Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Ο κορωνοϊός διαστρεβλώνει τους οικονομικούς δείκτες των χωρών

ΔΝΤ: Ο κορωνοϊός διαστρεβλώνει τους οικονομικούς δείκτες των χωρών
Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι χωρίς αξιόπιστα δεδομένα, οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να αξιολογήσουν το ακριβές πλήγμα του κορωνοϊού στην κοινωνία και την οικονομία
Για το ενδεχόμενο οι βασικοί οικονομικές δείκτες να είναι στρεβλωμένοι και ίσως λιγότερο ακριβείς, ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού, προειδοποιεί το ΔΝΤ.
«Τα ακριβή και επίκαιρα οικονομικά δεδομένα είναι κρίσιμα για τη λήψη αποφάσεων, κυρίως κατά τη διάρκεια μιας κρίσης.
Αλλά η πανδημία του COVID-19 έχει διαταράξει την παραγωγή πολλών βασικών στατιστικών στοιχείων» αναφέρεται το ΔΝΤ σε άρθρο που έχει δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του.
Η νόσος του κορωνοϊού, επίσημα γνωστή ως COVID-19 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην κινεζική πόλη Ουχάν τον τελευταίο Δεκέμβριο.
Από τότε έχει μολύνει περίπου 5,8 εκατ. ανθρώπους και σκότωσε περισσότερους από 360.000 παγκοσμίως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Johns Hopkins University.
«Χωρίς αξιόπιστα δεδομένα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν μπορούν να εκτιμήσουν πόσο σοβαρά βλάπτει η πανδημία τους ανθρώπους και την οικονομία, ούτε μπορούν να παρακολουθούν σωστά την ανάκαμψη», αναφέρεται σε άρθρο τριών μελών του τμήματος στατιστικής του ΔΝΤ.
Σημειώνεται ότι η δημοσίευμα του ΔΝΤ έρχεται σε μια περίοδο όπου πολλές χώρες δημοσιοποιούν στοιχεία για το ΑΕΠ για το α' τρίμηνο του 2020, όταν ο κορωνοϊός άρχισε να εξαπλώνεται.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ένα κρίσιμο εμπόδιο στην παραγωγή αξιόπιστων και έγκαιρων οικονομικών στατιστικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι τα μέτρα του lockdown που έχουν κρατήσει το προσωπικό των εθνικών στατιστικών υπηρεσιών στο σπίτι.
«Για παράδειγμα, ο υπολογισμός των τιμών λιανικής συχνά απαιτεί φυσικές επισκέψεις σε καταστήματα, αλλά αυτό δεν είναι δυνατό προς το παρόν σε πολλές χώρες», εξήγησε το Ταμείο.
«Ομοίως, η έρευνα των επιχειρήσεων σχετικά με την παραγωγή και τα επενδυτικά τους σχέδια είναι δύσκολη καθώς πολλές έχουν κλείσει προσωρινά ή απλά δεν έχουν τους πόρους για να απαντήσουν σε στατιστικά ερωτηματολόγια», πρόσθεσε.
Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει ο κίνδυνος τα δεδομένα για τις τιμές και την παραγωγή να είναι καθυστερημένα ή να είναι βασισμένα σε μερική πληροφόρηση.
Η συνεχιζόμενη πανδημία έχει επίσης επισημάνει τη σημασία των συχνά ενημερωμένων δεδομένων που επιτρέπουν στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να λαμβάνουν «τις πιο ενημερωμένες αποφάσεις», αναφέρει το Ταμείο.
Πολλές παραδοσιακά στατιστικά στοιχεία «δεν είναι αρκετά ενημερωμένα για να είναι χρήσιμα αυτή τη στιγμή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης