Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποίηση από ΕΚΤ: Ο κορωνοϊός… ανοίγει τον δρόμο για την επόμενη χρηματοπιστωτική κρίση - Κίνδυνος για έξοδο χωρών από την ευρωζώνη

Προειδοποίηση από ΕΚΤ: Ο κορωνοϊός… ανοίγει τον δρόμο για την επόμενη χρηματοπιστωτική κρίση - Κίνδυνος για έξοδο χωρών από την ευρωζώνη
Το συνολικό επίπεδο του κρατικού χρέους στην ευρωζώνη θα μπορούσε να υπερβεί το 100% του ΑΕΠ, το 2020
Για το ενδεχόμενο νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης προειδοποιεί η ΕΚΤ επισημαίνοντας ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει ενισχύσει τις χρηματοπιστωτικές αδυναμίες αλλά υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω κρίσεων καθώς τα επίπεδα χρέους έχουν εκτοξευθεί και οι τράπεζες αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Όπως επισημαίνει η ΕΚΤ, με την οικονομία της ευρωζώνης να συρρικνώνεται κατά 1/10 φέτος, οι κυβερνήσεις έχουν κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να περιορίσουν τη ζημιά αλλά υπάρχει ένα μακροπρόθεσμο αντίτιμο και κάποιες χώρες θα δυσκολευτούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εξόδου τους από την ευρωζώνη.
«Αν και ο ρυθμός νέων κρουσμάτων υποχωρεί σε πολλές χώρες, η επίδραση του κορωνοϊού στην οικονομία και τις αγορές έχει αυξήσει τις τρωτά σημεία για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης» επισημαίνεται στην έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ΕΚΤ.
Το συνολικό επίπεδο χρέους στην ευρωζώνη θα μπορούσε να ξεπεράσει το 100% του ΑΕΠ το 2020, πολύ πιο πάνω δηλαδή από τα επίπεδα που είχαν καταγραφεί από τα επίπεδα χρέους.
«Εάν τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδα θεωρούνται ανεπαρκή για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους, η εκτίμηση της αγοράς για τον κίνδυνο μετατροπής  (redenomination risk) ενδεχομένως να αυξηθεί περαιτέρω» επισημαίνει η ΕΚΤ.
Οι υψηλότερες αποδόσεις χρέους για τα ευάλωτα κράτη της ευρωζώνης θα μπορούσαν στη συνέχεια να παρασύρουν και τον ιδιωτικό τομέα και να πλήξουν τις τράπεζες που αντιμετωπίζουν ήδη σημαντικές απώλειες.
Ο πρώτος κίνδυνος θα μπορούσε να είναι μια σειρά εταιρικών υποβαθμίσεων, κάτι που θα περιορίσει την πρόσβαση της πραγματικής οικονομίας στη χρηματοδότηση.
Οι υποβαθμίσεις σε μη επενδυτική βαθμίδα είναι αναπόφευκτες, αναγκάζοντας κάποιους, όπως τα συνταξιοδοτικά funds ή τους ασφαλιστές, να πωλήσουν.
Σύμφωνα, όμως, με την ΕΚΤ, η αγορά για τα ομόλογα υψηλής απόδοσης είναι σχετικά μικρή γι' αυτό και θα μπορούσε να πυροδοτηθεί ένα sell off στα ομόλογα.
«Η πανδημία έχει προκαλέσει μια από τις πιο απότομες οικονομικές συρρικνώσεις στην ιστορία, αλλά τα μέτρα που ελήφθησαν έχουν αντιστρέψει τη χρηματοοικονομική κατάρρευση.
Ωστόσο, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στις προοπτικές κερδοφορίας των τραπεζών και τα μεσοπρόθεσμα δημόσια οικονομικά έτσι ώστε το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα να μπορεί να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομική ανάκαμψη» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Luis de Guindos.
«Καθώς ο κορωνοϊός εξαπλωνόταν παγκοσμίως στα τέλη Φεβρουαρίου, οι χρηματοοικονομικές αγορές είδαν δραματικές απώλειες στις τιμές των assets, απότομες αυξήσεις στη μεταβλητότητα και γενικότερη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών.
Κάποιες αντιδράσεις των αγορών ενισχύθηκαν από την ανάγκη τα επενδυτικά funds να πωλήσουν τα assets ώστε να καλύψουν τις μεγάλες εκροές.
Η αντίδραση των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως, κυρίως οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ για αγορές assets ευρείας κλίμακας συνέβαλε στη σταθεροποίηση των συνθηκών στις αγορές» επισημαίνει η ΕΚΤ.

Οι επιπτώσεις στις τράπεζες

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, όλες οι χώρες της ευρωζώνης ανακοίνωσαν δημοσιονομικά πακέτα για να μετριάσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Αυτά τα δημοσιονομικά μέτρα θα μπορούσαν να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη.
Ειδικότερα, θα μπορούσαν να βοηθήσουν πολλές εταιρείες που τώρα αντιμετωπίζουν προβλήματα ταμειακών ροών.
Όσον αφορά το μέλλον, η σχετική αύξηση των επιπέδων κρατικού χρέους θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει επανεκτίμηση του κρατικού κινδύνου από τους συμμετέχοντες στην αγορά και να αναζωπυρώσει τις πιέσεις σε πιο ευάλωτα κράτη.
Αν και έχουν στηριχθεί με σημαντική αύξηση του κεφαλαίου και της ρευστότητας μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, οι αποτιμήσεις των τραπεζών μειώθηκαν σε χαμηλά επίπεδα και τα κόστη χρηματοδότησης αυξήθηκα.
Αυτό είχε αντανάκλαση τόσο στις οικονομικές προοπτικές όσο και στην πολύ μεγαλύτερη αβεβαιότητα σχετικά με το outlook των κερδών των τραπεζών της ευρωζώνης και της ποιότητας των assets τους.
Αντικατοπτρίζοντας τις αλλαγές στις προσδοκίες των εταιρικών κερδών και την ασθενέστερη παραγωγή εισοδήματος σε νέες επιχειρήσεις, η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων για τις τράπεζες της ευρωζώνης το 2020 αναμένεται τώρα να είναι σημαντικά χαμηλότερη από ό,τι πριν την πανδημία.
Οι τράπεζες θα πρέπει να επωφεληθούν από τη δράση των εποπτικών αρχών σε ολόκληρη την ευρωζώνη για χαλάρωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων και την παροχή μεγαλύτερης λειτουργικής ευελιξίας στις τράπεζες για τη διατήρηση της ροής πιστώσεων προς την οικονομία.
Επιπλέον, η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ συνέστησε στις τράπεζες να αποφεύγουν προσωρινά την πληρωμή μερισμάτων ή την επαναγορά μετοχών, ενισχύοντας την ικανότητά τους να απορροφούν ζημίες και να αποφεύγουν την απομόχλευση.
Αυτά τα κεφαλαιακά μέτρα αναμένεται να παραμείνουν σε ισχύ έως ότου τεκμηριωθεί η οικονομική ανάκαμψη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης