Ακάθεκτος σε Λατινική Αμερική ο κορωνοϊός, προβληματισμός στις ΗΠΑ - Ξεπέρασαν τους 361 χιλ. οι νεκροί, στα 5,9 εκατ. τα κρούσματα

Ακάθεκτος σε Λατινική Αμερική ο κορωνοϊός, προβληματισμός στις ΗΠΑ - Ξεπέρασαν τους 361 χιλ. οι νεκροί, στα 5,9 εκατ. τα κρούσματα
Διπλασιασμό των θανάτων από την επιδημία του κορωνοϊού στη Μόσχα ανακοίνωσε η Ρωσία - Κανένας θάνατος και κανένα κρούσμα στην Κίνα το τελευταίο 24ωρο
(upd4) Την εφιαλτική του πορεία συνεχίζει ανά τον κόσμο ο κορωνοϊός με τη Λατινική Αμερική να βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας, τη στιγμή εξακολουθούν να καταγράφονται χιλιάδες θάνατοι στις ΗΠΑ, οι οποίες ξεπέρασαν το συμβολικό όριο των 100.000 θανάτων.
Πάντως και παρά τα αρνητικά μηνύματα και τις συγκρίσεις με άλλες μελανές ιστορίες της αμερικανικής ιστορίας (είναι χαρακτηριστικό πως οι θάνατοι από τον κορωνοϊό υπερβαίνουν τον αριθμό των Αμερικανών που σκοτώθηκαν συνολικά στον πόλεμο της Κορέας, τον πόλεμο του Βιετνάμ και την πόλεμο των ΗΠΑ στο Ιράκ από το 2003-2011), οι Πολιτείες των ΗΠΑ ανοίγουν τις οικονομίες τους, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την πόλη της Νέας Υόρκης, η οποία προετοιμάζεται για την επαναλειτουργία μέρους της οικονομίας της από τα μέσα Ιουνίου.
Σε κάθε περίπτωση το βαρύτερο πλήγμα αυτή τη στιγμή το δέχεται η Λατινική Αμερική, καθώς Βραζιλία, Περού και Χιλή ανακοινώνουν καθημερινά ρεκόρ σε κρούσματα και θανάτους ενώ ανησυχητικά είναι και τα μηνύματα που έρχονται από τη Ρωσία, καθώς οι Αρχές της Μόσχας διπλασίασαν τον αριθμό των θανάτων που έχουν προκληθεί από τον κορωνοϊό.
Την ίδια στιγμή η Ευρώπη επιχειρεί να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς με το κύριο βάρος να δίνεται στην επανεκκίνηση του τουρισμού (για παράδειγμα η Κροατία άνοιξε τα σύνορά της με 10 ευρωπαϊκά κράτη), η Κίνα ανακοίνωσε πως το τελευταίο 24ωρο δεν αναφέρθηκε ούτε ένα κρούσμα, αν και χθες ο πρωθυπουργός Li Keqiang υποστήριξε πως η επιδημία του κορωνοϊού δεν έχει τελειώσει ακόμα στην χώρα του ενώ στη Νότια Κορέα, αποφασίστηκε να ξανακλείσουν περισσότερα από 200 σχολεία, τα οποία είχαν αρχίσει να επαναλειτουργούν καθώς καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός νέων κρουσμάτων ύστερα από δύο μήνες και πλέον.
Υπό αυτά τα δεδομένα, είναι σαφές ότι ο ιός εξακολουθεί να διασπείρεται σε διάφορα σημεία του πλανήτη, με τους επιστήμονες και τους ειδικούς να επισημαίνουν πως η όποια άρση των περιοριστικών μέτρων θα πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά, έτσι ώστε να μην υπάρξει άμεσα ένα δεύτερο κύμα κορύφωσης των κρουσμάτων.
Μόνη οριστική λύση στο οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, θα υπάρξει με την ανακάλυψη του εμβολίου, το οποίο όμως αργεί ακόμα.
Αυτή τη στιγμή, εκτιμάται πως τα υποψήφια εμβόλια κατά του κορωνοϊού ανέρχονται σε 124, εκ των οποίων τα 10 έχουν περάσει στην επόμενη φάση, αυτή της κλινικής αξιολόγησης σε ανθρώπους, την ώρα που ο ΠΟΥ συγκρατεί τις προσδοκίες, επιβεβαιώνοντας πως δεν υπάρχουν στοιχεία για την ευεργετική δράση της υρδροξυχλωροκίνης, με τους ειδικούς και τους επιστήμονες να επιβεβαιώνουν από πλευράς τους πως στο καλύτερο σενάριο θα χρειαστούν 12 με 18 μήνες προκειμένου να είναι διαθέσιμο το εμβόλιο.
Βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 5,8 εκατομμύρια και οι νεκροί τους 360.000 ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε πάνω από 2,42 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 5.844.499
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 361.119
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 1.721.926 και σε νεκρούς με 101.621
- Δεύτερη παγκοσμίως σε νεκρούς η Βρετανία με 37.919 θανάτους με 270.508 κρούσματα
- Τρίτη σε νεκρούς παγκοσμίως η Ιταλία με 33.142 και 231.732 κρούσματα
- Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Βραζιλία με 438.238 και 26.754 νεκρούς
- Τρίτη παγκοσμίως η Ρωσία με 387.623 και 4.374 νεκρούς
- Πέμπτη σε κρούσματα η Ισπανία με 237.906 και 27.119 νεκρούς
- Στους 28.665 οι νεκροί στη Γαλλία, 186.364 τα κρούσματα
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 180.458 και οι νεκροί σε 8.450
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 7.627 και τα κρούσματα σε 143.849
- Στην Ινδία τα κρούσματα ανέρχονται σε 165.799 και οι νεκροί σε 4.711
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 269 ενώ τα κρούσματα στα 11.402
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 82.995 κρούσματα και 4.634
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 16.598 ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 881
- Στους 9.388 οι θάνατοι στο Βέλγιο και στα 57.849 τα κρούσματα
- Στα 7.173 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 30.796 στην Ελβετία που μετρά και 1.919 θανάτους
- Στην Ελλάδα έφτασαν τους 175 οι νεκροί
- Στους 4.461 οι νεκροί στην Τουρκία, 160.979 τα κρούσματα
Image
ΗΠΑ: Αυξάνονται οι νεκροί, ξεπέρασαν τους 101 χιλ. – Ανοίγει η Νέα Υόρκη

Με αμείωτη ένταση εξακολουθεί να εξαπλώνεται η επιδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, όπου το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν άλλοι 1.297 θάνατοι με αποτέλεσμα το σύνολο των θανάτων να ξεπεράσει ακόμα και τους 101 χιλιάδες και να φτάσει στους 101.617.
Σημειώνεται πως χθες Πέμπτη 28/5 οι ΗΠΑ έσπασαν το όριο των 100.000 θανάτων σηματοδοτώντας το τεράστιο πλήγμα που έχει επιφέρει ο ιός στην αμερικανική κοινωνία.
Από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν και αναφέρθηκε το πρώτο κρούσμα, έως σήμερα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα υπολογίζονται σε περισσότερα από 1,72 εκατομμύρια, αριθμός που είναι μακράν ο υψηλότερος στον πλανήτη.
Το γεγονός αυτό ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος επικρίνεται τόσο για τη στάση που τήρησε απέναντι στην αντιμετώπιση του ιού όσο και για τις παντελώς άστοχες εκτιμήσεις του για το πώς θα κινηθεί η επιδημία, το αποδίδει στο μεγάλο αριθμό τεστ που έχουν διεξαχθεί στις  ΗΠΑ και τα οποία ξεπερνούν τα 15,6 εκατομμύρια.
Πάντως και παρά τα ιδιαίτερα υψηλά αυτά νούμερα, ειδικοί – ανάμεσα τους και ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την πανδημία, Anthony Fauci – επισημαίνουν πως οι επίσημοι απολογισμοί είναι πιθανότατα κατώτεροι από τον πραγματικό.
Την ίδια στιγμή πάντως, η Νέα Υόρκη ετοιμάζεται να επαναλειτουργήσει την οικονομία της καθώς ο δήμαρχος Bill de Blasio ανακοίνωσε τα πρώτα βήματα για το άνοιγμα της πιο πυκνοκατοικημένης πόλης των ΗΠΑ και την επιστροφή περίπου 400.000 ανθρώπων στην εργασία τους.
Ο De Blasio ανακοίνωσε ότι η πρώτη φάση του ανοίγματος πρόκειται να πραγματοποιηθεί τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου, κάτι που συμβαδίζει και με το ομοσπονδιακό σχέδιο, και να επικεντρώνεται σε τέσσερις τομείς: στις κατασκευές, στη μεταποίηση, στους χονδρεμπόριο και στο λιανικό εμπόριο.
«Είμαστε σε θέση να αρχίσουμε να μιλάμε για το άνοιγμα πραγμάτων βήμα – βήμα, φάση – φάση» υποστήριξε ο De Blasio.
Πάντως, τα εστιατόρια και τα μπαρ θα παραμείνουν κλειστά, αν και θα μπορούν να κάνουν delivery και takeaway, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιτραπεί η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των επιχειρήσεων αυτών.
Υπενθυμίζεται πως η Νέα Υόρκη αποτελεί την πλέον πληγείσα περιοχή των ΗΠΑ, καθώς μετρά τουλάχιστον 20.000 νεκρούς, τη στιγμή πάντως που ολοένα και περισσότερες περιοχές της Πολιτείας της Νέας Υόρκης ανοίγουν τις οικονομίες και τις κοινωνικές δραστηριότητες τους.
Image
Εκτός ελέγχου ο κορωνοϊός στη Λατινική Αμερική – Ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων σε Βραζιλία, Περού, Χιλή

Εκτός ελέγχου παραμένει η κατάσταση στη Λατινική Αμερική λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν νέα ρεκόρ σε κρούσματα και θανάτους σε Βραζιλία, Περού και Χιλή.
Στη Βραζιλία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι κατέγραψε 26.417 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης σε 24 ώρες, αριθμός άνευ προηγουμένου, γεγονός που αύξησε το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 σε 438.238.
Η Βραζιλία νωρίτερα αυτόν τον μήνα πέρασε στη δεύτερη θέση σε αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό στον πλανήτη, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.
Ο αριθμός των θυμάτων της COVID-19 αυξήθηκε κατά 1.156.
Το σύνολο των θανάτων έφθασε τους 26.754.
Αυτός ο ημερήσιος απολογισμός πλησίασε τον χειρότερο (1.188 νεκροί στις 21/5) που έχει καταγραφεί έως σήμερα στη Βραζιλία.
Εξίσου δραματική είναι η κατάσταση και στο Περού, όπου το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν άλλοι 116 θάνατοι με το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται σε 4.099.
Παράλληλα καταγράφηκαν 5.874 νέες μολύνσεις με το σύνολο των κρουσμάτων να ξεπερνά τα 141.000.
Το σύστημα υγείας του Περού έχει κορεστεί, καθώς στα νοσοκομεία έχουν εισαχθεί 8.395 ασθενείς, ενώ η οικονομία έχει παραλύσει σε μεγάλο βαθμό λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση.
Το Περού είναι η χώρα όπου καταμετράται ο τρίτος υψηλότερος αριθμός θυμάτων της πανδημίας, πίσω μόνο από τη Βραζιλία και το Μεξικό.
Αλλά και στην Χιλή, οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη 28/5 ότι κατέγραψαν νέο θλιβερό ρεκόρ θανάτων εξαιτίας της COVID-19 μέσα σε 24 ώρες, με 49 ασθενείς να υποκύπτουν, γεγονός που αύξησε τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας σε 890 νεκρούς επί συνόλου 86.943 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Δεδομένου ότι ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται, η κυβέρνηση αποφάσισε την παράταση των περιοριστικών μέτρων για μια επιπλέον εβδομάδα στην πρωτεύουσα Σαντιάγο, η οποία είναι η βασική εστία της πανδημίας στη Χιλή, καθώς εκεί καταγράφεται το 80% των μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό.
Το επίπεδο πληρότητας των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας φθάνει το 90% στην πρωτεύουσα, παρουσίασε ελαφριά μείωση λόγω της διακομιδής ασθενών σε νοσοκομεία άλλων περιοχών.
Σε εθνικό επίπεδο, η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ εκτιμάται από τις υγειονομικές αρχές ότι ανέρχεται στο 86%.
Εν τω μεταξύ, στο Μεξικό οι υγειονομικές αρχές γνωστοποίησαν χθες Πέμπτη 28/5 ότι κατέγραψαν 447 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 3.377 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 τις τελευταίες 24 ώρες.
Συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε 9.044 ενώ έχουν αναφερθεί 81.400 κρούσματα μόλυνσης.
Image
Τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία

Τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα είναι η Ρωσία, η οποία εξακολουθεί να βλέπει τον αριθμό των μολύσεων και των θανάτων να αυξάνεται καθημερινά παρά τις διαβεβαιώσεις των ρωσικών αρχών πως τα χειρότερα έχουν περάσει και ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει σταθεροποιηθεί.
Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα 29/5 ότι 232 θάνατοι από τον νέο κορονοϊό καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, ένα ημερήσιο ρεκόρ που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των θανάτων στους 4.374.
Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν 8.572 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους στα 387.623, που είναι ο τρίτος μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βραζιλία.
Συγκεκριμένα, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.142 ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 379.000.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι αρχές στη Μόσχα διπλασίασαν τον αριθμό των θανάτων λόγω της επιδημίας για τον Απρίλιο.
Συγκεκριμένα, ανακοίνωσαν πως το σύνολο των θανάτων στη Μόσχα ανέρχεται σε 1.561, από 639 που είχαν ανακοινωθεί αρχικά, τη στιγμή πάντως που διατυπώνονται έντονες επιφυλάξεις για το κατά πόσο ο αριθμός των θυμάτων που αναφέρει η Ρωσία ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Πάνω από 165.000 τα κρούσματα στην Ινδία

Προβληματισμό προκαλεί στις αρχές της Ινδίας ο αυξανόμενος ρυθμός κρουσμάτων και θανάτων από την επιδημία του κορωνοϊού παρά το γεγονός ότι το γενικό lockdown έχει παραταθεί έως τα τέλη Μαΐου.
Το σύνολο των κρουσμάτων ανέρχεται σε 165.799 και οι θάνατοι σε 4.7114 τη στιγμή που φαίνεται πως η επιδημία δεν επιβραδύνεται παρά το lockdown που έχει επιβληθεί εδώ κι εβδομάδες στη χώρα. 
Επισήμως, η Ινδία παρέτεινε την ισχύ των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζει ως την 31η Μαΐου, όμως οι κυβερνήσεις πολλών ομόσπονδων κρατών κατέστησαν σαφές πως θα επιτρέψουν στις εταιρείες που βρίσκονται στις δικές τους δικαιοδοσίες να επαναλειτουργήσουν.
Σημειώνεται πάντως πως από τις 25/5 άρχισαν και πάλι οι εσωτερικές πτήσεις στην Ινδία, στις οποίες οι επιβάτες θα είναι υποχρεωμένοι να φοράνε μάσκα.
Αν και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν επιβάλλει καραντίνα στους ταξιδιώτες μετά τις πτήσεις, κάποια κρατίδια έχουν υιοθετήσει δικά τους περιοριστικά μέτρα, προκαλώντας σύγχυση στους πολίτες.
Από την πλευρά της η ινδική εταιρεία διαχείρισης σιδηροδρόμων ανακοίνωσε ότι τις επόμενες 10 ημέρες θα επιστρατεύσει επιπλέον 2.600 τραίνα για να βοηθήσει τους περίπου 3,5 εκατομμύρια εργάτες που έχουν εγκλωβιστεί σε κρατίδια μακριά από τα σπίτια τους, να επιστρέψουν σε αυτά.

Χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα και επανεκκινεί η Ευρώπη

Στην άρση πολλών περιοριστικών μέτρων προχωρούν μια σειρά από ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία βλέπουν τα κρούσματα και τα θύματα από την επιδημία του κορωνοϊου να μειώνονται διαρκώς.
Η Ιταλία, η οποία μετρά 33.142 νεκρούς, άνοιξε από τη Δευτέρα 18/5 καφέ μπαρ, εστιατόρια, κουρεία και τα κομμωτήρια σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας ενώ παράλληλα οι πολίτες μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα στις περιφέρειες στις οποίες ζουν.
Από τις 25/5 άνοιξαν τα γυμναστήρια, οι πισίνες και τα water park.
Σημειώνεται ότι οι μετακινήσεις θα είναι ελεύθερες από τις 3 Ιουνίου σε όλη την χώρα, ενώ από την ίδια ημέρα η Ιταλία θα επιτρέπει την έξοδο και την είσοδο στην επικράτειά της, των πολιτών όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα.
Η Ισπανία η οποία μετρά 27.1197 νεκρούς, ήρε τα περιοριστικά μέτρα επιτρέποντας τις συναθροίσεις έως και 10 ατόμων καθώς και την επαναλειτουργία μπαρ και εστιατορίων, εφόσον διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα σε ανοιχτούς χώρους, ενώ από τις 25/5 άνοιξαν οι ταράτσες και τα πάρκα σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη που είχαν εξαιρεθεί από την άρση των περιοριστικών μέτρων
Σημειώνεται πως από τις 21/5 η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους τους πολίτες άνω των 6 ετών που κυκλοφορούν στους δρόμους και σε δημόσιους χώρους, εφόσον δεν μπορούν να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας των 2 μέτρων.
Στο Βέλγιο, άνοιξαν τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα μουσεία και οι ζωολογικοί κήποι, ενώ μια σειρά άρσης των περιοριστικών μέτρων ισχύει από χθες σε μια σειρά από ευρωπαϊκά κράτη, όπως στην Πορτογαλία, στη Δανία και στην Ιρλανδία.
Στη Μ. Βρετανία, με 37.919 νεκρούς, υπάρχει έντονη δημόσια συζήτηση και αντιδράσεις για την απόφαση της κυβέρνησης Johnson να ανοίξουν και πάλι από την 1η Ιουνίου τα δημοτικά σχολεία.
Ο πρωθυπουργός Boris Johnson ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιουνίου θα μπορούν να λειτουργήσουν οι ανοιχτές αγορές και εκθέσεις αυτοκινήτων στην Αγγλία ενώ σε δεύτερο στάδιο, πιθανώς στις 15 Ιουνίου, θα μπορούν να λειτουργήσουν και τα υπόλοιπα καταστήματα λιανικής πώλησης – μη βασικών αγαθών - σε κλειστούς χώρους και εμπορικά κέντρα, εφόσον τηρούνται οι κανόνες ασφάλειας και υγιεινής.
Στη Γαλλία, η οποία μετρά 28.655 νεκρούς, ήρθησαν κάποια περιοριστικά μέτρα στις 11/5, αν και πολλοί περιορισμοί παραμένουν καθώς όπως αναφέρουν οι επιστήμονες ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται στην χώρα.
Στη Γερμανία, όπου οι νεκροί ανέρχονται σε 8.450 έχει ήδη επιτραπεί η επαναλειτουργία των σχολείων και των περισσότερων καταστημάτων και επιχειρήσεων ενώ και δεδομένου ότι η επιδημία παραμένει υπό έλεγχο, η γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει στον προγραμματισμό της για το άνοιγμα της οικονομίας, όπως και να επιτρέψει τα ταξίδια προς 31 ευρωπαϊκά κράτη από τις 15 Ιουνίου.
Image
Πρώτο το Βέλγιο σε θανάτους ανά 100.000 κατοίκους

Αν και οι ΗΠΑ μετρούν τους περισσότερους θανάτους παγκοσμίως, το Βέλγιο είναι αυτό που βάσει του πληθυσμού του πληρώνει βαρύτερο τίμημα.
Το Βέλγιο με πληθυσμό 11,5 εκατομμύρια, μετρά 82 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, τη στιγμή που στις ΗΠΑ αντιστοιχούν 30 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους.
Παράλληλα, η Ισπανία μετρά 58 θανάτους ανά 100.000, η Μ. Βρετανία 56 θανάτους ανά 100.000 και η Ιταλία 55 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους.
Βέβαια, αν κοιτάξει κανείς την Πολιτεία της Νέας Υόρκης, την πλέον πληγείσα Πολιτεία των ΗΠΑ, θα διαπιστώσει πως οι θάνατοι προσεγγίζουν τους 150 ανά 100.000 κατοίκους, κάτι που δείχνει και τις μεγάλες διαφοροποιήσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Κίνα: Κανείς θάνατος, κανένα νέα κρούσμα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο

Αμετάβλητος παρέμεινε το τελευταίο 24ωρο ο αριθμός των θυμάτων και των κρουσμάτων από την επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα.
Όπως ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Υγείας, κανένα κρούσμα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα δεν αναφέρθηκε ως τα μεσάνυχτα χθες Πέμπτη 28/5.
Την προηγουμένη, είχαν ανακοινωθεί 2 νέα κρούσματα μόλυνσης.
Οι κινεζικές υγειονομικές αρχές κατέγραψαν 5 νέες περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων, από 23 την προηγουμένη.
Δεν αναφέρθηκε κανένας νέος θάνατος εξαιτίας της COVID-19.
Άλλοι τρεις ασθενείς βγήκαν από τα νοσοκομεία της χώρας, όπου ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται έχει μειωθεί πλέον σε 70.
Συνολικά, σύμφωνα με το ημερήσιο ενημερωτικό δελτίο του υπουργείου Υγείας της Κίνας, έχουν ιαθεί 78.291 ασθενείς.
Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κίνα ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 82.995 κρουσμάτων μόλυνσης.

Τα 10 από τα 124 υποψήφια εμβόλια που προηγούνται στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Στα 124 ανέρχονται τα υποψήφια εμβόλια κατά του κορωνοϊού όπως αναφέρουν σχετικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, εκ των οποίων τα 10 έχουν καταφέρει να περάσουν στην επόμενη φάση, αυτή της κλινικής αξιολόγησης σε ανθρώπους.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, από τα 10 εμβόλια, τα μισά είναι κινεζικά, τα τρία αμερικανικά, το ένα βρετανικό (της Οξφόρδης) και ένα είναι προϊόν διεθνούς συνεργασίας.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα 114 αυτά είναι ακόμα σε προκλινικό στάδιο, δηλαδή μελετώνται στο εργαστήριο και σε πειραματόζωα
Η ανάπτυξη των 124 εμβολίων γίνεται με οκτώ διαφορετικές τεχνολογίες ή φαρμακευτικές πλατφόρμες (RNA, DNA, αδρανοποιημένος ιός κ.ά.) ενώ εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη αποτελεί το ότι ο φαρμακευτικός κολοσσός Merck που έχει μεγάλη παράδοση στην ανάπτυξη εμβολίων και που μέχρι τώρα ήταν απών από τις εξελίξεις, ανακοίνωσε αιφνιδίως πως μπαίνει και αυτός στην κούρσα, ότι θα παράγει δύο διαφορετικά εμβόλια και ότι θα στηρίξει ένα αμερικανικό πειραματικό αντιικό φάρμακο του πανεπιστημίου Έμορι της Ατλάντα που ήδη δοκιμάζεται κλινικά στη Μ. Βρετανία.
Βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά, η Merck εξαγόρασε την αυστριακή εταιρεία βιοτεχνολογίας Themis Bioscience, η οποία έχει ξεκινήσει την ανάπτυξη ενός εμβολίου για τον κορωνοϊό ενώ το δεύτερο εμβόλιο εμβόλιο θα αναπτυχθεί σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό IAVI, με βάση την ίδια πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε στο εμβόλιο για τον Έμπολα.

ΠΟΥ: Δεν υπάρχουν στοιχεία για την ευεργετική δράση της υδροξυχλωροκίνης

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν δείχνουν πως η φαρμακευτική ουσία υδροξυχλωροκίνη έχει ευεργετική δράση, υποστηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αμφισβητώντας ευθέως την αποτελεσματικότητά της.
Όπως επεσήμανε εις εκ των επικεφαλής του Οργανισμού, ο δρ Mike Ryan, «δεν συνιστούμε ούτε τη χορήγηση ούτε τη λήψη της υδροξυχλωροκίνης ή της χλωροκίνης για την καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19, πέραν των στοχευμένων δοκιμών που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο επιστημονικών ερευνών».
Να σημειωθεί πως τις προηγούμενες ημέρες ο Οργανισμός ανακοίνωσε την αναστολή δοκιμών με τα εν λόγω φάρμακα σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό.
Η ανακοίνωση ήλθε συνεπεία μελέτης που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία ασθενείς που ελάμβαναν υδροξυχλωροκίνη αντιμετώπιζαν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου.
Εν προκειμένω αξίζει να επισημανθεί πως την ημέρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αμφισβητούσε την αποτελεσματικότητα του εν λόγω φαρμάκου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ανακοίνωνε ότι ολοκλήρωσε την προληπτική θεραπεία υδροξυχλωροκίνης.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS