Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Εδραιώνεται η καλή επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας απέναντι στον κορωνοϊό - Αντίστροφη μέτρηση για δημοτικά, στοίχημα ο τουρισμός - Στους 175 οι νεκροί

Εδραιώνεται η καλή επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας απέναντι στον κορωνοϊό - Αντίστροφη μέτρηση για δημοτικά, στοίχημα ο τουρισμός - Στους 175 οι νεκροί
Στη δημοσιότητα η λίστα με τις 29 χώρες από τις οποίες θα προέρχονται οι πρώτοι τουρίστες στην Ελλάδα από τις 15 Ιουνίου
(upd3) Υπό έλεγχο έχει τεθεί η επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα καθώς παρά την άρση των περιοριστικών μέτρων και την αύξηση στην κινητικότητα των πολιτών εδραιώνεται η καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας, η οποία θεωρείται από τις καλύτερες όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως.
Υπό αυτό το πρίσμα έχει ήδη αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Ιουνίου, γεγονός που αποτελεί μια ακόμα πρόκληση για τη σταδιακή επιστροφή της κοινωνίας σε κανονικούς ρυθμούς, αν και το μεγάλο «στοίχημα» είναι η επανεκκίνηση του τουρισμού, εκεί όπου η κυβέρνηση έχει στραμμένο το βλέμμα της μια και από την πορεία της τουριστικής κίνησης θα εξαρτηθεί και το βάθος της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας το 2020.
Ημερομηνία ορόσημο είναι η 15η Ιουνίου, όταν και αναμένεται να ανοίξουν τα χερσαία σύνορα της χώρας και να καταστούν δυνατές οι οδικές μετακινήσεις – εξέλιξη ιδιαίτερης σημασίας για τον τουρισμό στη Βόρεια Ελλάδα – αλλά και να επιτραπούν οι πτήσεις από και προς την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.
Αυτό θα είναι και το μεγάλο βήμα, το οποίο θα συνοδευτεί την ίδια ημέρα και από το άνοιγμα των εποχικών καταλυμάτων και πλέον θα απομένει η 1η Ιουλίου, όταν και θα γίνονται πλέον ελεύθερα οι πτήσεις από και προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας.
Με την πορεία του τουρισμού να αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, μείζον ζήτημα είναι η κατάλληλη προετοιμασία και θωράκιση των νησιών και των τουριστικών προορισμών της χώρας, δεδομένου ότι οι επιστήμονες θεωρούν σχεδόν βέβαιο πως θα υπάρξουν κρούσματα ανάμεσα στους ταξιδιώτες.

Από 29 χώρες οι τουρίστες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη από 15/6 - Η λίστα


Στους επισκέπτες από τις χώρες αυτές θα πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος
Από 29 χώρες θα προέρχονται οι τουρίστες, οι οποίες θα μπορούν να επισκεφθούν την Ελλάδα από τις 15 Ιουνίου όταν και ανοίγουν τα χερσαία σύνορα και θα επιτρέπονται οι πτήσεις προς και από τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, η σχετική λίστα διαμορφώθηκε ύστερα από μελέτη του επιδημιολογικού προφίλ των χωρών προέλευσης των τουριστών και αφού ελήφθησαν υπόψη οι χθεσινές ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA), καθώς και η σχετική εισήγηση της Eπιτροπής Λοιμωξιολόγων.
Συγκεκριμένα, η λίστα των χωρών, με βάση τις σχετικές ανακοινώσεις από το υπουργείο Τουρισμού είναι η ακόλουθη:
Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Φινλανδία.
Στους επισκέπτες από τις χώρες αυτές θα πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος, ενώ για όλες τις υπόλοιπες εξακολουθούν να ισχύουν οι υπάρχοντες κανόνες.
H λίστα, η οποία θα διευρυνθεί με αφετηρία την 1η Ιουλίου, όταν και θα ανοίξουν όλα τα αεροδρόμια της χώρας, θα ανακοινωθεί εγκαίρως.
Σε κάθε περίπτωση, η επιδημιολογική παρακολούθηση και αξιολόγηση θα είναι συνεχής, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Τουρισμού.

Πλακιωτάκης (υπ.Ναυτιλίας): Σύντομα και πολύ πριν την τουριστική σεζόν η αύξηση των επιβατών στα πλοία

Την αύξηση του αριθμού των επιβατών που θα μεταφέρουν τα πλοία προανήγγειλε ο υπουργός Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκης, ο οποίος υποστήριξε πως η κίνηση αυτή θα γίνει πολύ πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν.
«Πάντοτε σε συνεργασία με τους ειδικούς επιστήμονες έχουμε πει ότι το συγκεκριμένο πρωτόκολλο θα αναθεωρηθεί.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα μας το επιτρέπουν οπότε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσουμε σε σταδιακή αναθεώρηση του πρωτοκόλλου.
Με το υπάρχον πρωτόκολλο η ζήτηση καλύπτεται.
Εμείς παρακολουθούμε καθημερινά την κίνηση, τα δεδομένα, είμαστε σε επαφή με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, με τους θεσμικούς εκπροσώπους και τους ειδικούς επιστήμονες οπότε θα πάμε σε σταδιακή αναθεώρηση του σχετικού πρωτοκόλλου.
Η αναθεώρηση θα γίνει πολύ πριν την τουριστική σεζόν...
Δεν μπορώ να σας προσδιορίσω το ακριβές ποσοστό, αλλά σίγουρα θα πάμε σε αναθεώρηση.
Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι η ακτοπλοΐα στηρίχθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Ήδη επεξεργαζόμαστε και θα καταθέσουμε σχετική πρόταση σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών για αποζημίωση από ευρωπαϊκούς πόρους, ενώ μελετάμε περαιτέρω στήριξη της ακτοπλοΐας.
Η ακτοπλοΐα πρέπει να στηριχθεί, όπως στηρίξαμε και τους Έλληνες ναυτικούς το προηγούμενο χρονικό διάστημα» υπογράμμισε μιλώντας στο Real Fm ο κ.Πλακιωτάκης.
Σημειώνεται ότι σήμερα ισχύει ο περιορισμός του 50% στην πληρότητα των πλοίων.
 
Έκθεση Παρατηρητηρίου COVID-19: Εδραιώνεται η καλή επιδημιολογική πορεία της Ελλάδας παρά την άρση των μέτρων

Στη διαπίστωση ότι εδραιώνεται η καλή επιδημιολογική πορεία της Ελλάδας όσον αφορά τον κορωνοϊό παρά την άρση των περιοριστικών μέτρων και την αυξημένη κινητικότητα των πολιτών καταλήγει η δεύτερη έκθεση του Παρατηρητηρίου Covid 19 της κυβέρνησης, η οποία αναφέρεται στην περίοδο 20 – 27 Μαΐου.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων μειώθηκε στα 6 κρούσματα ανά ημέρα, μια σημαντική μείωση σε σχέση με την πρώτη έκθεση αναφοράς.
Ο μέσος όρος του αριθμού των ασθενών σε ΜΕΘ κυμάνθηκε στο 19 και ο μέσος όρος του αριθμού των θανάτων διολίσθησε στο 1.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο ρυθμός διπλασιασμού τόσο των κρουσμάτων όσο και των θανάτων ανήλθε στις 56 και 48 μέρες αντίστοιχα, σημειώνοντας πρόσθετη επιβράδυνση σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα.
Παράλληλα, παγιώνεται ο υψηλός αριθμός ημερησίων τεστ περί τις 3.000 ως κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών.
Το πλήθος των τεστ ανά χίλιους κατοίκους αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, από 13,04 σε 14,87.
Δεδομένης της τρέχουσας εξάπλωσης του ιού στη χώρα με Rt (αποτυπώνει τον πραγματικό αριθμό αναπαραγωγής των κρουσμάτων) μικρότερο του 0,5, το πλήθος των διενεργούμενων τεστ είναι αρκετά υψηλό.
Πιο συγκεκριμένα, στην Ελλάδα διενεργούνται 530,73 τεστ ανά θετικό κρούσμα (στοιχεία 25/5), όταν π.χ. στην Αυστρία το αντίστοιχο νούμερο είναι 138,48, με τη διασπορά να ισοδυναμεί με 0,6 κρούσματα και 4,52 θετικά κρούσματα ανά ημέρα και ανά εκατομμύριο κατοίκους αντίστοιχα.
 
Αύξηση σημείωσε η μετάβαση σε πάρκα

Η κινητικότητα του πληθυσμού ενισχύθηκε περαιτέρω σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σε όλο το φάσμα της κοινωνικής δραστηριότητας σε σχέση με τον Απρίλιο, εκτός από τον παραμονή στην κατοικία που είδε τη μείωση να αγγίζει το 9%.
Μεγαλύτερη αύξηση σημείωσε η μετάβαση σε πάρκα με 74%.
Ακολούθησαν η μετάβαση σε καταστήματα με 25% και για είδη α’ ανάγκης όπως τα τρόφιμα και τα φάρμακα με 14%.
Η χρήση με τα ΜΜΜ παρέμεινε σταθερή στο συν 24%.
Παρότι, ένα σημαντικό κομμάτι της τηλε-εργασίας παρέμεινε σε ισχύ, το άνοιγμα συγκεκριμένων καταστημάτων ενίσχυσε τη μετάβαση σε χώρους εργασίας κατά 20%.
Συνολικά η πληθυσμιακή κινητικότητα σε σχέση με τον Απρίλιο ενισχύθηκε κατά 25%, με μόνο την τελευταία εβδομάδα να σημειώνεται μια περαιτέρω αύξηση κατά 2%.
Η κινητικότητα του πληθυσμού αποτυπώνεται και στα στοιχεία του ΟΑΣΑ όπου σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση προόδου σημειώνεται μια πρόσθετη αύξηση κατά 23% στις επικυρώσεις με συνέπεια στις 25/5 να καταγράφεται μείωση σε σχέση με πέρυσι κατά 48%, έναντι 71% μια εβδομάδα νωρίτερα.

Δείκτες οικονομικής δραστηριότητας

Σε ό,τι αφορά πρόδρομους δείκτες οικονομικής δραστηριότητας, συντηρείται μια σημαντική πτώση σε κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που πλέον παγιώνεται περί το 8% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο από την αρχή του έτους μέχρι την τρέχουσα ημερομηνία.
Αξίζει όμως να σημειωθεί πως ήδη από τα μέσα Μαΐου η μείωση κατανάλωσης έχει περιοριστεί σε μονοψήφια νούμερα με διαρκώς καθοδική τάση, με συνέπεια πλέον η ζήτηση να προσεγγίζει την περσινή ως εβδομαδιαία μεταβολή.
Ο όγκος των ηλεκτρονικών συναλλαγών για το τρίμηνο Μαρτίου-Απριλίου-Μαΐου έχει εμφανίσει αύξηση 9% σε σχέση με πέρυσι, ενώ μόνο για το Μάιο μέχρι στιγμής η αύξηση διαμορφώνεται στο 16%.
Τα ποσοστά αυτά επιβεβαιώνουν τα ευρήματα της πρώτης έκθεσης προόδου του Παρατηρητηρίου, όπου γινόταν λόγος για μια διαφαινόμενη και σημαντική επαύξηση του όγκου των ηλεκτρονικών συναλλαγών και μια γενικότερη μεταστροφή των πολιτών προς τα ηλεκτρονικά κανάλια από τα μετρητά.
Η τάση αυτή δείχνει να παγιώνεται.
Η αύξηση στον όγκο των ηλεκτρονικών συναλλαγών συνοδεύτηκε με περαιτέρω μείωση στην αξία τους.
Συγκεκριμένα, η αξία μειώθηκε κατά -1,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα Μαρτίου-Απριλίου-Μαΐου.
Το ποσοστό αυτό βρισκόταν οριακά στο 0% στην προηγούμενη έκθεση προόδου, γεγονός που ισοδυναμεί με αξιοσημείωτη συρρίκνωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών εντός του Μαΐου.
Ειδικότερα εξ όσων φαίνεται κατά το Μάιο η αξία των συναλλαγών έχει μειωθεί κατά 9% σε σχέση με πέρυσι.
Ενδεχομένως, το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς να έχει επιφέρει έναν αντίκτυπο στην αξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών που προς το παρόν δεν έχει αποτυπωθεί και θα απαιτηθούν πρόσθετα δεδομένα για να διαπιστωθεί κατά πόσο η μειωτική αυτή τάση αναστρέφεται ή διατηρείται.
Η μεταστροφή των καταναλωτικών δαπανών αποτυπώνεται και στα στοιχεία για ηλεκτρονικές συναλλαγές από τις συστημικές τράπεζες.
Συγκεκριμένα για την περίοδο μεταξύ 23 Μαρτίου, οπόταν επιβλήθηκαν τα αυστηρά μέτρα περιορισμού, ως 21 Μαΐου 2020 και σε σύγκριση πάντα με την αντίστοιχη περσινή, διαπιστώνεται μείωση 17% στο ύψος της διατραπεζικής δαπάνης μέσω mobile, internet banking, καθώς και κάρτες.
Συνεπώς, διαπιστώνεται μια περαιτέρω επιδείνωση αυτής της μείωσης κατά 3%, με τον ποσοστό του Μαΐου να διαμορφώνεται μέχρι στιγμής στο -7,5% σε σχέση με τον περσινό.

Ανοίγουν δημοτικά και νηπιαγωγεία την 1η Ιουνίου, μαθήματα έως τις 26/6 – Δεν θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα

Την ερχόμενη Δευτέρα 1 Ιουνίου ανοίγουν τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγία και οι παιδικοί σταθμοί, τα οποία θα λειτουργήσουν έως τις 26/6.
Βάσει των όσων έχουν ανακοινωθεί, την πρώτη εβδομάδα δεν θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα σχολεία, αν και η υπ.Παιδείας, Νίκη Κεραμέως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναξιολόγησης της απόφασης αυτής.
Τα τμήματα θα λειτουργούν με έως 15 μαθητές και με 1,5 μέτρο απόσταση.
Αν υπερβαίνουν τους 15 μαθητές θα λειτουργούν εκ περιτροπής, δηλαδή τη μια εβδομάδα Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή την επόμενη εβδομάδα Τρίτη – Πέμπτη, ενώ αν δεν υπερβαίνουν τους 15 θα λειτουργούν καθημερινά.
Παράλληλα, προβλέπονται διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες και απαγόρευση λειτουργίας των σχολείων, ενώ η χρήση μάσκας θα είναι προαιρετική για τους δασκάλους, ενώ δεν θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα σχολεία.

Από τις 21/6 επαναλειτουργούν τα ποινικά δικαστήρια – Ποια αρχίζουν από την 1η Ιουνίου

Στις 21/6 θα αρχίσει η πλήρης λειτουργία των ποινικών δικαστηρίων, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Του μέτρου αυτού εξαιρούνται τα αυτόφωρα, η εκδίκαση κακουργημάτων για τους προσωρινά κρατούμενους κατηγορουμένους των οποίων συμπληρώνεται το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης, οι ποινικές δίκες που αφορούν κακουργήματα και ο χρόνος παραγραφής συμπληρώνεται με αποτέλεσμα την αποφυλάκιση των προφυλακισμένων, η κλήρωση των ενόρκων, η δημοσίευση δικαστικών αποφάσεων, κ.λπ., ενώ παράλληλα επαναλαμβάνονται στην ΚΥΑ τα μέτρα προστασίας από την πανδημία.
Παράλληλα ορίζεται ότι την 1η Ιουνίου 2020 αρχίζει η λειτουργία: α) του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, του Εκλογοδικείου και του Μισθοδικείο, β) του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων της χώρας, γ) του Ελεγκτικού Συνεδρίου και δ) των πολιτικών δικαστηρίων της χώρας.
Ενόψει της επαναλειτουργίας των δικαστηρίων, υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μη ιατρικής μάσκας ή ασπίδας προστασίας προσώπου από τους εισαγγελείς, δικαστές, γραμματείς, συνηγόρους και διαδίκους, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να υπάρχει διαθεσιμότητα αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος σε όλους τους χώρους, τονίζεται ότι θα πρέπει να τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ φυσικών προσώπων, καθώς και να καθορίζεται ανώτατο όριο εισερχομένων εντός μικρών αιθουσών στα 20-25 άτομα με ανάλογη αύξηση αριθμού ατόμων για τις μεγαλύτερες αίθουσες.

Έως τις 31/7 οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί

Με τους ίδιους κανόνες με τα δημοτικά θα λειτουργήσουν και οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί από την 1η Ιουνίου.
Δηλαδή θα λειτουργούν εκ περιτροπής σε αίθουσες που μπορούν να φιλοξενήσουν έως 15 παιδιά, ενώ εάν σε μόνιμη καθημερινή βάση ο αριθμός των παιδιών είναι λιγότερος από 15, τότε η λειτουργία τους θα είναι καθημερινή.
Τα ίδια ισχύουν και για τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.
Οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν έως τις 31 Ιουλίου, ενώ νεότερες ανακοινώσεις θα γίνουν το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου, οπότε η επιτροπή θα αξιολογήσει τα νέα δεδομένα.

Παραμένουν στους 175 οι θάνατοι από κορωνοϊό – 5 νέα κρούσματα – Στις 2.909  συνολικά

Τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.
Συγκεκριμένα χθες 29/5, ανακοινώθηκαν 5 νέα κρούσματα του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας.
Τα τέσσερα σχετίζονται με γνωστή συρροή κρουσμάτων και το 1 εντοπίστηκε σε έλεγχο πτήσης από το εξωτερικό.
Image
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2909*, εκ των οποίων το 55,2% αφορά άνδρες.
Από αυτά, 631 (21,7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.660 (57,1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Image
Επίσης 16 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών, 5 (31,2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Το 81,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Επίσης 105 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, σήμερα δεν έχουμε κανένα καταγεγραμμένο θάνατο.
Συνολικά οι θάνατοι στη χώρα είναι 175.
Image
Οι 52 ήταν γυναίκες (29,7%) και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 94,9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Έχουν συνολικά ελεγχθεί 174.844 κλινικά δείγματα.
* Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει αναθεωρηθεί, κατόπιν ελέγχου των δεδομένων.
Την ανακοίνωση υπογράφει ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος Υπουργείου Υγείας για το νέο κορωνοϊό.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης