Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις στο πετρέλαιο εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια ζήτηση - Στο -1,8% και τα 33 δολ. ανά βαρέλι το αμερικανικό WTI

Πιέσεις στο πετρέλαιο εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια ζήτηση - Στο -1,8% και τα 33 δολ. ανά βαρέλι το αμερικανικό WTI
Το Brent υποχωρεί κατά -1,6% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 35,4 δολ. ανά βαρέλι
(upd2) Πτώση καταγράφει το πετρέλαιο, μετά την άνοδο που σημειώθηκε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς τα τελευταία στοιχεία για τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ έδειξαν ότι η ανάκαμψη της ζήτησης ενδέχεται να μην είναι τόσο άμεση όσο προέβλεπαν αρχικά οι αναλυτές.
Παράλληλα, η επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ και Κίνας προκαλεί ανησυχίες για το ενδεχόμενο ενός νέου εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις δύο χώρες, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει περαιτέρω τη διαδικασία εξισορρόπησης στην αγορά ενέργειας.
- Το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου 2020 για το Brent καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,64% στα 35,44 δολ. ανά βαρέλι, υποχωρώντας ενδοσυνεδριακά ακόμα και κατά -3%.
- Η τιμή για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Ιουλίου 2020 υποχωρεί κατά -1,87% στα 33,08 δολ. ανά βαρέλι, με τις ενδοσυνεδριακές απώλειες να αγγίζουν νωρίτερα το -3,4%.
Το Brent και το αμερικανικό WTI ενισχύθηκαν χθες κατά +1,6% και +2,7% αντίστοιχα, παραμένοντας σε τροχιά ώστε να καταγράψουν την πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα ανόδου.
Image
Image

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληρφοριών Ενέργειας, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 7,9 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 22 Μαΐου, την ίδια στιγμή μάλιστα που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί πτώση κατά 1,9 εκατ. βαρέλια.
Μάλιστα, τα στοιχεία της EIA επιβεβαίωσαν σε μεγάλο βαθμό τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, το οποίο ανέφερε άνοδο των αποθεμάτων κατά 8,7 εκατ. βαρέλια.
Ωστόσο, τα αποθέματα στο Cushing της Οκλαχόμα κατέγραψαν περαιτέρω πτώση, και συγκεκριμένα κατά -3,4 εκατ. βαρέλια, στα 53,46 εκατ. βαρέλια συνολικά, ενώ η παραγωγή πετρελαίου υποχώρησε κατά 100 χιλ. βαρέλια, στα 11,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Παράλληλα, τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 724 χιλ. βαρέλια, στα 255 εκατ. βαρέλια συνολικά, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί άνοδος κατά 100 χιλ. βαρέλια.
Όσον αφορά τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου, σημειώθηκε αυξήση κατά 5,5 εκατ. βαρέλια, στα 164,33 εκατ. βαρέλια συνολικά, γεγονός που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το 2017.



«Η αργία για την Ημέρα Μνήμης στις ΗΠΑ δεν έφερε τους Αμερικανούς αυτοκινητιστές στους δρόμους όπως ήλπιαζαν πολλοί ταύροι της αγοράς», ανέφεραν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της RBC Capital Markets.
Από την πλευρά τους, οι αναλυτές της KPMG δήλωσαν ότι «τα στοιχεία δε φάνηκε να δείχνουν την αισιοδοξάι που βλέπουμε στην αγορά», διευκρινίζοντας ότι «οι τιμές οτυ πετρελαίου δείχνουν περισσότερη αισιοδοξία απ' ό,τι αισθανόμαστε ειλικρινά στον κλάδο».
Πλέον, η προσοχή των επενδυτών αρχίζει να στρέφεται σταδιακά προς τη συνάντηση των χωρών του OPEC+, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι περικοπές στην παραγωγή θα συνεχιστούν με την τρέχουσα μορφή τους και μετά τον Ιούνιο του 2020.
«Το ράλι εξακολουθεί να έχει τα πόδια του, αλλά εάν υπάρξει κάποια απόκλιση σε παράγοντας όπως είναι η επιστροφή της ζήτησης ή η μείωση της παραγωγής, δεδομένου του πόσο υψηλή είναι η παγκόσμια προσφορά, αυτό θα μπορούσε ακόμα να αλλάξει», αναφέρει η Tradition Energy.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης