Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mises institute: Η προπαγάνδα για τον κορωνοιό μιμείται την προπαγάνδα του πολέμου στο Ιράκ – Τελικά όλοι κατάλαβαν ότι η καραντίνα ήταν λάθος

Mises institute: Η προπαγάνδα για τον κορωνοιό μιμείται την προπαγάνδα του πολέμου στο Ιράκ – Τελικά όλοι κατάλαβαν ότι η καραντίνα ήταν λάθος
Όπως και οι αρχιτέκτονες του πολέμου στο Ιράκ έτσι και όσοι ενεπλάκησαν με τον κορωνοιό και την προπαγάνδα έχουν διαπράξει εγκλήματα.
Η προπαγάνδα για τον κορωνοιό μιμείται την προπαγάνδα του πολέμου αναφέρει σε ανάλυση του το Mises institute
Τελικά όλοι κατάλαβαν ότι η οικονομική καραντίνα ήταν μεγάλο λάθος
Κατά την περίοδο που οδήγησε στην εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003, η κυβέρνηση Bush και οι συνεργάτες της στα μέσα ενημέρωσης διεξήγαγαν μια αδιάκοπη εκστρατεία προπαγάνδας για να κερδίσουν πολιτική υποστήριξη για αυτό που αποδείχθηκε ένα από τα πιο καταστροφικά λάθη εξωτερικής πολιτικής στην αμερικανική ιστορία.
Σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα, με ένα εκατομμύριο νεκρούς Ιρακινούς και χιλιάδες νεκρούς Αμερικανούς στρατιώτες, εξακολουθούν οι ΗΠΑ να πληρώνουν για αυτό το λάθος.
Ο αντιπρόεδρος Dick Cheney, ο γενικός εισαγγελέας John Ashcroft, ο βοηθός γενικός εισαγγελέας John Yoo και ο υπουργός Άμυνας Donald Rumsfeld, ήταν βασικοί παίκτες πίσω από την προπαγάνδα - την οποία μπορούμε να ορίσουμε ως σκόπιμη χρήση πληροφοριών και παραπληροφόρησης για να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη υπέρ της στρατιωτικής δράσης. Το Ιράκ και ο πρόεδρός της χώρας Saddam Hussein ήταν φαινομενικά στο επίκεντρο, αλλά ο μεγαλύτερος στόχος τους ήταν να ξεκινήσουν ένα ευρύτερο και ανοιχτό «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».
Έτσι, δημιούργησαν μια αφήγηση χρησιμοποιώντας μια ποικιλία από μισές αλήθειες, ασαφείς υποθέσεις και απόλυτα ψέματα:

-Το Ιράκ και ο περιβόητος Hussein «ήταν πίσω», από τους Σαουδάραβες τρομοκράτες που ήταν υπεύθυνοι για επιθέσεις στις 11 Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ
-Ο Hussein και η κυβέρνησή του αποθηκεύουν ουράνιο και χημικά σε μια προσπάθεια ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.
-Ο Hussein συνδέθηκε με την al Qaeda.
-Το Ιράν κρύβεται στο παρασκήνιο ως χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, συντονίζει και διευκολύνει τις επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ σε συντονισμό με τη Hamas στην Λωρίδα της Γάζας.
-Hezbollah, al Qaeda και άλλες τρομοκρατικές ομάδες δούλευαν εναντίον των ΗΠΑ σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή σε μια σκοτεινή αλλά συντονισμένη προσπάθεια.
-Πρέπει να τα πολεμήσουμε εκεί, ώστε να μην τους πολεμήσουμε εδώ».
-Οι Ιρακινοί θα υποδέχονταν τα στρατεύματά των ΗΠΑ ως απελευθερωτές.
Και ούτω καθεξής.
Αλλά η προπαγάνδα «λειτούργησε» με την πιο ουσιαστική έννοια: το Κογκρέσο ψήφισε σχεδόν 3-1 υπέρ της στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ και η εταιρία δημοσκοπήσεων Gallup έδειξε πως το 72% των Αμερικανών υποστήριξαν την εισβολή που ξεκίνησε το 2003.
Μέσα ενημέρωσης σε όλο το φάσμα όπως Washington Post πανηγύρισαν για τον πόλεμο.
Δυστυχώς, ο αμερικανικός λαός δεν αξιολόγησε ποτέ το βάρος της απόδειξης απέναντι στην παραπληροφόρηση που αποτέλεσε  αναπόσπαστο μέρος του πολέμου.

Το λάθος με τον κορωνοιό και την οικονομία

Το ίδιο σκηνικό προπαγάνδας βλέπουμε και με τον κορωνοιό.
Θα μετανιώσουμε που κλείσαμε τις οικονομίες όσο θα έπρεπε να λυπηθούμε για την εισβολή στο Ιράκ;
Το καστ των χαρακτήρων είναι διαφορετικό, φυσικά:
Ο Trump, αναζητάει απεγνωσμένα ρόλο ως «πρόεδρος του πολέμου» απέναντι στον αόρατο εχθρό.
Όπως οι αρχιτέκτονες του πολέμου στο Ιράκ, χρησιμοποιούν το COVID-19 ως δικαιολογία για να προωθήσουν μια προϋπάρχουσα ατζέντα, δηλαδή, μεγαλύτερο κρατικό έλεγχο στη ζωή μας και στην οικονομία μας.
Ωστόσο, επειδή πάρα πολλοί Αμερικανοί και ευρωπαίοι παραμένουν πεισματικά προσκολλημένοι στο παλιό φυσιολογικό, απαιτείται μια εκστρατεία προπαγάνδας.
Έτσι, αντιμετωπίζουμε χιονοστιβάδα με νέα «γεγονότα» σχεδόν κάθε μέρα, τα περισσότερα από τα οποία αποδεικνύονται ότι είναι ελαφρώς αληθινά, εξαιρετικά αμφίβολα ή απλώς αισχρά ψέματα:

-Ο ιός αιωρείται, οπότε όλοι πρέπει να είμαστε σε απόσταση έξι ποδιών (αλλά γιατί όχι είκοσι πόδια; Γιατί όχι ένα μίλι;);
-Ο ιός ζει σε επιφάνειες παντού, για μέρες.
-Οι ασυμπτωματικοί άνθρωποι μπορούν να διαδώσουν τον κορωνοιό.    
-Οι άνθρωποι μπορεί να μολυνθούν περισσότερες από μία φορές.
-Οι νέοι υγιείς άνθρωποι διατρέχουν επίσης κίνδυνο ενώ θέτουν σε κίνδυνο τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειάς τους.
-Οι λεπτές, χάρτινες μάσκες αποτρέπουν κατά κάποιο τρόπο την εισπνοή ή την εκπνοή μικροσκοπικών σωματιδίων προς άλλους.
-Οι άνθρωποι είναι πιο ασφαλείς στο εσωτερικό.
-Το ποσοστό των νέων κρουσμάτων τις πρώτες εβδομάδες του ιού που έφτασε στην Αμερική θα συνεχιστεί ή θα αυξηθεί εκθετικά.
-Οι κοινωνικές αποστάσεις και οι καραντίνες πράγματι «σώζουν» ζωές.
-Ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων είναι κοντά.    
-Η προσωπική και επαγγελματική μας ζωή δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς εμβόλιο, το οποίο, παρεμπιπτόντως, μπορεί να απέχει δύο χρόνια.
Και πάλι, μεγάλο μέρος αυτών των επιχειρημάτων δεν είναι αληθινά και ούτε καν προορίζονται να φανερώσουν την αλήθεια - αλλά μάλλον να επηρεάσει τη δημόσια συμπεριφορά και τις απόψεις.
Και πάλι, το συντριπτικό βάρος της απόδειξης πρέπει να εναπόκειται ακριβώς σε εκείνους που υποστηρίζουν τον αποκλεισμό της κοινωνίας, οι οποίοι θα διακινδύνευαν μια σύγχρονη Μεγάλη Ύφεση ως απάντηση σε έναν απλό ιό.
Πόση ζημιά θα προκαλέσουν οι καραντίνες;
Εκτός από την οικονομία, ο πλανήτης αυτοτραυματίστηκε από την λάθος επιλογή της καραντίνας.
 Με τον ίδιο τρόπο, πώς μετράμε το αίμα που χύθηκε στο Ιράκ; Πόσα δισεκατομμύρια δολάρια θα απαιτηθούν για την οικονομία και την υγεία;
Η προπαγάνδα σκοτώνει, αλλά λειτουργεί επίσης.
Οι πολιτικοί θα επωφεληθούν από τον κορωνοϊό.
Και η διαστρέβλωση συνεχίζεται ένας από τους χειρότερους προπαγανδιστές τους κορωνοιού - ο κυβερνήτης Andrew Cuomo της Νέας Υόρκης - χτύπησε το κουδούνι καθώς το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης άνοιξε εκ νέου για άμεσες συναλλαγές.
Τώρα παραδέχεται ότι τα μοντέλα ήταν λανθασμένα.
Όπως και οι αρχιτέκτονες του πολέμου στο Ιράκ έτσι και όσοι ενεπλάκησαν με τον κορωνοιό και την προπαγάνδα έχουν διαπράξει εγκλήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης