Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Τα χειρότερα έπονται για το παγκόσμιο εμπόριο - Πτώση 40% το 2020

Capital Economics: Τα χειρότερα έπονται για το παγκόσμιο εμπόριο - Πτώση 40% το 2020
Οι ανεπτυγμένες χώρες δέχθηκαν ισχυρότερο πλήγμα έναντι των αναδυόμενων
Τα χειρότερα έπονται για το παγκόσμιο εμπόριο, εκτιμούν οι αναλυτές της Capital Economics, οι οποίοι τοποθετούν την πτώση του όγκου στο 40%, εάν το παγκόσμιο ΑΕΠ συρρικνωθεί με ρυθμό 6% το 2020.
Δεδομένου ότι το lockdown εφαρμόστηκε στις περισσότερες χώρες τον Μάρτιο, η συρρίκνωση κατά 1,4% στον όγκο του παγκόσμιου εμπορίου φαίνεται αρκετά χαμηλή.
Ωστόσο, τα στοιχεία για το παγκόσμιο εμπόριο βελτιώθηκαν από την απότομη ανάκαμψη στην Κίνα.
Σε γενικές γραμμές, οι ανεπτυγμένες χώρες δέχθηκαν ισχυρότερο πλήγμα έναντι των αναδυόμενων.
Ιδιαίτερα αρνητική ήταν η επίδοση στην Ευρωζώνη, με τις εξαγωγές να υποχωρούν 7,7%.
Η συρρίκνωση του παγκοσμίου εμπορίου θα ήταν πολύ μεγαλύτερη εάν δεν είχε συνεισφέρει η άνοδος 12% στις εξαγωγές από την Κίνα.
Παρά το γεγονός ότι οι αναλυτές αναμένουν ανάκαμψη του παγκοσμίου εμπορίου στο β΄εξάμηνο του 2020, οι κίνδυνοι παραμένουν καθοδικοί.
Όπως εξηγούν οι αναλυτές, ενώ οι υποδείκτες των Flash PMIs του Μαϊου ανέκαμψαν από τα ιστορικά χαμηλά του Απριλίου, παρέμειναν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, γεγονός που καταδεικνύει ότι η όποια ανάκαμψη στη δραστηριότητα θα είναι σταδιακή.
Την ίδια ώρα, η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αυξάνει το ρίσκο της επιβολής νέων δασμών ή άλλων μέτρων, γεγονός που θα επιδεινώσει την εμπορική δραστηριότητα.
Image

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης