Τελευταία Νέα
Πολιτική

Υπερέβη και τις πιο θετικές προσδοκίες που είχαν στην κυβέρνηση η τελική πρόταση της Κομισιόν

Υπερέβη και τις πιο θετικές προσδοκίες που είχαν στην κυβέρνηση η τελική πρόταση της Κομισιόν
Το πακέτο των 750 δισ. ευρώ που προτείνει η Κομισιόν είναι πρόταση τομή στην  ιστορία της ΕΕ και από αυτό η Ελλάδα θα μπορεί να λάβει 22,5 δισ. σε επιχορηγήσεις και περίπου 9,5 σε δάνεια, ποσό που ισοδυναμεί με το ένα έκτο του ΑΕΠ της χώρας πέρυσι
Η τελική πρόταση της Κομισιόν για ταμείο Ανάκαμψης από την οικονομική κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων, 500 δισ. σε επιχορηγήσεις και άλλα 250 δισ. ευρώ σε δάνεια, αποτελεί ένα γενναίο βήμα.
Το πακέτο των 750 δισ. ευρώ που προτείνει η Κομισιόν είναι καθώς φαίνεται, πρόταση τομή στην  ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από αυτό η Ελλάδα θα μπορεί να λάβει 22,5 δισ. σε επιχορηγήσεις και περίπου εννιάμισι σε δάνεια, ποσό που ισοδυναμεί με το ένα έκτο του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της χώρας πέρυσι.
Σε κάθε περίπτωση, ήταν μια πρόταση πέραν πάσης προσδοκίας και παρότι στην κυβέρνηση την προσδοκούσαν αυτή την πρόταση, δεν θεωρούσαν ότι θα ήταν εν τέλει τόσο γενναιόδωρη.
Μάλιστα, τις προηγούμενες μέρες μιλούσαν για κονδύλια που θα μπορούσε να αντλήσει η Ελλάδα από αυτό τον μηχανισμό, το Ταμείο Ανάκαμψης, της τάξης των οκτώ με δέκα δισ. ευρώ, που με τα πλέον αισιόδοξα σενάρια έφταναν τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ.
Μάλιστα, ο Έλληνας αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκαϊ, έκανε λόγο για ένα επιπρόσθετο ΕΣΠΑ για τη χώρα μας που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Υπό το πρίσμα αυτό, όπως εξήγησε, για τα επόμενα επτά χρόνια θα έχουμε τους πόρους του ταμείου Ανάκαμψης και δίπλα σε αυτά θα υπάρξουν άλλα τόσα, που είναι το κανονικό ελληνικό ΕΣΠΑ για την επόμενη επταετία.
«Οι πόροι, δηλαδή, που θα έχει η χώρα στη διάθεσή της για τα επόμενα επτά χρόνια θα είναι ουσιαστικά διπλάσιοι σε σχέση με το παρελθόν» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός πάντως δεν πανηγύρισε, ίσως γιατί περιμένει και την τυπική επιβεβαίωση, ίσως και γιατί είναι και στον χαρακτήρα του.
Ωστόσο, στην τηλεδιάσκεψη που διοργανώθηκε από το  Miller Center του Πανεπιστημίου της Virginia και το Ινστιτούτο Brookings, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανακοίνωση της Κομισιόν, λέγοντας ότι είναι ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα το οποίο αποκαλούμε Ταμείο Ανάκαμψης.
Η Ελλάδα θα είναι μία από τις χώρες που θα ωφεληθούν σημαντικά από αυτό» τόνισε ενώ πρόσθεσε πως «αυτό που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι απλά θετικό για την Ελλάδα, αλλά για το Ευρωπαϊκό εγχείρημα στο σύνολό του».
Βεβαίως, μιλούσε με Αμερικανούς και τους είπε ότι «γνωρίζετε, ότι η Ε.Ε. δεν έχει προχωρήσει ποτέ προς τα εμπρός με απολύτως γραμμικό τρόπο, υπάρχουν περίοδοι παράλυσης που ακολουθούνται από μεγάλα άλματα, ίσως αυτό να είναι μία ευκαιρία.
Ελπίζω είπε ο πρωθυπουργός, «ότι είναι ευκαιρία να κάνουμε κάτι πραγματικά τολμηρό, το οποίο κατά κάποιο τρόπο αναζωογονεί το Ευρωπαϊκό εγχείρημα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης