Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αφγανιστάν: Νέα επίθεση των Ταλιμπάν μετά τη λήξη της εκεχειρίας

Αφγανιστάν: Νέα επίθεση των Ταλιμπάν μετά τη λήξη της εκεχειρίας
Επτά μέλη των δυνάμεων ασφαλείας του Αφγανιστάν σκοτώθηκαν σήμερα 29/5 σε επίθεση στην επαρχία Παρβάν, την οποία οι αρχές αποδίδουν στους Ταλιμπάν,
Επτά μέλη των δυνάμεων ασφαλείας του Αφγανιστάν σκοτώθηκαν σήμερα 29/5 σε επίθεση στην επαρχία Παρβάν, την οποία οι αρχές αποδίδουν στους Ταλιμπάν, έγινε γνωστό από αξιωματούχους μία ημέρα μετά τη λήξη της εκεχειρίας που είχαν κηρύξει μονομερώς οι αντάρτες.
“Οι Ταλιμπάν επιτέθηκαν σε σημείο ελέγχου των δυνάμεων ασφαλείας.
Το πυρπόλησαν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε αστυνομικοί, ενώ σκότωσαν τους άλλους δύο”, δήλωσε ο Χουσάιν Σαχ, επικεφαλής της αστυνομίας της πόλης Σεγιαγκίρντ, όπου σημειώθηκε η επίθεση.
Ένα άλλο μέλος των δυνάμεων ασφαλείας του Αφγανιστάν τραυματίστηκε, ενώ και οι Ταλιμπάν υπέστησαν απώλειες, σύμφωνα με τον Ουαχίντα Σάχκαρ, εκπρόσωπο της τοπικής κυβέρνησης.
Οι Ταλιμπάν δεν έχουν επιβεβαιώσει ότι ευθύνονται για την επίθεση αυτή, η οποία σημειώθηκε μία ημέρα μετά την εκπνοή της εκεχειρίας που κήρυξαν το Σάββατο με την ευκαιρία της γιορτής Άιντ που σηματοδοτεί το τέλος του μήνα του Ραμαζανιού και την οποία σε γενικές γραμμές σεβάστηκαν από την Κυριακή ως την Τρίτη.
Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αφγανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων μειώθηκε κατά 80% στη διάρκεια της εκεχειρίας, περνώντας από 30 κατά μέσο όρο ημερησίως σε 6 νεκρούς και τραυματίες.
Έπειτα από περίπου τέσσερις ημέρες ανάπαυλας ο αφγανικός στρατός διεξήγαγε αεροπορικές επιδρομές και μία χερσαία επιχείρησης εναντίον “εχθρών” που εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον αυτοκινητοπομπής στην επαρχία Ζάμπουλ στο δυτικό Αφγανιστάν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της τοπικής αστυνομίας Λαλ Μοχάμαν Αμίρι.
Περίπου 18 αντάρτες σκοτώθηκαν και τρία παιδιά τραυματίστηκαν, πρόσθεσε.
Οι αφγανικές αρχές άφησαν ελεύθερους τη Δευτέρα και την Τρίτη χίλιους Ταλιμπάν που κρατούσαν με την ελπίδα να παραταθεί η εκεχειρία. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των ανταρτών Σουχάιλ Σαχίν επεσήμανε ότι οι Ταλιμπάν θα αφήσουν ελεύθερους “σύντομα έναν σημαντικό αριθμό αιχμαλώτων”.
Η ανταλλαγή κρατουμένων –έως και 5.000 Ταλιμπάν έναντι 1.000 μελών των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας-- γίνεται στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπέγραψαν οι αντάρτες με τις ΗΠΑ στη Ντόχα στο τέλος Φεβρουαρίου, την οποία όμως δεν έχει επικυρώσει η Καμπούλ και η οποία προβλέπει την απόσυρση όλων των ξένων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν ως το καλοκαίρι του 2021 με αντάλλαγμα την παροχή εγγυήσεων για την ασφάλεια από τους Ταλιμπάν.

www.bnakingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης