Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στα αζήτητα 240 δισ. αναζητούν υποψηφίους να τα πάρουν αλλά κανείς δεν ενδιαφέρεται !!! - Περιθωριοποιείται ο ESM και λόγω Ελλάδας

Στα αζήτητα 240 δισ. αναζητούν υποψηφίους να τα πάρουν αλλά κανείς δεν ενδιαφέρεται !!! - Περιθωριοποιείται ο ESM και λόγω Ελλάδας
Το βασικό σενάριο είναι ότι καμία χώρα δεν θα πάρει δάνεια από τον ESM
Υπάρχουν 240 δισεκ. κεφάλαια που περιμένουν τα κράτη να τα πάρουν και κανείς δεν ενδιαφέρεται.
Η Κύπρος που ανέφερε ότι θα εξέταζε την Προληπτική Πιστωτική Γραμμή έκανε πίσω λέγοντας ότι δεν είναι της παρούσης, μπορεί να εξεταστεί στο μέλλον.
Τα 240 δισεκ. τα χορηγεί ο ESM ο Μόνιμος Μηχανισμός Σταθερότητας, ο μηχανισμός που δημιουργήθηκε για να στηρίξει τις οικονομίες της ευρωζώνης.
Είναι όμως ο ίδιος μηχανισμός που εξάντλησε την αυστηρότητα του στην Ελλάδα, μαζί με την Commission και το ΔΝΤ.
Ο ESM έδωσε κεφάλαια αλλά τα κεφάλαια, συνδέονταν πάντα με μνημόνια, με αυστηρή λιτότητα.
Ο ESM λοιπόν λόγω της κρίσης του κορωνοιού και του σοκ που προκλήθηκε δήλωσε την παρουσία του, αναφέροντας ότι είναι εδώ να δώσει 240 δισεκ. για την Υγεία χωρίς μνημονιακούς όρους.
Μάλιστα ο Regling για να πείσει την Ελλάδα την δελέασε λέγοντας ότι εάν πάρει την Προληπτική Πιστωτική Γραμμή θα εξοικονομήσει 800 εκατ στα 10 χρόνια από λιγότερους τόκους.
Για να πείσει ο ESM τα κράτη να πάρουν τις Προληπτικές Πιστωτικές Γραμμές ανέφερε ότι τα επιτόκια που θα δοθούν τα δάνεια θα είναι 0% ή περίπου 0,10% πραγματικά χαμηλό για την Ελλάδα, την Ιταλία, Ισπανία…που δανείζονται υψηλότερα.
Παρ΄ όλα αυτά κανείς δεν ενδιαφέρεται και όσοι ενδιαφέρονταν… στρέφουν το ενδιαφέρον τους στις επιδοτήσεις και στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Γιατί όμως τα 240 δισεκ. του ESM είναι στα αζήτητα;


1)Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με την συμπεριφορά του ESM στην Ελλάδα, όσα δάνεια δόθηκαν είχαν μνημονιακούς όρους, δηλαδή λιτότητα.
Πολλές χώρες θεωρούν ότι προσφυγή στον ESM είναι κάτι τοξικό ή κάτι μιαρό ή κάτι ταπεινωτικό.
Επίσης ανησυχούν ότι ενώ δεν εμπεριέχονται μνημονιακοί όροι… μπορεί να εμφανιστούν στο μέλλον.
2)Ο ESM δίνει δάνεια μόνο για την Υγεία, ενώ οι χώρες έχουν ανάγκη για την οικονομία και τις επιχειρήσεις.
Ο ESM δίνει δάνεια αλλά διευκρινίζει οτιδήποτε άλλο από την Υγεία σημαίνει κλασική Προληπτική Γραμμή δηλαδή ECCL δηλαδή μνημόνιο.
3)Το Ταμείο Ανάκαμψης ήρθε για να υπερκεράσει, αμφισβητήσει και περιθωριοποιήσει τον ESM.
Μεταξύ της σταθερότητας που πουλάει ο ESM και της ανάπτυξης που πουλάει το Ταμείο Ανάκαμψης όλες οι χώρες θα πάνε στο Ταμείο Ανάκαμψης που θα στηρίξει οικονομία και επιχειρήσεις έστω και σε βάθος 4ετίας.

Ο ESM πληρώνει τα μνημόνια που τον συνοδεύουν, 240 δισεκ. είναι ορφανά και κανείς δεν τα θέλει.
Το βασικό σενάριο είναι ότι καμία χώρα δεν θα πάρει δάνεια από τον ESM 
Μόνο ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας πρότεινε να πάρει η Ελλάδα Προληπτική Πιστωτική Γραμμή κατά ένα παράδοξο τρόπο.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης