Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell (Fed): Προ των πυλών το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα για τις ΜμΕ

tags :
Powell (Fed): Προ των πυλών το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα για τις ΜμΕ
Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, δήλωσε ότι το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για δανεισμό σε Μμε πρόκειται να ξεκινήσει
Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, δήλωσε ότι το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για δανεισμό σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις πρόκειται να ξεκινήσει.
Το πρόγραμμα δανειακής διευκόλυνσης της Main Street, η οποία θα αφορά εταιρείες με έως και 15.000 υπαλλήλους ήταν δύσκολο να καταρτιστεί, αλλά είναι σχεδόν έτοιμο, δήλωσε ο Powell στον οικονομολόγιο του Πανεπιστημίου Πρίνστον και πρώην αξιωματούχο της Fed Alan Blinder σε συνέντευξη στο webinar την Παρασκευή.
«Απέχουμε μερικές ημέρες από το να δώσουμε τα πρώτα μας δάνεια στο Main Street.
Έχουμε σκοπό να προσεγγίσουμε με διαφόρους τρόπους τον ευρύ χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Εν τω μεταξύ, πολλές από αυτές τις εταιρείες διαπιστώνουν ότι μπορούν να δανειστούν από τράπεζες».
Αντιμετωπίζοντας τα ζητήματα που έχουν προκύψει κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού και των δρακόντειων περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβάλει οι αρχές για την καταπολέμηση της νόσου, η Fed επινόησε μια σειρά από δανειακά προγράμματα και προγράμματα διάχυσης ρευστότητας.
Οι περισσότερες από αυτές τις προσπάθειες μέχρι στιγμής είχαν ως επίκεντρο τη λειτουργία των κεφαλαιαγορών.
Οι πλέον πρόσφατες κινήσεις αφορούσαν την αγορά κρατικών ομολόγων ώστε να βοηθηθούν οι πολιτείες των ΗΠΑ που αντιμετώπιζαν πρόβλημα ρευστότητας αλλά και εταιρείες επενδυτικού βαθμού των οποίων τα ομόλογα κατέληξαν να θεωρούνται σκουπίδια.
Αυτά τα προγράμματα αποτέλεσαν αφορμή για άσκηση κριτικής, καθώς εστίαζαν περισσότερο στη Wall Street, οπότε ήταν κρίσιμο να ληφθούν μέτρα και για την πραγματική οικονομία.
«Ήμασταν και είμαστε πρόθυμοι να λάβουμε μέτρα» επεσήμανε ο Jerome Powell.
Τα δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα κυμαίνονται από 500.000 δολάρια μέχρι 100 εκατ. δολάρια, αν και πρόεδρος της Fed επεσήμανε:
«Ενδεχομένως να επεκτείνουμε τα όρια δανεισμού, θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες οι οποίες θα προκύψουν».
«Αυτή είναι μια έκτακτη κατάσταση που όμοια της δεν έχουμε δει» σημείωσε ο κ. Powell.
«Παραβιάσαμε πολλές κόκκινες γραμμές οι οποίες δεν είχαν παραβιαστεί στο παρελθόν» πρόσθεσε, ενώ υποστήριξε ότι τα αρνητικά επιτόκια δεν είναι κατάλληλο εργαλείο για την αμερικανική οικονομία.
Ο ίδιος τόνισε επίσης πως ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη και να οδηγήσει σε μια πιο αδύναμη και παρατεταμένη ανάκαμψη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης