Τελευταία Νέα
Speculator

Η… πατέντα αποζημίωσης των μελών του ΔΣ του ΟΛΘ και η εκτίναξη του κόστους

tags :
Η… πατέντα αποζημίωσης των μελών του ΔΣ του ΟΛΘ και η εκτίναξη του κόστους
Ένα νέο μοντέλο αποζημίωσης των μελών του ΔΣ φαίνεται ότι έχει εισαγάγει ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης
Αποζημιώσεις άνευ φόρων και ασφαλιστικών εισφορών ύψους 446 χιλιάδων ευρώ για το 2019
Ένα νέο μοντέλο αποζημίωσης των μελών του ΔΣ φαίνεται ότι έχει εισαγάγει ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης μετά τη σύμβαση παραχώρησης.
Μοντέλο το οποίο έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξησης της σχετικής δαπάνης αλλά και ταυτόχρονα έχει απαλλάξει από ασφαλιστικές εισφορές καταβολή φόρων τα εννέα μέλη του ΔΣ της εταιρίας.
Ειδικότερα όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις «δεν καταβάλλεται αμοιβή-αποζημίωση στα μέλη του Δ.Σ. ανά συνεδρίαση, παρά μόνο κάλυψη των εξόδων μετακίνησης και παραμονής για την συμμετοχή των μελών στις συνεδριάσεις του Δ.Σ της Εταιρείας».
Τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά; Σημαίνει ότι τα μέλη του ΔΣ του ΟΛΘ πηγαίνουν τιμολόγια και αποδείξεις ως έξοδα παραμονής και μετακίνησης και λαμβάνουν τα αντίστοιχα ποσά.
Ποσά που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα καθώς το 2019 ανήλθαν σε 446.000 ευρώ από 373 χιλιάδες το 2018 και 171 χιλιάδες το 2017.
Πριν την ιδιωτικοποίηση αποζημίωση ανά συνεδρίαση των μελών του ΔΣ έως το Μάρτιο του 2018 ανερχόταν στο ποσό των: € 171,92 με ανώτατο όριο συνεδριάσεων 3 ανά μήνα.
Δηλαδή το κάθε μέλος ΔΣ λάμβανε έως 516 ευρώ το μήνα ή 6000 το χρόνο κατ ανώτερο για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις.
Δηλαδή τα 9 σημερινά μέλη του ΔΣ θα είχαν λαμβάνει για το 2019 λόγω συμμετοχής τους στις συνεδριάσεις κατ’ ανώτερο το ποσό των 54.000 ευρώ ενώ σήμερα το ποσό αυτό έχει εννεαπλασιαστεί.
Επιπλέον κάθε μέλος ΔΣ του ΟΛΘ κατά μέσο όρο το 2019 ξόδεψε περί τις 50.000 ευρώ για να παρασταθεί στις συνεδριάσεις που έγιναν ο αριθμός των οποίων δεν αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις.
Σημειώνεται ότι δεν είναι γνωστό ποια από τα μέλη ΔΣ συνδέονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας και λαμβάνουν και άλλες αμοιβές.
Πάντως τα διευθυντικά στελέχη το 2019 έλαβαν το ποσό των 1,793 εκ ευρώ από 856 χιλιάδες δηλαδή υπερδιπλάσιο ποσό χωρίς να υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες δεν ήταν ανάλογα αυξημένες προφανώς διότι οι περισσότεροι εκ των διευθυντικών στελεχών είχαν είχαν ήδη υπερβεί το ανώτατο όριο αμοιβής επί της οποίας επιβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές.
Σε κάθε περίπτωση οι παραπάνω αμοιβές που καταβλήθηκαν στα μέλη ΔΣ και τα διευθυντικά στελέχη το 2019 ήταν υψηλότερες κατά περίπου 1 εκ ευρώ γεγονός που είχαν ως συνέπεια τα καθαρά μετά από φόρους κέρδη του ΟΛΘ να παραμείνουν σχεδόν αμετάβλητα και να διαμορφωθούν σε 16,452 εκ ευρώ από 16,398 εκ ευρώ.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης