Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βαρβιτσιώτης: Οι δημοκρατικές ελευθερίες, οι αξίες και τα δικαιώματα, οι προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ

Βαρβιτσιώτης: Οι δημοκρατικές ελευθερίες, οι αξίες και τα δικαιώματα, οι προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ
Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου σε συνθήκες πανδημίας, είναι στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της ελληνικής Προεδρίας
«Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου σε συνθήκες πανδημίας, είναι στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της ελληνικής Προεδρίας».
Την διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, ενημερώνοντας τα για τα ευρωπαϊκά θέματα και τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Η συζήτηση έγινε μέσα σε θετικό και συναινετικό εθνικό κλίμα και οι προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας έλαβαν τη θετική ψήφο όλων των κομμάτων.
«Είναι σημαντικό που η χώρα αυτή τη περίοδο αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης γιατί, οι πρωτόγνωροι περιορισμοί που μπήκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δοκίμασαν τις αρχές της δημοκρατίας και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αν οι δράσεις μας δεν συνάδουν απολύτως με τις αρχές του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας θα οδηγήσουν σε διολίσθηση και σε ένα περιβάλλον που δεν θέλαμε να δούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης και προσέθεσε:
«Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας σε συνθήκες πανδημίας και η αποτελεσματική διαχείριση της υγεινομικής κρίσης με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, είναι το κεντρικό θέμα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης».
Για ευκαιρία που έχει η Ελλάδα να αποδείξει ότι είναι ανθεκτικοί οι δημοκρατική θεσμοί έκανε λόγο ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Παπανδρέου.
«Η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι μια ευκαιρία, όσο δύσκολη και επίπονη και αν είναι, να αναδείξουμε τις δημοκρατικές αρχές και αξίες μας.
Μπορούμε να είμαστε το επίκεντρο και να αποδείξουμε ότι οι δημοκρατικοί θεσμοί είναι ανθεκτικοί», επισήμανε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «οι έκτακτες αποφάσεις που χρησιμοποιούνται από κάποια καθεστώτα χωρών για να ενισχύσουν τον αυταρχισμό, είναι ζητούμενα που θα συζητηθούν».
Την ανάγκη συμμόρφωσης του δικαστικού και δικανικού μας συστήματος συνολικά, τόνισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι πρέπει η Ελλάδα να δει ποιες διεθνείς συμβάσεις εκκρεμούν και να τις κυρώσει.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι «η χώρα μας έχει πετύχει τη συμμόρφωση της σε καταδικαστικές αποφάσεις» ενώ διαβεβαίωσε ότι στο ο επόμενο εξάμηνο θα έρθουν προς κύρωση στη Βουλή, οι συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ελλάδα στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης, χαρακτήρισε ως «εξαιρετική ευκαιρία για ουσιαστικό διάλογο» την 130η Σύνοδο της Επιτροπής Υπουργών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 4 Νοεμβρίου 2020, ανήμερα της επετείου από τη συμπλήρωση 70 ετών από την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
«Η Ελληνική Προεδρία, λαμβάνοντας υπόψη ότι η πανδημία ενδέχεται να εξακολουθήσει να επηρεάζει τις εργασίες του Συμβουλίου της Ευρώπης στους επόμενους μήνες, προετοιμάστηκε για να πραγματοποιήσει ψηφιακά ένα μεγάλο μέρος των προγραμματισμένων της δράσεων (E–Chairmanship)», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών.
«Έχουμε την ευκαιρία στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, να πάρουμε και ψήφο εμπιστοσύνης ως πρωτοπόρος στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Είναι μια ευκαιρία, να αναζητήσουμε στο εσωτερικό της χώρας τις αδυναμίες μας και όπου έχουμε ολιγωρήσει, να το διορθώσουμε», υπογράμμισε η πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.
Από την πλευρά της Ελληνικής Λύσης, η βουλευτής του κόμματος Μαρία Αθανασίου, επισήμανε ότι «σωστό είναι η Ελλάδα να σέβεται τις δίκαιες αποφάσεις του Διεθνούς Δικαίου αλλά πρέπει και στο εσωτερικό της να σέβεται κατά προτεραιότητα και τα δικαιώματα των Ελλήνων».
«Το στοίχημα της ελληνικής προεδρίας είναι να μπορέσουμε να γίνουμε ο φάρος της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αξιών», ανέφερε η βουλευτής του ΜεΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα.
Οι θεματικές προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας
Όπως ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης, 4 είναι οι θεματικές προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας:
Α. Εκπαίδευση και Δημοκρατικός Πολιτισμός στην ψηφιακή εποχή.
Β. Τα παιδιά ως ευάλωτα άτομα, παιδιά ενώπιων του κινδύνου της φτώχειας, θύματα βίας, εμπορίας, αναγκαστικής εργασίας, ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες.
Γ. Διασφάλιση του δικαιώματος των νέων γενιών να απολαμβάνουν την πολιτιστική κληρονομιά αλώβητη από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Δ. Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης - Κοινωνικά δικαιώματα στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης - Επιπτώσεις της κρίσης της πανδημίας στο δικαίωμα πρόσβασης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στην υγεία ως δημόσιο αγαθό.

www.bankingnews.gre

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης