Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rutte: Μόνο ως δάνειο η οποιαδήποτε βοήθεια από την ΕΕ - Όχι στην αμοιβαιοποίηση χρεών

Rutte: Μόνο ως δάνειο η οποιαδήποτε βοήθεια από την ΕΕ - Όχι στην αμοιβαιοποίηση χρεών
Μόνο ως δάνειο θα πρέπει να δοθεί βοήθεια από την ΕΕ, σύμφωνα με τον Ολλανδό πρωθυπουργό
"Μόνο ως δάνειο" πρέπει να δίδεται η οποιαδήποτε βοήθεια, επανέλαβε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Mark Rutte, αναφορικά με τη γερμανογαλλική πρόταση για δημιουργία ευρωπαϊκού Tαμείου Aνασυγκρότησης προκειμένου να περιοριστούν οι συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού στην οικονομία της ΕΕ.
"Απορρίπτουμε την αμοιβαιοποίηση χρεών", ξεκαθάρισε, κατά την διάρκεια ψηφιακής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, και ζήτησε εκ νέου μεταρρυθμίσεις σε κάποιες νοτιοευρωπαϊκές χώρες ώστε να μπορούν, όπως είπε, να ξεπεράσουν μια επόμενη κρίση "χωρίς βοήθεια".
"Χρειαζόμαστε ένα ταμείο έκτακτης βοήθειας προκειμένου να δώσουμε ώθηση στην ανάκαμψη.
Πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να προβλέπει δάνεια, χωρίς αμοιβαιοποίηση των χρεών", επέμεινε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, η οποία ανήκει στους "τέσσερις οικονόμους" της ΕΕ, μαζί με την Αυστρία, την Δανία και την Σουηδία.
Από την πλευρά του, ο Armin Laschet, ο οποίος είναι και υποψήφιος πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει τελικά κοινή λύση στην ΕΕ και στήριξε την πρόταση που κατέθεσαν η καγκελάριος Angela Merkel και ο πρόεδρος Emmanuel Macron.
"Η Ολλανδία και η Γερμανία θα είναι οι ίδιες και πάλι ισχυρές, όταν και η Ιταλία, η Ελλάδα ή η Πορτογαλία είναι επίσης ισχυρές".
Σε ό,τι αφορά τα σύνορα μεταξύ Ολλανδίας και Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας ενόψει του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος, που ήταν και το βασικό θέμα στην ατζέντα της διαδικτυακής "συνάντησης", οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν ότι οι πολίτες θα μπορούν να περάσουν τα σύνορα μόνον εάν έχουν να επιδείξουν κράτηση σε ξενοδοχείο.
"Τώρα δεν είναι ο καιρός να πηγαίνει κανείς διακοπές έτσι απλά, χωρίς κράτηση", δήλωσε ο κ. Rutte, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να βασιζόμαστε στην "καλή τύχη", αλλά θα πρέπει να εξακολουθήσουμε να είμαστε προσεκτικοί.
Και οι δύο πάντως επισήμαναν πόσο σημαντικό ήταν να παραμείνουν τα σύνορα ανοιχτά ακόμη και στην κορύφωση της πανδημίας του κορωνοϊού.
"Είναι εύκολο να κλείσει κανείς (τα σύνορα), αλλά το άνοιγμα είναι περίπλοκη διαδικασία", εξήγησε ο Armin Laschet.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης