Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Χρηματιστήριο Ενέργειας: Αισιοδοξία για έναρξη των κοινών τεστ στις 22/6 – Λύσεις «αντίδοτο» στην αβεβαιότητα με την General Electric

tags :
Χρηματιστήριο Ενέργειας: Αισιοδοξία για έναρξη των κοινών τεστ στις 22/6 – Λύσεις «αντίδοτο» στην αβεβαιότητα με την General Electric
Εφικτή η έναρξη των νέων χονδρεμπορικών αγορών στα μέσα Σεπτεμβρίου, με επικρατέστερη ημερομηνία τις 17/9 για την εισήγηση των Δ.Σ. των ΕΧΕ και ΑΔΜΗΕ
Προχωρά η υλοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων της Αγοράς Εξισορρόπησης, παρά την ανατροπή του χρονοδιαγράμματος που προκλήθηκε από την αιφνίδια αποχώρηση από την Ελλάδα του προσωπικού της General Electric, λόγω του κορωνοϊού.
Έτσι, ακόμη και με την εξ αποστάσεως συνδρομή των τεχνικών του αναδόχου του έργου, ο ΑΔΜΗΕ προχωρά τις δοκιμές για τον έλεγχο ολοκλήρωσης του μέρους των πληροφοριακών συστημάτων που αφορούν τη συμμετοχή των «παικτών» στην Αγορά Εξισορρόπησης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόοδος που έχει επιτευχθεί καθιστά βάσιμη και από τους δύο Διαχειριστές του Χρηματιστηρίου (δηλαδή το Χρηματιστήριο Ενέργειας και τον ΑΔΜΗΕ) την έναρξη στις 22 Ιουνίου των κοινών τεστ από τους «παίκτες» όλου του ψηφιακού οικοσυστήματος.
Επομένως, αν από τα κοινά τεστ δεν προκύψει κάποιο αναπάντεχο τεχνικό πρόβλημα, το οποίο θα καθυστερήσει το επόμενο στάδιο προετοιμασίας, τότε το dry run θα μπορέσει να ξεκινήσει στις αρχές Αυγούστου. Προϋπόθεση γι’ αυτό θα αποτελέσει επίσης ο βαθμός συμμετοχής των «παικτών» της αγοράς στα κοινά τεστ, η οποία είναι απαραίτητα για τη μετάβαση στη μεταγενέστερη φάση.

Δυνατότητα «παράκαμψης» της μη φυσικής παρουσίας της GE

Την ίδια στιγμή, έως τώρα παραμένει αβέβαιος ο χρόνος έλευσης των τεχνικών της General Electric, καθώς η εταιρεία δεν έχει δεσμευθεί επίσημα για το πότε θα επιστρέψουν τα κλιμάκιά της στην Ελλάδα. Όπως είναι φυσικό, το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει καθυστέρηση στην ανάπτυξη τμήματος των συστημάτων της Αγοράς, ενώ δημιουργεί αβεβαιότητα στις προθεσμίες των επομένων σταδίων μέχρι την έναρξη του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους των Διαχειριστών, εξετάζονται ήδη εναλλακτικές λύσεις που θα μπορούσαν να «παρακάμψουν» την απουσία των τεχνικών της GE. Επομένως, ακόμη και στην απευκταία περίπτωση που μετατεθεί για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα η επιστροφή του προσωπικού του αναδόχου, θα ήταν και πάλι εφικτό να ολοκληρωθούν τα παραπάνω συστήματα, ώστε να επιτευχθεί τεχνική ετοιμότητα του Χρηματιστηρίου εντός του Αυγούστου.

Τηλεδιάσκεψη ΥΠΕΝ, ΡΑΕ, ΕΧΕ και ΑΔΜΗΕ

Η τεχνική προετοιμασία της μετάβασης στις νέες αγορές συζητήθηκε σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες (28/5) με συμμετοχή του ΥΠΕΝ, της ΡΑΕ, του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του ΑΔΜΗΕ. Κατά την τηλεδιάσκεψη, συμφωνήθηκε να καταρτισθεί εισήγηση των Διαχειριστών προς το ΥΠΕΝ, για το νέο χρονοδιάγραμμα έναρξης του Target Model. Η εισήγηση θα εγκριθεί από τα Δ.Σ. των δύο εταιρειών, βάσει της οποίας θα εκδοθεί η νέα αντίστοιχη υπουργική απόφαση.
Εκτίμηση και των δύο Διαχειριστών είναι πως, ακόμη και υπό τις υφιστάμενες ιδιάζουσες συνθήκες, η «πρεμιέρα» των νέων αγορών είναι εφικτό να γίνει στα μέσα Σεπτεμβρίου, κάτι που θα προβλέπεται στην εισήγηση. Επικρατέστερη ημερομηνία παραμένει η 17η Σεπτεμβρίου, όπως έχει ήδη γράψει το Worldenergynews.

Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr
πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης