Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Και δεύτερος νεκρός στις διαδηλώσεις για τον θάνατο του Floyd - Δολοφονήθηκε πράκτορας, προειδοποίηση Trump για στρατιωτική επέμβαση στη Μινεσότα

ΗΠΑ:  Και δεύτερος νεκρός στις διαδηλώσεις για τον θάνατο του Floyd - Δολοφονήθηκε πράκτορας, προειδοποίηση Trump για στρατιωτική επέμβαση στη Μινεσότα
Έτοιμη να επέμβει η εθνοφρουρά - Αυστηρή προειδοποίηση από τον Αμερικανό πρόεδρο στους διαδηλωτές, έτοιμες και στρατιωτικές μονάδες
(upd8) Και δεύτερος νεκρός στις ΗΠΑ  στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν το θάνατο του Αφροαμερικανού George Floyd.
Μετά τον 19χρονο στο Ντιτρόιτ,ο οποίος δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στην πόλη, νεκρός έπεσε και ένας ομοσπονδιακός πράκτορας στην Καλιφόρνια ενώ στη Μινεσότα, όπου βρίσκεται το κυρίως θέατρο των ταραχών η Μινεάπολις είναι έτομη να επέμβει η Εθνοφρουρά. Σε ετοιμότητα και στρατιωτικές μονάδες να συνδράμουν την Εθνοφρουρά ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τους κυβερνήτες των Πολιτειών να σκληρύνουν τη στάση τους έναντι των διαδηλωτών.
Η δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού έχει πυροδοτήσει τεράστιες διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ με τον 19χρονο να μετέχει σε μια από αυτές όταν σκοτώθηκε.
Με αναρτήσεις του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump σημειώνει, πως ο Λευκός Οίκος θα υποδεχόταν  με «σκυλιά και όπλα» τους διαδηλωτές εάν κατάφερναν να παραβιάσουν τον φράχτη.

Σε ετοιμότητα για επέμβαση στρατιωτικές μονάδες - Αυστηρό μήνυμα Trump

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι έχει θέσει στρατιωτικές μονάδες σε ετοιμότητα τεσσάρων ωρών, σε περίπτωση που ζητηθεί η συνδρομή τους από τον κυβερνήτη της Μινεσότα για την αντιμετώπιση των ταραχών που συνεχίζονται εδώ και τέσσερις ημέρες μετά την δολοφονία του άοπλου μαύρου George Floyd από λευκό αστυνομικό στην Μινεάπολις.
Το Πεντάγωνο διευκρινίζει σε ανακοίνωση ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αίτημα του κυβερνήτη της Μινεσότα για συνδρομή του στρατού προς την Εθνοφρουρά της πολιτείας.
Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ William Barr δήλωσε ότι «εξωτερικά ακραία στοιχεία και ταραξίες» έχουν οικειοποιηθεί τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στις πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Ομάδες εξωτερικών ακραίων στοιχείων και ταραξιών εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να υπηρετήσουν την δική τους χωριστή και βίαιη ατζέντα», δήλωσε μπροστά στις κάμερες ο υπουργός Δικαιοσύνης.
«Αποτελεί ομοσπονδιακό αδίκημα να διασχίζει κανείς τα σύνορα των πολιτειών ή να χρησιμοποιεί διαπολιτειακές υποδομές για να υποκινεί ή να συμμετέχει σε βίαιες εξεγέρσεις και θα εφαρμόσουμε τους σχετικούς νόμους», προειδοποίησε.
Ο αμερικανός πρόεδρος Donald Trump διεμήνυσε στις αρχές των αμερικανικών πολιτειών και πόλεων να σκληρύνουν κατά πολύ την στάση τους κατά των διαμαρτυριών εναντίον της αστυνομίας, διαφορετικά θα επέμβει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας και τον στρατό και προχωρώντας σε συλλήψεις.
«Φιλελεύθεροι Κυβερνήτες και Δήμαρχοι πρέπει να τηρήσουν ΠΟΛΥ σκληρότερη στάση, διαφορετικά η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση θα επέμβει και θα κάνει ό,τι πρέπει να γίνει, και αυτό περιλαμβάνει την χρήση της απεριόριστης ισχύος του Στρατού μας και πολλές συλλήψεις», απείλησε ο Trump με ένα ακόμη tweet.

Έτοιμη να επέμβει η Εθνοφρουρά

Η Εθνοφορουρά της Μινεσότα βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση για πρώτη φορά από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο έπειτα από τέσσερις νύκτες, βίαιων σε ορισμένες περιπτώσεις, ταραχών, που επεκτάθηκαν σε πολλές πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών μετά την δολοφονία του George Floyd από λευκό αστυνομικό στην Μινεάπολις.
Ο κυβερνήτης της Μινεσότα Tim Walz δήλωσε ότι η ανάπτυξη της Εθνοφρουράς είναι αναγκαία διότι ξένα στοιχεία εκμεταλλεύονται τις διαδηλώσεις για να σπείρουν το χάος και ότι περιμένει πως οι αποψινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα είναι οι βιαιότερες μέχρι σήμερα.
Από την Μινεάπολις μέχρι την Νέα Υόρκη και από την Ατλάντα μέχρι την Ουάσιγκτον, διαδηλωτές συγκρούσθηκαν με την αστυνομία την χθεσινή νύκτα καθώς φουσκώνει το κύμα της οργής για την μεταχείριση που επιφυλάσσουν οι αστυνομικές δυνάμεις στα μέλη των μειονοτήτων.
«Δεχόμαστε επίθεση. Πρέπει να επιβληθεί η τάξη...Θα χρησιμοποιήσουμε όλη την δύναμη της καλοσύνης και της δικαιοσύνης για να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα τελειώσει», δήλωσε κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο κυβερνήτης, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως ξένα στοιχεία, ορισμένοι υπέρμαχοι της λευκής κυριαρχίας και μέλη καρτέλ ναρκωτικών ευθύνονται για ορισμένα από τα βίαια επεισόδια στην Μινεάπολις. Όταν του ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους να δώσει διευκρινίσεις, δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει την σκέψη του.

Νεκρός ομοσπονδιακός πράκτορας στο Όκλαντ

Δύο ομοσπονδιακοί πράκτορες της Υπηρεσίας Προστασίας (Federal Protective Service) δέχθηκαν πυρά εν μέσω διαδηλώσεων στο Όκλαντ της Καλιφόρνιας και ένας εξ αυτών έπεσε νεκρός.  

Τουλάχιστον 7.500 διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της πόλης προκειμένου να διαδηλώσουν για τον θάνατο του George Floyd αναφέρει το CNN.
Οι διαδηλωτές προκάλεσαν ζημιές σε όλη την πόλη. Υπήρξαν αναφορές για βανδαλισμούς, κλοπές, πυρκαγιές και επιθέσεις εναντίον αστυνομικών, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας.
Αν και έγιναν συλλήψεις, η αστυνομία δεν μπόρεσε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η αστυνομία ερευνά τον θάνατο του ομοσπονδιακού πράκτορα.
Η Υπηρεσία Προστασίας, η οποία ανήκει στο Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, παρέχει υπηρεσίες ασφάλειας και επιβολής του νόμου σε ομοσπονδιακά κτίρια των ΗΠΑ.

Ο θάνατος του 19χρονου στο Ντιτρόιτ

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νεαρός πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ακαριαία αν και μέχρι στιγμής, δεν έχει διευκρινιστεί αν επρόκειτο για αστυνομικά πυρά.
Στο μεταξύ συνεχίζεται το χάος επικρατεί στους δρόμους της Μινεάπολης, με την Εθνική Φρουρά να έχει αναπτύξει τουλάχιστον 500 στρατιώτες και τις αρχές να προχωρούν στη σύλληψη τηλεοπτικού συνεργείου του αμερικανικού δικτύου CNN σε ζωντανή μετάδοση, την ώρα που μια λαοθάλλασα οργής πλημμυρίζει τις ΗΠΑ.
Ο δήμαρχος της πόλης επέβαλλε απαγόρευση κυκλοφορίας στη Μινεάπολη, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις συγκρούσεις και να ελέγξει την κατάσταση. 
Είχαν προηγηθεί το προηγούμνεο βράδυ (29/5) συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία για τρίτη συνεχόμενη νύχτα στη Μινεάπολη των ΗΠΑ μετά τον θάνατο του άοπλου Αφροαμερικανού George Floyd, κατά τη βίαιη σύλληψή του από λευκούς αστυνομικούς.
Να σημειωθεί πως συνελήφθη τελικά ο Derek Chauvin, πρώην αστυνομικός της Μινεάπολης, ο οποίος πατούσε τον George Floyd στον λαιμό.
Η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο και ο κυβερνήτης Tim Waltz διέταξε τον στρατό να επέμβει για αποκατάσταση της τάξης.
Διαδηλωτές συγκρούστηκαν επανειλημμένα με την Αστυνομία διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο του Φλόιντ, 46 ετών, ο οποίος πέθανε στα χέρια αστυνομικών, με το βίντεο να κάνει τον γύρο του διαδικτύου.
Οχήματα παραδόθηκαν στις φλόγες και έγιναν αρκετές λεηλασίες.
Αξιωματούχοι που επιβλέπουν τις έρευνες από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το FBI και το Γραφείο Ποινικών Υποθέσεων της Μινεσότα υποσχέθηκαν ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη και ζήτησαν υπομονή.
Εκατοντάδες διαδήλωσαν επίσης στο Λος Άντζελες και στο Ντένβερ, με τους πολίτες να ζητούν την απόδοση δικαιοσύνης για τον θάνατο του Floyd.


Συνελήφθη ο αστυνομικός που πατούσε τον George Floyd στον λαιμό

Συνελήφθη τελικά ο Derek Chauvin, πρώην αστυνομικός της Μινεάπολης, ο οποίος πατούσε τον George Floyd, μαύρο Αμερικανό πολίτη, ο οποίος κατέληξε αφού πρώτα έπεσε θύμα απάνθρωπης αστυνομικής βίας.
Ο Chauvin ήταν μεταξύ των τεσσάρων αστυνομικών που συμμετείχαν στη βίαιη σύλληψη του Floyd τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα τον θάνατό του, προκαλώντας θύελλα διαδηλώσεων και σφοδρά επεισόδια στη μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας Μινεσότα των ΗΠΑ.
Να σημειωθεί πως δεν ήταν αμέσως σαφές για ποιο έγκλημα κατηγορείται ο Chauvin.
Πάντως, ο δικηγόρος της κομητείας Hennepin, Mike Freeman, είχε προγραμματίσει να συνέντευξη Τύπου για μια «σημαντική εξέλιξη» που σχετίζεται με το θάνατο του Floyd.«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει θέσει την έρευνα σε ύψιστη προτεραιότητα και έχει αναθέσει έμπειρους εισαγγελείς και εγκληματίες του FBI την υπόθεση» ανέφεραν οι υπηρεσίες σε κοινή δήλωση την Πέμπτη.

Κυβερνήτης της Μινεσότας: Σταματήστε τις ταραχές, θα αποδοθεί άμεσα δικαιοσύνη

Ο κυβερνήτης της Μινεσότας Tim Walz έκανε έκκληση σήμερα να σταματήσουν οι βίαιες διαμαρτυρίες που συγκλονίζουν τη Μινεάπολη μετά τον θάνατο ενός άοπλου Αφροαμερικανού κατά τη διάρκεια της σύλληψής του, τονίζοντας ότι αναμένει να αποδοθεί «τάχιστα» δικαιοσύνη.
Ο Γουόλζ υποσχέθηκε επίσης ότι θα αντιμετωπιστούν οι φυλετικές ανισότητες που υποκίνησαν τις ταραχές, όμως πρώτα η Εθνοφρουρά θα αποκαταστήσει την τάξη, μετά τις τρεις νύχτες των λεηλασιών, των βανδαλισμών και των εμπρησμών στη Μινεάπολη.
Τα επεισόδια ξεκίνησαν με αφορμή τον θάνατο του George Floyd, ενός μαύρου άνδρα τον οποίο βιντεοσκόπησαν περαστικοί να παρακαλά για τη ζωή του και να διαμαρτύρεται ότι δεν μπορεί να ανασάνει ενώ ένας λευκός αστυνομικός τον κρατά ακινητοποιημένο στο έδαφος, έχοντας γονατίσει πάνω στον λαιμό του.
Ο 46χρονος Floyd πέθανε την Δευτέρα.
"Πρέπει να αποκαταστήσουμε την τάξη στην κοινωνία μας πριν αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε το ζήτημα", είπε ο Walz αναφερόμενος στο φυλετικό χάσμα δεκαετιών στις ΗΠΑ. "Δεν γίνεται να έχουμε τις λεηλασίες και την αποθράσυνση που ξεκίνησε", πρόσθεσε ο κυβερνήτης.
Ο Walz ζήτησε επίσης συγγνώμη για τη σύλληψη ενός ρεπόρτερ του CNN και των μελών του τηλεοπτικού συνεργείου του.
Όλοι τους απομακρύνθηκαν με χειροπέδες ενώ έκαναν ζωντανά ρεπορτάζ κοντά στο αστυνομικό τμήμα που πυρπολήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι αστυνομικοί δεν έδωσαν καμία εξήγηση για τη σύλληψη, ενώ απομάκρυναν τον δημοσιογράφο Όμαρ Χιμένες, τον παραγωγό του και έναν εικονολήπτη.
Το συνεργείο είχε μόλις δείξει ζωντανά την προσαγωγή ενός διαδηλωτή, όταν περίπου έξι αστυνομικοί που φορούσαν μάσκες αερίων περικύκλωσαν τον Χιμένες.
Οι τρεις συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι περίπου μία ώρα αργότερα.

Ελεύθερος αφέθηκε ο δημοσιογράφος και τηλεοπτικό συνεργείο του CNN που συνελήφθησαν σε ζωντανή μετάδοση

H αστυνομία της Μινεσότα άφησε ελεύθερο τον δημοσιογράφο του CNN που συνέλαβε νωρίτερα σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση την ώρα που κάλυπτε τις διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει στη Μινεάπολη μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού George Floyd κατά τη σύλληψή του από λευκούς αστυνομικούς.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αφροαμερικανός ρεπόρτερ Omar Jimenez μόλις είχε δείξει στην κάμερα τη σύλληψη ενός διαδηλωτή όταν περίπου έξι λευκοί αστυνομικοί τον περικύκλωσαν και φόρεσαν χειροπέδες στον ίδιο και στα τρία μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου και τους απομάκρυναν από το σημείο.
«Μπορούμε να μετακινηθούμε στο σημείο που θέλετε», δήλωσε στους αστυνομικούς που φορούσαν αντιασφυξιογόνες μάσκες και κρατούσαν ασπίδες, προτού εξηγήσει ότι ο ίδιος και το τηλεοπτικό συνεργείο είναι δημοσιογράφοι.
«Φεύγουμε από τη μέση», πρόσθεσε.
Από την πλευρά της η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τους συνέλαβε επειδή δεν υπάκουσαν στις εντολές να μετακινηθούν από το σημείο όπου βρίσκονταν.
Ο Jimenez είπε ότι το πλήρωμα στεκόταν σε έναν δρόμο για περίπου μιάμιση ώρα πριν την επέμβαση της αστυνομίας.
Μετακινήθηκαν σε μια γωνία για να φύγουν από την μέση.
Πάνω από μια ώρα αργότερα, οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.
«Αυτό που μου έδωσε μια κάποια ανακούφιση ήταν ότι συνέβη σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση», δήλωσε ο Jimenez στους τηλεθεατές μετά την απελευθέρωσή του.
«Δεν χρειάζεται να αμφιβάλλεις για την ιστορία μου, δεν φιλτράρεται με κανέναν τρόπο.
Την είδες με τα ίδια σου τα μάτια».
Τα πλάνα της σύλληψης μπορεί να κλιμακώσουν τη φυλετική ένταση στην πόλη και σε ολόκληρη τη χώρα, όπου έχουν πραγματοποιούνται διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.
Ο Jimenez είναι μαύρος, ενώ οι περισσότεροι αστυνομικοί που τον συνέλαβαν ήταν λευκοί.
Ο Αφροαμερικανός ρεπόρτερ μόλις είχε δείξει στην κάμερα τη σύλληψη ενός διαδηλωτή όταν περίπου έξι λευκοί αστυνομικοί τον περικύκλωσαν.
“Μπορούμε να μετακινηθούμε στο σημείο που θέλετε”, δήλωσε στους αστυνομικούς που φορούσαν αντιασφυξιογόνες μάσκες και κρατούσαν ασπίδες, προτού εξηγήσει ότι ο ίδιος και το τηλεοπτικό συνεργείο είναι δημοσιογράφοι. “Φεύγουμε από τη μέση”, πρόσθεσε.
Από την πλευρά της η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τους συνέλαβε επειδή δεν υπάκουσαν στις εντολές να μετακινηθούν από το σημείο όπου βρίσκονταν.
Image
Image
Image
 
Πυροβολισμοί κατά διαδηλωτών στο Κεντάκι
 
Επτά άνθρωποι δέχτηκαν πυροβολισμούς στο Κεντάκι των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για τις δολοφονίες άμαχων Αφροαμερικανών.
Οι διαδηλώσεις πυροδοτήθηκαν μετά τον βάναυσο θάνατο του George Floyd από αστυνομικούς στη Μινεάπολη.
Στο Κεντάκι οι διαδηλώσεις έγιναν για τον θάνατο της Briona Taylor μιας νεαρής Αφροαμερικανής που πέθανε από πυρά αστυνομικών στο διαμέρισμα της τον Μάρτιο και προς συμπαράσταση στην οικογένεια του Floyd.
Οι αρχές αναφέρουν ότι η κατάσταση στο Λούιβιλ του Κεντάκι είναι τεταμένη και ότι έγιναν συλλήψεις.

H παρέμβαση Trump

Παρέμβαση μέσω του twitter, το οποίο παρεμπιπτόντως θέλει να «κλείσει», έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump σχετικά με τα εκτεταμένα επεισόδια που εκτυλίσσονται στη Μινεάπολη, όπου χιλιάδες κάτοικοι διαμαρτύρονται για τη δολοφονία του George Floyd, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή ύστερα από τη βίαιη σύλληψη του από την αστυνομία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε πράξη της προειδοποίησή του, καθώς η Εθνική Φρουρά ανακοίνωσε ότι στους δρόμους της πόλης έχουν αναπτυχθεί πάνω από 500 στρατιώτες.
Image

Image
Τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν εικόνες που δείχνουν δεκάδες εστίες φωτιάς αλλά και ανθρώπους να λεηλατούν καταστήματα, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για έναν νεκρό κοντά σε ένα ενεχυροδανειστήριο της πόλης.
Πάντως, χιλιάδες διαδηλωτές με σύνθημα «Black Lives Matter» πραγματοποίησαν ειρηνικές συγκεντρώσεις, ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη για τη δολοφονία του George  Floyd, οι οποίες όμως γρήγορα βγήκαν εκτός ελέγχου,με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων, πλαστικών σφαιρών και βομβίδων κρότου, τους διαδηλωτές να απαντούν με πέτρες, μπουκάλια νερού και άλλα αντικείμενα και την πόλη να μετατρέπεται σε πεδίο μάχης.
«Δεν αντέχω να βλέπω αυτό που συμβαίνει σε αυτή τη μεγάλη αμερικανική πόλη, τη Μινεσότα.
Παντελής έλλειψη ηγεσίας.
Είτε ο πολύ αδύναμος ακροαριστερός δήμαρχος Jacob Frey θα αναλάβει δράση και θα θέσει την πόλη υπό έλεγχο είτε θα στείλω την Εθνική Φρουρά για να κάνει τη δουλειά...» ανέφερε νωρίτερα ο Trump, ο οποίος αναφέρθηκε και στα περιστατικά λεηλασιών.
«Αυτοί οι κακοποιοί ατιμάζουν τη μνήμη του George Floyd, και αυτό δεν θα το επιτρέψων.
Μόλις μίλησα στον Κυβερνήτη Tim Walz και του είπα ότι ο στρατός θα είναι μαζί του μέχρι τέλους και για οποιαδήποτε δυσκολία.
Θα αναλάβουμε τον έλεγχο, αλλά όταν αρχίζει το πλιάτσικο, αρχίζουν και οι πυροβολισμοί» υποστήριξε σε μήνυμα του στο twitter ο Trump.

Παρέμβαση Twitter

Μάλιστα, ύστερα από αυτήν τη νέα παρέμβαση του Trump, το twitter προχώρησε σε μια ακόμα παρέμβαση σε ανάρτηση του προέδρου των ΗΠΑ, τοποθετώντας μήνυμα αποδοκιμασίας για «εκθείαση βίας».
«Αυτό το Tweet παραβίασε τους κανόνες του Twitter σχετικά με την εκθείαση της βίας.
Ωστόσο, το Twitter θεώρησε ότι δύναται να είναι προς το δημόσιο συμφέρον το tweet αυτό να παραμείνει προσβάσιμο» αναφέρει το twitter.
Κατόπιν αυτής της παρέμβασης το μήνυμα του Trump μπορεί να διαβαστεί μόνο αν γίνει κλικ επάνω στο σημείωμα του Twitter περί εκθείασης της βίας.
Το Twitter διευκρινίζει στο thread ότι η πλατφόρμα ανέλαβε δράση «με στόχο να εμποδισθεί η παρακίνηση και άλλων στην διάπραξη βίαιων πράξεων».
Η ενέργεια του Τwitter έρχεται την επομένη της υπογραφής από τον αμερικανό πρόεδρο εκτελεστικού διατάγματος με σκοπό την τιμωρία του Twitter, του Facebook και του Google για συμπεριφορά που ο Τραμπ θεωρεί ότι συνιστά «επίθεση κατά της ελευθερίας του λόγου».
Η τελευταία αντιπαράθεση του Ντόναλντ Τραμπ με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου δεν ανέχεται να επικρίνεται, ξεκίνησε όταν το Twitter επισήμανε ως παραπλανητικούς τους αναρτημένους στην πλατφόρμα ισχυρισμούς του Τραμπ ότι η επιστολική ψήφος αφήνει περιθώρια εκλογικής νοθείας και προειδοποίησε τους χρήστες να ελέγχουν την αξιοπιστία των αναρτήσεων.

Obama: «Δεν πρέπει να είναι 'φυσιολογικό' στην Αμερική του 2020, δεν μπορεί να είναι 'φυσιολογικό'», δήλωσε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama καταδίκασε σήμερα Παρασκευή 29 Μαΐου, τον θάνατο του George Floyd, λέγοντας ότι ο θάνατος του Αφροαμερικανού άνδρα κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από την αστυνομία στη Μινεάπολη δεν πρέπει να θεωρείται κάτι "φυσιολογικό" στις Ηνωμένες Πολιτείες.
"Δεν πρέπει να είναι 'φυσιολογικό' στην Αμερική του 2020.
Δεν μπορεί να είναι 'φυσιολογικό'", δήλωσε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του.
"Αν θέλουμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν σε ένα έθνος που ανταποκρίνεται στα υψηλότερα ιδανικά του, μπορούμε και πρέπει να κάνουμε καλύτερα", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι μοιράζεται την "ίδια θλίψη" που νοιώθουν "εκατομμύρια ακόμη" για αυτό τον θάνατο, που πυροδότησε διαμαρτυρίες σε όλες τις ΗΠΑ, και κλιμακώθηκαν σε ταραχές στη Μινεάπολη, στην Μινεσότα.

Μεγάλες ταραχές στη Μινεάπολη για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού George Floyd


Το βίντεο που τράβηξαν περαστικοί τη Δευτέρα το βράδυ δείχνει τον 46χρονο  με το πρόσωπο στο έδαφος, δεμένο με χειροπέδες, να φωνάζει “ δεν μπορώ να αναπνεύσω” την ώρα που ένας λευκός αστυνομικός έχει το γόνατό του πάνω στον λαιμό του.
Κατά τη δεύτερη ημέρα των διαδηλώσεων ξέσπασαν ταραχές και σημειώθηκαν λεηλασίες, λίγες ώρες αφού ο δήμαρχος της Μινεάπολης Jacob Frey ζήτησε από τους εισαγγελείς να ασκήσουν δίωξη εναντίον του λευκού αστυνομικού που φαίνεται να κρατά με τη βία τον Floyd στο έδαφος.
Το πλήθος μεγάλωνε καθώς έπεφτε η νύχτα και η διαδήλωση εκτραχύνθηκε σε επεισόδια έξω από το αστυνομικό τμήμα, όπου αστυνομικοί με πλήρη εξάρτηση είχαν στήσει οδοφράγματα για να αποτρέψουν τους διαδηλωτές οι οποίοι είχαν δημιουργήσει δικά τους αυτοσχέδια οδοφράγματα.
Η αστυνομία, κάποια μέλη της οποίας έλαβαν θέση στις στέγες γειτονικών κτιρίων, έκανε χρήση δακρυγόνων, πλαστικών σφαιρών και βομβίδων κρότου προκειμένου να κρατήσει το πλήθος μακριά, το οποίο απάντησε ρίχνοντας πέτρες, μπουκάλια νερού και άλλα αντικείμενα.
 Κάποιοι έριχναν τα κάνιστρα των δακρυγόνων πίσω στους αστυνομικούς.
Τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες που τραβήχτηκαν από ελικόπτερο που έδειχναν δεκάδες ανθρώπους να λεηλατούν ένα κατάστημα Target.
Ένα κατάστημα ανταλλακτικών αυτοκινήτων πυρπολήθηκε.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump έγραψε στο Twitter ότι η έρευνα του FBI για το συμβάν “θα πρέπει να επισπευστεί”, προσθέτοντας ότι εκτιμά “το έργο όλων των τοπικών αστυνομικών”.
“Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένεια και τους φίλους του George. Θα αποδοθεί δικαιοσύνη!”.
Οι τέσσερις αστυνομικοί που εμπλέκονται στην υπόθεση αποπέμφθηκαν την Τρίτη από το σώμα, αλλά παραμένουν ελεύθεροι όσο παραμένει ανοικτή η έρευνα.
Η οικογένεια του George Floyd ζήτησε χθες να απαγγελθούν κατηγορίες για ανθρωποκτονία εναντίον τους.
“Διότι αυτό ακριβώς έκαναν, δολοφόνησαν τον αδελφό μου”, δήλωσε η αδελφή του μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό NBC.
“Έχω πίστη ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη”, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η αποπομπή των αστυνομικών “δεν αρκεί”.
Ο δήμαρχος της Μινεάπολης διερωτήθηκε χθες Τετάρτη “ για ποιο λόγο ο άνθρωπος που σκότωσε τον Floyd δεν είναι στη φυλακή”. “
 Αν θέλετε την γνώμη μου, αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να είναι πίσω από τα κάγκελα”.
Νέες εικόνες
Το βίντεο της σύλληψης του Floyd, το οποίο τράβηξε περαστικός, δείχνει έναν αστυνομικό να τον ακινητοποιεί στο έδαφος και να κρατά επί αρκετά λεπτά το γόνατό του πάνω στον λαιμό του.
Ο Floyd ακούγεται να λέει: “ δεν μπορώ να αναπνεύσω”, όμως ο λευκός αστυνομικός του απαντά να παραμείνει ήρεμος. Ένας δεύτερος αστυνομικός κρατά σε απόσταση τους περαστικούς που έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται στο σημείο, ενώ ο Φλόιντ παύει να κινείται και μοιάζει να έχει χάσει τις αισθήσεις του.
Εξάλλου νέα βίντεο φαίνεται να διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της αστυνομίας ότι ο Floyd που κατηγορείται ότι προσπάθησε να περάσει για αληθινό ένα πλαστό χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων, αντιστάθηκε στη σύλληψη.
Στις εικόνες που τράβηξε το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης στο εστιατόριο στο οποίο συνελήφθη τον δείχνει με τα χέρια πίσω από την πλάτη, δεμένα με χειροπέδες, χωρίς να προβάλει καμία αντίσταση όταν ένας αστυνομικός τον οδηγεί προς το περιπολικό.
Χωρίς το βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, οι αστυνομικοί “ θα είχαν παρουσιάσει μια ψευδή εκδοχή των γεγονότων και θα είχαν κρύψει την υπόθεση κάτω από το χαλί”, κατήγγειλε ο Μπέντζαμιν Κραμπ, δικηγόρος της οικογένειας του θανόντος.
Image
ΟΗΕ προς ΗΠΑ: Μέτρα για να σταματήσουν οι δολοφονίες Αφροαμερικανών από την αστυνομία

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταδίκασε σήμερα (28/5) τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, κατά τη διάρκειας της σύλληψής του στις ΗΠΑ, απευθύνοντας έκκληση στις αμερικανικές αρχές να λάβουν «σοβαρά μέτρα» για να μπει ένα τέλος σε αυτές τις «δολοφονίες» Αφροαμερικανών.
«Είναι η τελευταία μιας μακράς σειράς δολοφονιών άοπλων Αφροαμερικανών που διέπραξαν Αμερικανοί αστυνομικοί και αυτόκλητοι δικαστές», επισημαίνει η Μισέλ Μπατσελέτ.
«Οι αμερικανικές αρχές πρέπει να λάβουν σοβαρά μέτρα για να μπει ένα τέλος σε αυτές τις δολοφονίες και να διασφαλίσουν ότι θα απονέμεται δικαιοσύνη, όταν διαπράττονται», συμπλήρωσε.
Ο Τζορτζ Φλόιντ, ένας Αφροαμερικανός ηλικίας 46 ετών, πέθανε το βράδυ της Δευτέρας στη Μινεάπολη, κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του.
Οι τέσσερις αστυνομικοί, που ενεπλάκησαν, αποπέμφθηκαν και οι τοπικές και ομοσπονδιακές αρχές διεξάγουν έρευνα για την υπόθεση, χωρίς, ωστόσο, προς το παρόν να έχουν ασκηθεί επισήμως διώξεις.
«Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου, καθώς πρέπει να προσθέσω το όνομα του Τζορτζ Φλόιντ σε εκείνα της Μπριόνα Τέιλορ, του Έρικ Γκάρνερ, του Μάικλ Μπράουν και πολλών άλλων άοπλων Αφροαμερικανών, που πεθαίνουν εδώ και χρόνια στα χέρια της αστυνομίας, όπως επίσης και σε εκείνα ανθρώπων όπως ο Αμάντ Άρμπερι και ο Τρέιβον Μάρτιν, που δολοφονήθηκαν από αυτόκλητους δικαστές», τονίζει η Μισέλ Μπατσελέτ.
Καταδικάζοντας αυτήν τη «δολοφονία», η αξιωματούχος κάλεσε τις αμερικανικές αρχές να αναλάβουν δράση για να μπει ένα τέλος σε όλο αυτό:
«Οι διαδικασίες πρέπει να αλλάξουν, συστήματα πρόληψης να εγκατασταθούν και κυρίως σε όλους τους αστυνομικούς, που έκαναν υπέρμετρη χρήση βίας πρέπει να ασκηθούν διώξεις και να καταδικαστούν για τα εγκλήματα που διέπραξαν».
Επιπλέον, «ο ρόλος που διαδραμάτισαν οι φυλετικές διακρίσεις (...) σε αυτούς τους θανάτους πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς και να αντιμετωπιστεί με τον προσήκοντα τρόπο», υπογραμμίζει.
Η Ύπατη Αρμοστεία «εκφράζει την ικανοποίησή της που οι ομοσπονδιακές αρχές ανακοίνωσαν πως μια έρευνα θα διεξαχθεί κατά προτεραιότητα», όμως λυπάται που «σε πάρα πολλές περιπτώσεις κατά το παρελθόν, αυτές οι έρευνες οδήγησαν στο να θεωρηθούν δικαιολογημένες αυτές οι δολοφονίες ή να τιμωρούνται με διοικητικές κυρώσεις».
Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ προκάλεσε οργή και βίαιες διαδηλώσεις στη Μινεάπολη.
Η Μισέλ Μπατσελέτ σημείωσε πως κατανοεί αυτήν την «οργή», όμως προέτρεψε τους κατοίκους αυτής της πόλης της Μινεσότα να διαδηλώνουν ειρηνικά.
«Η βία και η καταστροφή περιουσιών δεν επιλύουν το πρόβλημα της αστυνομικής βιαιότητας και των διακρίσεων», τόνισε.
Ταραχές στη Μινεάπολη μετά τον  θάνατο του George Floyd λόγω αστυνομικής βίας
Image

Image
Image
Image

www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης