικής γραμμής;
Η Ελλάδα θα αντλήσει από τις αγορές 7,5 δισεκ. με έκδοση 10ετούς ομόλογου στις 2 ή 9 Ιουνίου 2020 ενώ τα υπόλοιπα 7 δισεκ. δύναται να βρεθούν από την σύξηση εντόκων γραμματίων κατά 3-4 δισεκ, την καταβολή των κερδών από τα ομόλογα ANFAs ύψους 1,2 με 1,5 δισεκ και 2 δισεκ. περίπου από προγράμματα της ΕΤΕπ της Τράπεζας Επενδύσεων.
Την ίδια στιγμή έχει λαμβάνειν και από το Ταμείο Ανάκαμψης που δυνητικά θα μπορούσε να αντλήσει 8 με 10 δισεκ. ευρώ εκ των οποίων 6 δισεκ. σε επιδοτήσεις, 2 δισεκ. σε δάνεια και 2 δισεκ. σε εγγυήσεις.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να μην προσφύγει σε Προληπτική Πιστωτική Γραμμή και σίγουρα δεν θα πάρει καμία απόφαση στο ορατό μέλλον.
Συνεχίζεται η βελτίωση στην αγορά ομολόγων με το ελληνικό 10ετές στο 1,64% και το ιταλικό 10ετές στο 1,56%  και με το μεταξύ τους spread στις 8 μονάδες βάσης...
Σταθεροποίηση καταγράφεται  στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 243 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 9331 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με κέρδη ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +2,42% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,59%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης, εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ειδικότερα στην Eurobank +17,90%... και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +13,41% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη με κέρδη +2,04% 
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με ισχυρή άνοδο +1,79% στις 635 μονάδες έχοντας υψηλό στις 637,07 μονάδες και χαμηλό στις 623,71 μονάδες.
Ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και  επικεντρώθηκε στον τραπεζικό κλάδο.   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 67,5 εκατ. ευρώ, ο όγκος 78,4 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 69,7 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 4,71 εκατ. ευρώ και όγκου 4,23 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η Eurobank διακίνησε 1,5 εκατ. τεμάχια αξίας 579 χιλ. ευρώ, η Alpha Bank 2,5 εκατ. αξίας 1,33 εκατ. ευρώ και η Τρ. Ελλάδος 2,47 χιλ. τεμάχια αξίας 32 χιλ. ευρώ.
Η Tέρνα Ενεργειακή 149 χιλ.τεμάχια αξίας 1,48 εκατ. ευρώ, η Jumbo 79 χιλ. τεμάχια αξάις 1,27 εκατ. ευρώ και ο Sarantis 1,7 χιλ. τεμάχια αξίας 14 χιλ. ευρώ..

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 635 μονάδες, διασπώντας την πρώτη αντίσταση των  630 μονάδων και ακολουθούν οι  650 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 600 μονάδες και ακολουθούν οι 580 και οι 550 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 326 μονάδες, διασπώντας την πρώτη αντίσταση των 300 μονάδων και ακολουθούν οι 330 και οι 350 μονάδες
Στην πρώτη  στήριξη βρίσκονται οι 270 μονάδες και ακολουθούν οι  250 μονάδες

Τραπεζικά νέα  

Η επιλογή της bad bank δηλαδή της κακής τράπεζας είναι υψηλού ρίσκου και σχεδόν ασήμαντης απόδοσης.
Η ΤτΕ και ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας αναφέρουν ότι ο Ηρακλής δηλαδή το μοντέλο των τιτλοποιήσεων και παροχής εγγυήσεων δεν επαρκεί και όχι απαιτείται μια bad bank μια κακή τράπεζα.
Από την άλλη, σύμφωνα με τις δηλώσεις του επικεφαλή του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ, του SSM, Andrea Enria, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει υποβάλει σχέδια για τη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής bad bank ενταφιάζοντας επί της ουσίας, και τα σχέδια της Τράπεζας της Ελλάδος για εθνική bad bank.
Εν τω μεταξύ, υπάρχουν 10 ερωτήματα προς την Τράπεζα της Ελλάδος τα οποία θα είχε ενδιαφέρον εάν μπορούσε να τα απαντήσει
1) Πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να λειτουργήσει και να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες για την δημιουργία μιας bad bank ;
2) Μήπως με την αναφορά της bad bank αποθαρρύνονται οι επενδυτές να ασχοληθούν με τις τιτλοποιήσεις;
3) Τα τραπεζικά στελέχη που έχουν αναλάβει στις τράπεζες τα κόκκινα δάνεια, την διαχείριση των προβληματικών δανείων με την bad bank αποθαρρύνονται και δημιουργείται ένα σκηνικό αβεβαιότητας;
4)Οι εργαζόμενοι στις άτυπες bad bank των τραπεζών που προσεγγίζουν τα 5.500 άτομα θα χρειαστούν σε αυτή την κλίμακα στην bad bank της ΤτΕ;
5) Μια bad bank όπως διδάσκει η Ιρλανδία δημιουργείται στην αρχή της κρίσης.
Η αρχή της κρίσης στην Ελλάδα ήταν η κρίση χρέους που εξελίχθηκε σε τραπεζική κρίση και όχι μια σοβαρή αλλά πρόσκαιρη κρίση που θα δημιουργήσει 10 δισεκ. νέα προβληματικά δάνεια.
6)Η bad bank επί ποιας τιμής θα αγοράσει τα προβληματικά δάνεια;
7) Μια bad bank πρέπει να διαθέτει κεφάλαια. Ποιος θα συνεισφέρει τα κεφάλαια;
8) Πως οι τράπεζες θα δεχθούν να μεταφέρουν προβληματικά δάνεια σε ένα κοινό φορέα όπως η bad bank, πως θα γίνει η διαχείριση αυτών των δανείων, πως θα δομηθεί αυτή η τράπεζα τεχνικά και πολλά άλλα.
9)Το αποτέλεσμα στην διαχείριση της PQH ήταν απόλυτη αποτυχία, η συγκεκριμένη εταιρία επί χρόνια δεν έχει επιδείξει κανένα ουσιώδες αποτέλεσμα στην διαχείριση των NPEs, οι επιδόσεις της είναι μηδενικές
10)Υπάρχει περίπτωση η DGComp η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ να επιτρέψει την σύσταση bad bank στην Ελλάδα;

Η επικαιρότητα

Η Λατινική Αμερική βρίσκεται στο στόχαστρο της επιδημίας του κορωνοϊού τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απευθύνει σαφή προειδοποίηση κυρίως προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να μην σπεύσουν να χαλαρώσουν λόγω της φθίνουσας πορείας των κρουσμάτων, καθώς είναι πολύ πιθανό να βρεθούν άμεσα με ένα δεύτερο κύμα και μια νέα κορύφωση της επιδημίας.
Ο ΠΟΥ τονίζει με έμφαση πως αν χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα και δεν τηρούνται τα μέτρα, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και μια δεύτερη κορύφωση στα κρούσματα και στα θύματα σε κράτη που φαίνεται πως η επιδημία υποχωρεί.
Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε επισημαίνει πως τα ευρωπαϊκά κράτη και τα κράτη της Βόρειας Αμερικής πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα μέτρα δημόσιας υγείας και να ακολουθούν μια ολοκληρωμένη στρατηγική για να διασφαλίσουν ότι θα συνεχιστεί αυτή η καθοδική τροχιά της επιδημίας.
Πάντως, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ αίρονται με γοργό ρυθμό τα περιοριστικά μέτρα σε μια προσπάθεια οι οικονομίες και οι κοινωνίες να επιστρέψουν όσο το δυνατόν ταχύτερα στη νέα πραγματικότητα προκειμένου να περιορίσουν όσο είναι δυνατόν τις ζημίες στην οικονομία.
Είναι χαρακτηριστικό πως στην Ευρώπη, το ένα κράτος μετά το άλλο δηλώνει έτοιμο να άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, έτσι ώστε να κινηθεί ο τουρισμός ενόψει του καλοκαιριού και να τονωθεί η οικονομία, ενώ και στις ΗΠΑ και οι 50 Πολιτείες έχουν προχωρήσει στην άρση των περιορισμών.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 5,5 εκατομμύρια, οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 346.000 ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε πάνω από 2,23 εκατομμύρια.
Με γοργά βήματα επιστρέφει η Ελλάδα στη νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού, καθώς από χθεςΔευτέρα 25/5 άνοιξε η εστίαση και οι καφετέριες, επιτρέπεται η ελεύθερη μετακίνηση στα νησιά της χώρας, ανοίγει το yachting ενώ διευρύνονται και οι πτήσεις εσωτερικού με την χρήση μάσκας πάντως να είναι υποχρεωτική.
Το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων από την ερχόμενη Δευτέρα 1 Ιουνίου ανακοίνωσε και επίσημα η κυβέρνηση διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσας και της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως.
Σημειώνεται ότι 173 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, στα 2.882

Κέρδη στις ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Τρίτη (26/5) οι ασιατικές αγορές, δεχόμενες ώθηση από την πλήρη άρση των έκτακτων μέτρων που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, ενισχύοντας τις προσδοκίες για ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας στην ευρύτερη περιοχή.
Ειδικότερα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Shinzo Abe, ανακοίνωσε χθες την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ παράλληλα τόνισε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα αποτελέσει βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης.
Ο ίδιος δήλωσε ότι η κυβένρηση θα συνεργαστεί με την Τράπεζα της Ιαπωνίας προκειμένου να εφαρμόσει όλα τα απαραίτητα για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, ενώ πρόσθεσε ότι την Τετάρτη (27/5) θα ανακοινωθεί η απόφαση για ένα συμπληρωματικό πακέτο στήριξης της οικονομίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +2,5%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +1,01%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +1,95% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +1,76%.

Άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικά κινούνται σήμερα Τρίτη (26/5) στα ευρωπαϊκά, καθώς αίρονται σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα και ενισχύονται οι προσδοκίες για την ανάπτυξη εμβολίου κατά της Covid-19.
Μετά την αμερικανική Moderna και η Novavax ανακοίνωσε ότι ξεκινά κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο +1%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +1,5%, ο MIB στο Μιλάνο στο +1,5%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +2% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο +1%
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +2,4%, ο S&P στο +1,9% και ο Nasdaq στο +1,5% ενώ το ETF GREC κινείται στο +4,08% (18,76 δολ.).

Ισχυρά κέρδη στις τράπεζες με αύξηση των συναλλαγών  - Στο επίκεντρο η Eurobank +15,57%

Ισχυρά κέρδη καταγράφηκαν στις τράπεζες με την Εurobank να ξεχωρίζει με την μεγαλύτερη άνοδο.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,19 ευρώ, με άνοδο +14,42%  με όγκο 9,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,09 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,5620 ευρώ, με άνοδο +7,05%, με όγκο 28,1 εκατ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 868 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14/5/2020 στα 0,4860 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,2250 ευρώ, με άνοδο +12,39% με όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 535 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3860 ευρώ, με άνοδο +15,57% με όγκο 30,3 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,43 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,5580 ευρώ, με πτώση -5,42% και με κεφαλαιοποίηση 249 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2150 ευρώ, με άνοδο +7,61% και όγκο 579 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 99 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,92 ευρώ, με άνοδο +0,62% και κεφαλαιοποίηση 257 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25  με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Φουρλής, Viohalco, ΑΔΜΗΕ, Ελλάκτωρας...
Στον αντίποδα, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Lamda, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, και Coca Cola
H Coca Cola έκλεισε στα 21,66 ευρώ με πτώση -1,41% και κεφαλαιοποίηση στα 8,01 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,09 ευρώ, με πτώση -0,08% και αποτίμηση 5,68 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,12 ευρώ, με άνοδο +1,04% και αποτίμηση 724 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,3550 ευρώ, με άνοδο +5,61% και κεφαλαιοποίηση 546 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,00 ευρώ με πτώση -0,12% και αποτίμηση 2,68 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,68 ευρώ, με πτώση -0,17% και κεφαλαιοποίηση 963 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,19 ευρώ, με άνοδο +1,48% και κεφαλαιοποίηση 1,89 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,40 ευρώ, με άνοδο +1,48% και κεφαλαιοποίηση 1,60 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,06 ευρώ με άνοδο +0,71% και κεφαλαιοποίηση 1 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,13 ευρώ με άνοδο +3,13% και κεφαλαιοποίηση 2,19 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,00 ευρώ, με άνοδο +0,14% και κεφαλαιοποίηση 746 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,05 ευρώ, με άνοδο +5,74% και κεφαλαιοποίηση 211 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,065 ευρώ, με άνοδο +6,56% και κεφαλαιοποίηση 61 εκατ. ευρώ.

Ανάκαμψη στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,64% - Το νέο 10ετές που θα εκδοθεί στο 1,75% με 1,80%

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 26 Μαΐου 2020 στα ελληνικά ομόλογα, απόρροια κυρίως της αναμενόμενης έκδοσης 10ετούς ομολόγου στις 2 Ιουνίου ή 9 Ιουνίου 2020 με εκτιμώμενο επιτόκιο 1,75% με 1,80%.   
Επίσης το σχέδιο ανάκαμψης των 500 δισεκ. έδωσε ώθηση στα ομόλογα και της Νοτίου Ευρώπης.  
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,64% με το ιστορικό χαμηλό στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,56%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,63% με το αμερικανικό 10ετές 0,70% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 8 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 96 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,76 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,77% με απόδοση αγοράς 0,80% και απόδοση πώλησης 0,74%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,01 μονάδες βάσης και απόδοση 0,84%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 109,20 μονάδες βάσης και απόδοση 1% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 110,29 μονάδες βάσης και απόδοση 1,12% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 103,26 μονάδες βάσης και απόδοση 1,32%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 103,49 μονάδες βάσης και απόδοση 1,46%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 115,95 μονάδες βάσης και απόδοση 1,53% με απόδοση αγοράς 1,56% και απόδοση πώλησης 1,51%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 118,26 μονάδες βάσης και απόδοση 1,63% με απόδοση αγοράς 1,64% και απόδοση πώλησης 1,61%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 125,17 μονάδες βάσης και απόδοση 1,68%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 102,28 μονάδες βάσης και 1,70% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 131,57 μονάδες βάσης και απόδοση 1,79%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 140,19 μονάδες βάσης και απόδοση 1,92%
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 208 μονάδες βάσης από 210 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 243 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 9.331 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,43% ή 243 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Οριακή βελτίωση στα ομόλογα της ευρωζώνης με την, Ιταλία,  Πορτογαλία, Ισπανία στο επίκεντρο   

Οριακή βελτίωση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης με επίκεντρο, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία… η πρόταση της Γερμανίας και Γαλλίας για το Ταμείο Ανάκαμψης 500 δισ. επιδρά στα ομόλογα.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 26 Μαΐου 2020 στο 1,56%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 26/5/2020 στο -0,44% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο +0,14% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,68% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,68% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,56% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,23%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης