Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συνεχίζεται η καλή επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας απέναντι στον κορωνοϊό - Παραμένει στοίχημα ο τουρισμός - Στους 175 οι νεκροί

Συνεχίζεται η καλή επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας απέναντι στον κορωνοϊό - Παραμένει στοίχημα ο τουρισμός - Στους 175 οι νεκροί
Με αγωνία αναμένεται και το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών από την 1η Ιουνίου
(upd) Στην ανάκαμψη του τουρισμού, η πορεία του οποίου θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και το βάθος της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας το 2020, εστιάζει το βλέμμα της η κυβέρνηση, ενθαρρυμένη από την εξαιρετική πορεία της χώρας όσον αφορά την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού.
Με τους ειδικούς επιστήμονες να επιβεβαιώνουν καθημερινά πως η επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι από τις καλύτερες στην Ευρώπη καθώς και ότι τα πρόσφατα «ανοίγματα» της οικονομίας δεν επηρέασαν αρνητικά την πορεία του ιού, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για το «άνοιγμα» του τουρισμού ιδιαίτερα από τις 15/6 όταν και αναμένεται να ανοίξουν τα χερσαία σύνορα της χώρας και να επιτραπούν οι πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Αυτό θα είναι και το μεγάλο βήμα, το οποίο θα συνοδευτεί την ίδια ημέρα και από το άνοιγμα των εποχικών καταλυμάτων και πλέον θα απομένει η 1η Ιουλίου, όταν και θα γίνονται πλέον ελεύθερα οι πτήσεις από και προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας.
Συνεπώς το κύριο μέλημα της κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες είναι το κομμάτι του τουρισμού, με τους επιστήμονες να επισημαίνουν πως είναι μεγάλο στοίχημα το άνοιγμα της κίνησης από το εξωτερικό, καθώς θεωρούν ότι είναι πολύ πιθανό ανάμεσα στους ταξιδιώτες να υπάρχουν και κρούσματα του κορωνοϊού.
Σε αυτήν την περίπτωση, είναι ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας το κατά πόσο το κράτος και το υγειονομικό σύστημα της χώρας θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αυτά τα κρούσματα και να αποτρέψουν τυχόν διασπορά του ιού που θα μπορούσε να καταστεί καταστροφική για τις μικρές κοινωνίες των νησιών.
Πέρα από τον τουρισμό, το ενδιαφέρον στρέφεται και στο επικείμενο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών από την ερχόμενη Δευτέρα 1/6, αν και οι επιστήμονες εμφανίζονται ιδιαίτερα καθησυχαστικοί, επισημαίνοντας πως αυτή τη στιγμή η επιδημία είναι υπό έλεγχο στην χώρα.

Έκθεση Παρατηρητηρίου COVID-19: Εδραιώνεται η καλή επιδημιολογική πορεία της Ελλάδας παρά την άρση των μέτρων

Στη διαπίστωση ότι εδραιώνεται η καλή επιδημιολογική πορεία της Ελλάδας όσον αφορά τον κορωνοϊό παρά την άρση των περιοριστικών μέτρων και την αυξημένη κινητικότητα των πολιτών καταλήγει η δεύτερη έκθεση του Παρατηρητηρίου Covid 19 της κυβέρνησης, η οποία αναφέρεται στην περίοδο 20 – 27 Μαΐου.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων μειώθηκε στα 6 κρούσματα ανά ημέρα, μια σημαντική μείωση σε σχέση με την πρώτη έκθεση αναφοράς.
Ο μέσος όρος του αριθμού των ασθενών σε ΜΕΘ κυμάνθηκε στο 19 και ο μέσος όρος του αριθμού των θανάτων διολίσθησε στο 1.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο ρυθμός διπλασιασμού τόσο των κρουσμάτων όσο και των θανάτων ανήλθε στις 56 και 48 μέρες αντίστοιχα, σημειώνοντας πρόσθετη επιβράδυνση σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα.
Παράλληλα, παγιώνεται ο υψηλός αριθμός ημερησίων τεστ περί τις 3.000 ως κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών.
Το πλήθος των τεστ ανά χίλιους κατοίκους αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, από 13,04 σε 14,87.
Δεδομένης της τρέχουσας εξάπλωσης του ιού στη χώρα με Rt (αποτυπώνει τον πραγματικό αριθμό αναπαραγωγής των κρουσμάτων) μικρότερο του 0,5, το πλήθος των διενεργούμενων τεστ είναι αρκετά υψηλό.
Πιο συγκεκριμένα, στην Ελλάδα διενεργούνται 530,73 τεστ ανά θετικό κρούσμα (στοιχεία 25/5), όταν π.χ. στην Αυστρία το αντίστοιχο νούμερο είναι 138,48, με τη διασπορά να ισοδυναμεί με 0,6 κρούσματα και 4,52 θετικά κρούσματα ανά ημέρα και ανά εκατομμύριο κατοίκους αντίστοιχα.
 
Αύξηση σημείωσε η μετάβαση σε πάρκα

Η κινητικότητα του πληθυσμού ενισχύθηκε περαιτέρω σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σε όλο το φάσμα της κοινωνικής δραστηριότητας σε σχέση με τον Απρίλιο, εκτός από τον παραμονή στην κατοικία που είδε τη μείωση να αγγίζει το 9%.
Μεγαλύτερη αύξηση σημείωσε η μετάβαση σε πάρκα με 74%.
Ακολούθησαν η μετάβαση σε καταστήματα με 25% και για είδη α’ ανάγκης όπως τα τρόφιμα και τα φάρμακα με 14%.
Η χρήση με τα ΜΜΜ παρέμεινε σταθερή στο συν 24%.
Παρότι, ένα σημαντικό κομμάτι της τηλε-εργασίας παρέμεινε σε ισχύ, το άνοιγμα συγκεκριμένων καταστημάτων ενίσχυσε τη μετάβαση σε χώρους εργασίας κατά 20%.
Συνολικά η πληθυσμιακή κινητικότητα σε σχέση με τον Απρίλιο ενισχύθηκε κατά 25%, με μόνο την τελευταία εβδομάδα να σημειώνεται μια περαιτέρω αύξηση κατά 2%.
Η κινητικότητα του πληθυσμού αποτυπώνεται και στα στοιχεία του ΟΑΣΑ όπου σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση προόδου σημειώνεται μια πρόσθετη αύξηση κατά 23% στις επικυρώσεις με συνέπεια στις 25/5 να καταγράφεται μείωση σε σχέση με πέρυσι κατά 48%, έναντι 71% μια εβδομάδα νωρίτερα.

Δείκτες οικονομικής δραστηριότητας

Σε ό,τι αφορά πρόδρομους δείκτες οικονομικής δραστηριότητας, συντηρείται μια σημαντική πτώση σε κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που πλέον παγιώνεται περί το 8% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο από την αρχή του έτους μέχρι την τρέχουσα ημερομηνία.
Αξίζει όμως να σημειωθεί πως ήδη από τα μέσα Μαΐου η μείωση κατανάλωσης έχει περιοριστεί σε μονοψήφια νούμερα με διαρκώς καθοδική τάση, με συνέπεια πλέον η ζήτηση να προσεγγίζει την περσινή ως εβδομαδιαία μεταβολή.
Ο όγκος των ηλεκτρονικών συναλλαγών για το τρίμηνο Μαρτίου-Απριλίου-Μαΐου έχει εμφανίσει αύξηση 9% σε σχέση με πέρυσι, ενώ μόνο για το Μάιο μέχρι στιγμής η αύξηση διαμορφώνεται στο 16%.
Τα ποσοστά αυτά επιβεβαιώνουν τα ευρήματα της πρώτης έκθεσης προόδου του Παρατηρητηρίου, όπου γινόταν λόγος για μια διαφαινόμενη και σημαντική επαύξηση του όγκου των ηλεκτρονικών συναλλαγών και μια γενικότερη μεταστροφή των πολιτών προς τα ηλεκτρονικά κανάλια από τα μετρητά.
Η τάση αυτή δείχνει να παγιώνεται.
Η αύξηση στον όγκο των ηλεκτρονικών συναλλαγών συνοδεύτηκε με περαιτέρω μείωση στην αξία τους.
Συγκεκριμένα, η αξία μειώθηκε κατά -1,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα Μαρτίου-Απριλίου-Μαΐου.
Το ποσοστό αυτό βρισκόταν οριακά στο 0% στην προηγούμενη έκθεση προόδου, γεγονός που ισοδυναμεί με αξιοσημείωτη συρρίκνωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών εντός του Μαΐου.
Ειδικότερα εξ όσων φαίνεται κατά το Μάιο η αξία των συναλλαγών έχει μειωθεί κατά 9% σε σχέση με πέρυσι.
Ενδεχομένως, το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς να έχει επιφέρει έναν αντίκτυπο στην αξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών που προς το παρόν δεν έχει αποτυπωθεί και θα απαιτηθούν πρόσθετα δεδομένα για να διαπιστωθεί κατά πόσο η μειωτική αυτή τάση αναστρέφεται ή διατηρείται.
Η μεταστροφή των καταναλωτικών δαπανών αποτυπώνεται και στα στοιχεία για ηλεκτρονικές συναλλαγές από τις συστημικές τράπεζες.
Συγκεκριμένα για την περίοδο μεταξύ 23 Μαρτίου, οπόταν επιβλήθηκαν τα αυστηρά μέτρα περιορισμού, ως 21 Μαΐου 2020 και σε σύγκριση πάντα με την αντίστοιχη περσινή, διαπιστώνεται μείωση 17% στο ύψος της διατραπεζικής δαπάνης μέσω mobile, internet banking, καθώς και κάρτες.
Συνεπώς, διαπιστώνεται μια περαιτέρω επιδείνωση αυτής της μείωσης κατά 3%, με τον ποσοστό του Μαΐου να διαμορφώνεται μέχρι στιγμής στο -7,5% σε σχέση με τον περσινό.

Θεοχάρης (υπ.Τουρισμού): Θα ελέγχονται υγειονομικά από τις 15/6 όσοι έρχονται στην Ελλάδα – Κανένας φόβος για τα νησιά

Τη θέση ότι από τις 15 Ιουνίου θα ελέγχονται υγειονομικά όποιοι έρχονται στην Ελλάδα διατύπωσε ο υπουργός Τουρισμού, Χ. Θεοχάρης, ο οποίος διέψευσε ότι θα υπάρξουν «άσπρες» και «μαύρες» λίστες χωρών από τις οποίες η χώρα μας θα δέχεται ή θα απορρίπτει τουρίστες.
«Ό,τι ακούγεται για τέτοια σενάρια είναι λανθασμένο, γιατί δεν έχει αποφασίστηκε τίποτε ακόμα» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Θεοχάρης, ο οποίος αναφέρθηκε στα τρία «κλειδιά» για τη φετινή τουριστική σεζόν.
«Από τις 15 Ιουνίου θα ελέγχονται υγειονομικά όποιοι έρχονται στην Ελλάδα
Τα πρωτόκολλα θα προστατεύουν τους τουρίστες
Ενισχύονται οι δομές υγείας για καλύτερη διαχείριση τυχόν περιστατικών» είπε ο υπ.Τουρισμού, ο οποίος τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας φόβος για τα νησιά, αφού «ενισχύεται το σύστημα υγείας εκεί που έχουμε τουρίστες», ενώ συμπλήρωσε πως όπως «έκλεισαν» τα νησιά με τις συμβουλές των γιατρών, έτσι και θα ανοίξουν».
Ο κ.Θεοχάρης υποστήριξε ότι η αξιολόγηση των νησιών «ήταν για τις ανάγκες και όχι για την επικινδυνότητα του καθενός» και  τόνισε πως σκοπός είναι η ενίσχυση των πιο αδύναμων με τεστ, με νοσοκομειακό προσωπικό και με πρωτόκολλο γρήγορης μεταφοράς τυχόν περιστατικού.
«Όλη η Ελλάδα θα έχει την ίδια δυνατότητα ανταπόκρισης περιστατικών», είπε ο κ.Θεοχάρης, αναφερόμενος τόσο στη συνεργασία που υπάρχει με το υπουργείο Υγείας, όσο και το σχεδιασμό σε επιχειρησιακό κομμάτι που περιλαμβάνει το ΕΚΑΒ, την Πολιτική Προστασία και το Λιμενικό.

Τι προβλέπεται σε περίπτωση θετικού κρούσματος

Όπως είπε ο κ.Θεοχάρης, κάθε κατάλυμα άνω των 50 κλινών θα έχει γιατρό, ενώ υποστήριξε πως όσοι έχουν ανάγκη, θα μπορούν να επικοινωνήσουν με γιατρό που αναγνωρίζεται από το υπουργείο μέσω τηλεϊατρικής και βίντεο κλήσης, και στην περίπτωση που κάποιος είναι ύποπτος για κρούσμα κορωνοϊού, θα υποβάλλεται σε γρήγορο τεστ, με το αποτέλεσμα να βγαίνει σε λίγες ώρες.
Ο κ.Θεοχάρης είπε ότι αν κάποιος βγει θετικός, θα απομονώνεται σε άλλο δωμάτιο και το δωμάτιο που έμενε θα απολυμαίνεται, χωρίς να υπάρχει επίπτωση για την ξενοδοχειακή μονάδα.
Αναφορικά με τη στήριξη του εσωτερικού τουρισμού, αν και ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι αφορά μόλις το 10% του ελληνικού τουρισμού, με τον εξωτερικό να αποτελεί το 90% του τουρισμού και την οικονομία μας να χρειάζεται το συνάλλαγμα, έδωσε το περίγραμμα της ΚΥΑ που αναμένεται σύντομα.
Πρόκειται για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», το οποίο θα υλοποιείται με δωροεπιταγή και εκπτώσεις στη διαμονή.
Δεύτερον, το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ, επίσης 30 εκατομμυρίων ευρώ και εταιρικά voucher ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Κικίλιας (υπ.Υγείας): Ετοιμαζόμαστε για το δεύτερο κύμα – Υπάρχει ρίσκο στο άνοιγμα

Τη θέση ότι το υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται ήδη για το δεύτερο κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού για το οποίο προειδοποιούν οι επιστήμονες διατύπωσε ο υπ.Υγείας, Β. Κικίλιας, ο οποίος κατέστησε σαφές πως δεν έχουν διαχωριστεί τα ελληνικά νησιά σε λιγότερο ή περισσότερο επικίνδυνα.
«Οι επιστήμονες μας λένε ότι θα υπάρχει δεύτερο κύμα.
Την ένταση και το πώς θα έρθει στη χώρα μας, μένει να τα δούμε.
Εμείς υποχρεούμαστε να ετοιμαστούμε για όλα τα σενάρια.
Τον Ιανουάριο προβλέψαμε τι έρχεται, γι’ αυτό το αντιμετωπίσαμε με επιτυχία» είπε μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha ο κ.Κικίλιας, ο οποίος με αφορμή πληροφορίες περί διαχωρισμού των νησιών σε «ζώνες επικινδυνότητας» όσον αφορά την έλευση των τουριστών, υποστήριξε ότι «το υπουργείο Υγείας έχει ένα ενιαίο σύστημα διαχείρισης και πρωτοκόλλων για όλα τα νησιά μας.¨
«Όπως αντιμετωπίσαμε την κατάσταση τον χειμώνα και την άνοιξη, έτσι θα κάνουμε και το καλοκαίρι.
Φυσικά και δεν υπάρχουν ζώνες επικίνδυνες, λιγότερο και περισσότερες» υπογράμμισε ο κ.Κικίλιας, ο οποίος αναφορικά με το ρίσκο που μπορεί να έχει η άρση των περιοριστικών μέτρων, είπε ότι υπάρχει ρίσκο και ότι «είναι προφανές ότι όλα κρίνονται εκ τους αποτελέσματος».
«Ο πρώτος κύκλος προστασίας από τον κορωνοϊό στέφθηκε με επιτυχία.
Δεν μπορούμε να κρατήσουμε τον κόσμο για πάντα μέσα στο σπίτι του και την οικονομία στο φρένο.
Αυτή είναι η φυσιολογική ζωή.
Η επιστροφή σε αυτήν γίνεται λελογισμένα και με κανόνες.
Αυτή τη σχέση που έχουμε χτίσει με την κοινωνία, θέλουμε να τη συνεχίσουμε και να τη δυναμώσουμε» είπε ο κ.Κικίλιας.

Ανοίγουν δημοτικά και νηπιαγωγεία την 1η Ιουνίου, μαθήματα έως τις 26/6 – Δεν θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα

Την ερχόμενη Δευτέρα 1 Ιουνίου ανοίγουν τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγία και οι παιδικοί σταθμοί, τα οποία θα λειτουργήσουν έως τις 26/6.
Βάσει των όσων έχουν ανακοινωθεί, την πρώτη εβδομάδα δεν θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα σχολεία, αν και η υπ.Παιδείας, Νίκη Κεραμέως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναξιολόγησης της απόφασης αυτής.
Τα τμήματα θα λειτουργούν με έως 15 μαθητές και με 1,5 μέτρο απόσταση.
Αν υπερβαίνουν τους 15 μαθητές θα λειτουργούν εκ περιτροπής, δηλαδή τη μια εβδομάδα Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή την επόμενη εβδομάδα Τρίτη – Πέμπτη, ενώ αν δεν υπερβαίνουν τους 15 θα λειτουργούν καθημερινά.
Παράλληλα, προβλέπονται διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες και απαγόρευση λειτουργίας των σχολείων, ενώ η χρήση μάσκας θα είναι προαιρετική για τους δασκάλους, ενώ δεν θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα σχολεία.

Έως τις 31/7 οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί

Με τους ίδιους κανόνες με τα δημοτικά θα λειτουργήσουν και οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί από την 1η Ιουνίου.
Δηλαδή θα λειτουργούν εκ περιτροπής σε αίθουσες που μπορούν να φιλοξενήσουν έως 15 παιδιά, ενώ εάν σε μόνιμη καθημερινή βάση ο αριθμός των παιδιών είναι λιγότερος από 15, τότε η λειτουργία τους θα είναι καθημερινή.
Τα ίδια ισχύουν και για τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.
Οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν έως τις 31 Ιουλίου, ενώ νεότερες ανακοινώσεις θα γίνουν το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου, οπότε η επιτροπή θα αξιολογήσει τα νέα δεδομένα.

Στους 175 οι νεκροί από κορωνοϊό - τρία νέα κρούσματα - Στα 2.906 συνολικά

Τρία νέα κρούσματα του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας ανακοίνωσε χθες 28/5 το υπουργείο Υγείας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.906, εκ των οποίων το 55,2% αφορά άνδρες.
Image
Από αυτά, 630 (21,7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.658 (57,1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επίσης 16 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Image
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 4 (25.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 81,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Παράλληλα  102 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Image
Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 175 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Οι 52 (29,7%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 94,9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Έχουν συνολικά ελεγχθεί 170.467 κλινικά δείγματα.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης