Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ν. Κορέα: Σε ιστορικά χαμηλά μείωσε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα λόγω κορωνοϊού, στο 0,5% από 0,75%

Ν. Κορέα: Σε ιστορικά χαμηλά μείωσε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα λόγω κορωνοϊού, στο 0,5% από 0,75%
Η Τράπεζα της Κορέας εκτιμά ότι η οικονομία της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 0,2% για το σύνολο του 2020
Σε νέα μείωση του βασικού της επιτοκίου προχώρησε σήμερα (28/5) η Κεντρική Τράπεζα της Νότιας Κορέας, σε μία προσπάθειά της να μετριάσει το πλήγμα του κορωνοϊού στην οικονομία, η οποία αναμένεται να συρρικνωθεί για πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια.
Ειδικότερα, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Bank of Korea αποφάσισε να μειώσει το βασικό επιτόκιο στο 0,5% από 0,75% προηγουμένος, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που υιοθέτησε η Τράπεζα το τρέχον σύστημα νομισματικής πολιτικής το 1999.
Μάλιστα, η σχετική απόφαση έρχεται μόλις δύο μήνες μετά από την πρώτη έκτακτη μείωση των επιτοκίων που πραγματοποίησε η Τράπεζα της Κορέας μετά το 2008.
Παράλληλα, η Τράπεζα υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για το 2020, προβλέποντας ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,2% έναντι προβλέψεων για ανάπτυξη 2,1% τον Φεβρουάριο, ενώ ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 0,3% έναντι 1% προηγουμένως.
Μειώνοντας το κόστο δανεισμού, η τράπεζα αποσκοπεί στο να περιορίσει τη μεταβλητότητα στις αγορές και να ενισχύσει την άντληση χρημάτων προς στην οικονομία, με ορισμένους αναλυτές να διευκρινίζουν ότι δεν είναι ακόμα σαφές εάν τα παραδοσιακά εργαλεία νομισματικής πολιτικής θα είναι αποτελεσματικά αυτή την περίοδο, καθώς η πανδημία έχει πλήξει τόσο την προσφορά όσο και τη ζήτηση.
«Η πτώση στις εξαγωγές και την μεταποιητική παραγωγή θα αντισταθμίσει την πιθανή ανάκαμψη στην κατανάλωση και την παραγωγή του κλάδου υπηρεσιών, οπότε είναι πιθανό να καταλήξουμε σε μία αρνητική τριμηνιαία ανάπτυξη του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο», σχολίασε ο αναλυτής της SG Securities στη Σεούλ, Oh Suk-tae.
Τον περασμένο μήνα η Τράπεζα της Κορέας δήλωσε ότι η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,4% για το πρώτο τρίμηνο του 2020, γεγονός που αποτελεί τη χειρότερη τριμηνιαία συρρίκνωση από τα τέλη του 2008, με την εγχώρια κατανάλωση και τις εξαγωγές να δέχονται ισχυρό πλήγμα λόγω των περιοριστικών μέτρων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης