Τελευταία Νέα
Πολιτική

Φωτίου (ΣΥΡΙΖΑ): Η κυβέρνηση της ΝΔ, η μόνη στην Ευρώπη που δεν παίρνει κανένα μέτρο για 4 εκατ. ανθρώπους

tags :
Φωτίου (ΣΥΡΙΖΑ): Η κυβέρνηση της ΝΔ, η μόνη στην Ευρώπη που δεν παίρνει κανένα μέτρο για 4 εκατ. ανθρώπους
Το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης είναι η μερική αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για 4 εκ. πολίτες, μέτρο στήριξης της ζήτησης και της προσφοράς, και ενισχύει τις ΜμΕ, τόνισε η κα Φωτίου σε συνέντευξή της 
«Η ΝΔ είναι η μοναδική κυβέρνηση σε όλη την Ευρώπη που δεν παίρνει κανένα μέτρο για ένα τεράστιο τμήμα της κοινωνίας, 4 εκ. ανθρώπους, που το εισόδημά τους καταρρακώθηκε λόγω της πανδημίας.
Το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης το προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι-2» είναι η μερική αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για 4 εκ. πολίτες, μέτρο στήριξης της ζήτησης και της προσφοράς, και ενισχύει τις μικορομεσαίες επιχειρήσεις».
Αυτά μεταξύ άλλων ανέφερε σε συνέντευξή της η αναπληρώτρια τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Νότιου Τομέα Αθήνας, Θεανώ Φωτίου, στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» και όπως τόνισε, η κυβέρνηση θα πρέπει, να δώσει σήμερα τα αναπηρικά επιδόματα σε 18.000 ΑμεΑ που έχουν υποβάλει για πρώτη φορά αίτημα και δεν έχουν κανένα εισόδημα για να επιβιώσουν εν μέσω πανδημίας.
Επίσης, η κυβέρνηση να αυξήσει τους εθνικούς πόρους για τα vouchers των βρεφονηπιακών σταθμών για να καλυφθούν όλα τα παιδιά εργαζομένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και να δοθούν 600.000 σχολικά γεύματα σε όλα τα δημοτικά σχολεία από τον Σεπτέμβριο
Ακόμη, στην συνέντευή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ», η Θεανώ Φωτίου επισήμανε τα εξής:
Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι η μοναδική σε όλη την Ευρώπη που δεν παίρνει ούτε ένα μέτρο για ένα τεράστιο τμήμα της κοινωνίας, κοντά στα 4 εκ., που έχει μεγάλες απώλειες εισοδήματος λόγω της κρίσης της πανδημίας.
Η πανδημία απέδειξε με οδυνηρό τρόπο ότι η ανθρωπότητα οφείλει να αντιμετωπίσει μια νέα παγκόσμια «κανονικότητα»: επαναλαμβανόμενες κρίσεις ενδογενείς, όπως η δημοσιονομική κρίση του 2008, ή εξωγενείς, όπως ο COVID-19 και οι εκφάνσεις της κλιματικής αλλαγής.
Όλοι διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν, αφενός ότι κυρίως θα δοκιμαστούν οι χώρες που δεν έχουν ισχυρό κοινωνικό κράτος δηλαδή υγεία, παιδεία, πρόνοια και αφετέρου ότι θα υποφέρει ιδιαίτερα ο ευρωπαϊκός Νότος, με την Ελλάδα στη χειρότερη θέση.
Η κρίση της πανδημίας έχει την ιδιαιτερότητα ότι λειτουργεί ως καταλύτης για ασύμμετρη διεύρυνση των ανισοτήτων στην Ελληνική κοινωνία.
Η ζώνη επισφάλειας και φτωχοποίησης διευρύνεται από τα όρια της κοινωνίας, τους φτωχούς και αποκλεισμένους, προς το κέντρο της κοινωνίας, δηλαδή στρώματα που παραδοσιακά δεν ήταν ευάλωτα: τα μεσαία, ανώτερα μεσαία, έως και ανώτερα στρώματα.
Επομένως τα εργαλεία αντιμετώπισης της φτώχειας και της ακραίας φτώχειας, όπως το ΚΕΑ, δεν επαρκούν.
Χρειάζεται ένα νέο δίχτυ ασφαλείας, στη λογική ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους προστασίας για όλους, όπως εκείνο που υπήρχε στις ευρωπαϊκές χώρες πριν το κατεδαφίσει ο νεοφιλελευθερισμός.
Για να αντιμετωπίσουμε την ιδιαιτερότητα της σημερινής κρίσης προτείναμε στο «Μένουμε Όρθιοι-2» το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης, ως μερική αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσους δεν είδαν καμία στήριξη από τα μέτρα της κυβέρνησης: ανέργους, επιδοτούμενους και μη, εποχικά εργαζόμενους, εργαζόμενους με μπλοκάκι, ελεύθερους επαγγελματίες, μικροεπιχειρηματίες, αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς, καλλιτέχνες, ανάπηρους. Υπολογίσαμε με ακρίβεια ότι αυτοί είναι περίπου 1.900.000.
Κάθε νοικοκυριό με ένα τουλάχιστον μέλος από αυτές τις κατηγορίες, θα δικαιούται το εισόδημα έκτακτης ενίσχυσης, δηλαδή 400 € για τον αρχικό δικαιούχο (το 60% του βασικού μισθού), 200 € κάθε άλλο ενήλικο μέλος της οικογένειας και 100 € το κάθε ανήλικο παιδί. 4 εκ. άνθρωποι, μέλη των νοικοκυριών αυτών θα ωφεληθούν από το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης.
Συγκριτικά, το ΚΕΑ δίνεται σήμερα μόνο σε 270 χιλιάδες νοικοκυριά, 450 χιλιάδες ανθρώπους.
Το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης είναι μέτρο στήριξης της ζήτησης, της κατανάλωσης, και συνεπώς της αγοράς, κυρίως των μικορομεσαίων επιχειρήσεων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, είχε βάλει τα θεμέλια ενός προνοιακού κράτους, όχι μόνο για τους ευάλωτους, αλλά για όσους βιώνουν ανισότητες σε κάποια στιγμή της ζωής του.
Παράδειγμα τα σχολικά γεύματα, τα vouchers για όλα τα παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα αναπηρικά επιδόματα ανεξάρτητα από το εισόδημα.
Για αυτό αυξήθηκαν οι δαπάνες της πρόνοιας από 789 εκ. που τις παραλάβαμε το 2015 σε 3,5 δις το 2019.
Η ΝΔ με το που έγινε κυβέρνηση, μείωσε αυτόν τον π/υ κατά 500 εκ.
Σε ερώτηση σχετικά με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η βουλευτής απάντησε ότι η κυβέρνηση γενικά δεν προχωράει σε μέτρα προστασίας για τα παιδιά.
Δεν προτίθεται να δώσει τα 600.000 σχολικά γεύματα που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προγραμματίσει να διανέμονται τη σχολική χρονιά 2020-21 σε όλα τα παιδιά του δημοτικού, κάτι που στη σημερινή κρίση θα ήταν σημαντική στήριξη των αδύναμων και μεσαίων νοικοκυριών.
Επίσης δεν δεσμεύεται ότι θα διασφαλίσει vouchers βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά εργαζομένων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, ενώ προεκλογικά μιλούσε για voucher 180 € σε δημόσιους υπαλλήλους.
Να επισημανθεί ότι o ΣΥΡΙΖΑ πέρσι είχε βάλει 220 εκ. από εθνικούς πόρους σε σύνολο 280 εκ. ώστε να πάρουν voucher όλα τα παιδιά και φέτος προγραμμάτιζε να συμπεριληφθούν και τα παιδιά των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα.
Αντ΄ αυτού, η κυβέρνηση έχει αφήσει απλήρωτους τους εργαζόμενους των Β/Ν για το διάστημα της αναστολής λειτουργίας, αφού προσπάθησε να τους βάλει σε μια παράνομη διαδικασία ψευδών υπεύθυνων δηλώσεων ότι συνέχισαν να εργάζονται ενώ οι σταθμοί ήταν κλειστοί για πάρουν τα χρήματα των vouchers.
Για το άνοιγμα των σταθμών την 1η Ιουνίου, μεγάλο πρόβλημα είναι η απουσία ενημέρωσης των σταθμών για τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Αυτά δεν μπορεί να είναι τα ίδια με εκείνα των δημοτικών σχολείων, αφού, για παράδειγμα, στα δημοτικά τα παιδιά δεν επιτρέπεται να καταναλώνουν τροφή, ενώ στα βρέφη και τα νήπια δεν είναι δυνατόν να μη δοθεί φαγητό.
Τέλος, στο θέμα της στήριξης των αναπήρων, η Αναπλ. Τομέαρχης του ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωνική αλληλεγγύη τόνισε ότι κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί από την κυβέρνηση για όσους ανάπηρους υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση για αναπηρικό επίδομα και είναι συσσωρευμένοι στα ΚΕΠΑ που δεν λειτουργούν από τον Μάρτιο.
Δεν είναι 8.000 που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αλλά 18.000 και οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν κανένα άλλο εισόδημα.
Εμείς, ξέροντας ότι στατιστικά το 75% των αιτήσεων εγκρίνονται, έχουμε πει εδώ και δύο μήνες ότι έπρεπε να δοθεί σε όλους άμεσα το επίδομα, χωρίς εξέταση από τα ΚΕΠΑ.
Το πιθανό ποσό αχρεωστήτως καταβληθέντων δεν θα ήταν πάνω από 1,8 εκ. € το μήνα.
Γι αυτά τα 1,8 εκατομμύρια το μήνα ταλαιπωρούν 18.000 ανθρώπους που δεν πρόκειται να πάρουν το επίδομα ούτε μέχρι το τέλος του χρόνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης